ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΑΔΕ: Έλεγχος σαφάρι το 2024 – Για ποιους χτυπάει η καμπάνα

Ιδιοκτήτες ιδιοκτησία που χρησιμοποιούσαν μετρητά αγορών και πωλήσεων, διευθυντές Αirbnbπου μεταπήδησαν σε γονικές παροχές και δωρεές, φορολογούμενους και εταιρείες που έλαβαν Επιστροφή φόρου (σχετικά με το εισόδημα και ΔΕΞΑΜΕΝΗ), αλλά και επαγγελματίες που θα υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω σημαντικό σημείο πώλησης ο μηχανισμός ελέγχου στοχεύει να φτάσει το 2024.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να διεξαγάγει πάνω από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, δώρων και γονικών παροχών, καθώς και τουλάχιστον 900 έρευνες για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα – Διαδικασία και δικαιούχοι

Μέθοδος επιλογής περιπτώσεων ελέγχου

Η επιλογής των θεμάτων για έλεγχο προτεραιότητας το 2024 θα πραγματοποιηθεί για μεμονωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες βάσει ενός μοντέλου αυτοματοποιημένης αντικειμενικής αξιολόγησης μετά την {εφαρμογή} κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφοριών που διαθέτει η ΑΑΔΕ.

Τουλάχιστον το 70% των θεμάτων που θα ελεγχθούν θα αφορούν φορολογικές χρήσεις, χρήσεις, θέματα, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Τουλάχιστον το 75% των ελέγχων θα αφορά γενικά ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Συσσωρεύονται επικίνδυνα οι οφειλές προς την εφορία που προκύπτουν από την πανδημία

πηγή: Pixabay

Θα εξετάζονται επίσης θέματα που προκύπτουν από εισαγγελικές εντολές, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων και εντολών για φορολογικούς ελέγχους που προκύπτουν από εντολές οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και φυλάσσονται στην ΑΑΔΕ.

Διαβάστε επίσης: Διόδια: Μίνι επέκταση και σχέδιο αλλαγής προστίμου

Ποιος θα είναι στο επίκεντρο το 2024;

Ειδικότερα το 2024, οι επιθεωρήσεις θα επικεντρωθούν σε:

Αυτοί που αγόρασαν ακίνητα με μετρητά

Η εφορία θα ελέγξει το «που βρίσκονται» οι φορολογούμενοι που αγόρασαν ακίνητα έναντι μετρητών. Οι έλεγχοι ξεκινούν με συμβάσεις υψηλής αξίας με ελεγκτές που «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων καταγράφοντας το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν στην IRS από μισθούς, επιχειρήσεις, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές σε μετρητά, δώρα και κληρονομιές.

Σκοπός του εντοπισμού υποθέσεων δεν είναι μόνο οι αγοραστές αλλά και οι πωλητές ακινήτων εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων αν όμως η Εφορία υποψιαστεί ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για την αγοράστρια ακινήτων προέρχονται από μη δηλωθέντα εισοδήματα ή παράνομη δραστηριότητα, θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι η τιμή αγοράς του ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξηγήσουν την πηγή των χρημάτων. Όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη δωρεά των χρημάτων θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 33% στο «ακάλυπτο» ποσό, πιστεύεται αδικαιολόγητη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων. Οι υποθέσεις αυτές θα αποσταλούν και στο Γραφείο Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος για περαιτέρω έλεγχο.

Βραχυχρόνια μίσθωση

Η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει λεπτομερείς ελέγχους στα Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO το επόμενο διάστημα σε όλες τις λεπτομέρειες των συμβάσεων μίσθωσης για το 2023. Η προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών αναμένεται να επικεντρωθεί στο να διαπιστωθεί εάν το εισόδημα έχει δηλωθεί ή εάν συνιστά φοροδιαφυγή. Αυτό σημαίνει ότι τα δηλωθέντα ενοίκια αντιστοιχούν στα δεδομένα που μεταδίδουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ταυτόχρονα, θα ελέγχονται και θα επαληθεύονται με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μέσω των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών και των τραπεζικών λογαριασμών. Εάν εντοπιστούν ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Βραχυπρόθεσμων Ακινήτων» ή έχουν δημοσιευτεί σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς να αναγράφεται σαφώς ο αριθμός στο Μητρώο Βραχυπρόθεσμων Ακινήτων (ΑΜΑ) ή ειδικό Λειτουργικό Σήμα (ΜΣ . Λ.) ή μοναδικός αριθμός ειδοποίησης (NAG) είναι δεδομένα που αφορούν ακίνητα και «διαχειριστές» που αποστέλλονται στο αρμόδιο γραφείο της ΔΟΥ, που υποδεικνύει το είδος της παράβασης και την ημερομηνία εντοπισμού της.

Ο ιδιοκτήτης καλείται σε ακρόαση στην Εφορία εντός 10 ημερών για να δώσει εξηγήσεις.

Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που προσκομίζει, τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000€. Ειδικότερα, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για:

  • Απαγορεύεται η εγγραφή στο «Μητρώο εγκαταστάσεων βραχυχρόνιας διαμονής»
  • Μη προφανής παραπομπή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Εγκαταστάσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής» κατά την αναγραφή «ακίνητης περιουσίας» σε ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο προβολής
  • Μη προφανής παροχή του Ειδικού Αριθμού Λειτουργικού Σήματος (ESL) ή του Μοναδικού Αριθμού Εφαρμογής (SIN) κατά την ανάρτηση «Ιδιοτήτων» σε ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε άλλα μέσα παρουσίασης, από «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Εγκαταστάσεων Διαμονής».

Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 35 καταστήματα

Από τη νέα χρονιά το POS θα πρέπει να έχει μεταξύ άλλων: ταξιτζήδες, αγορές, μεσίτες. Οι επαγγελματίες πρέπει να δέχονται πληρωμές με κάρτα. Σε όσους δεν ανταποκριθούν επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες

φορολογούμενους που έπεσαν σε παγίδα κατά την υποβολή των δηλώσεών τους εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα έγιναν αντιληπτοί δαπάνες καταναλωτή από 30.000 έως 200.000 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης όσοι συνεχίζουν να εμφανίζουν αδικαιολόγητες, κατά τη γνώμη της εφορίας, διαφορές στα δηλωθέντα έσοδα και καταναλωτική δαπάνη, θα κληθεί αρχικά να δώσει εξηγήσεις και στη συνέχεια, εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, για τακτική επανεξέταση. Κατάλληλες ανακοινώσεις είναι να χτυπήσουν τις πόρτες των φορολογουμένων τον Ιανουάριο.



Ακολουθήστε την Imerisi στις Ειδήσεις Google!