ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση του κατώτατου μισθού – ποια είναι τα οφέλη;

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με το Newsbeast, η αύξηση θα είναι μεταξύ 40 και 50 ευρώ, δημιουργώντας όρια κατώτατου μισθού από 820 έως 830 ευρώ το μήνα, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό το όριο στις αυξήσεις είναι «δεσμευτικό», ώστε η κυβέρνηση να διατηρήσει την προεκλογική της εξαγγελία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.


Σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, την τετραετία 2023-2027 θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ), με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, δηλαδή ποσό κοντά στα 1.000 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση και στις απαραίτητες διαδικασίες.

Επεξεργάζομαι, διαδικασία

Για τον κατώτατο μισθό, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Υπάρχουν λοιπόν δύο σχεδόν παράλληλες διαδικασίες σε αυτό. Ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, το Ερευνητικό Κέντρο και ταυτόχρονα εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών, που σε αυτήν την τριμερή συζήτηση για το κράτος, εργαζόμενους και εργοδότες συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους, ώστε να τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήσαμε στη Βουλή ώστε την 1η Απριλίου να εισαγάγουμε νέο κατώτατο μισθό, την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που θέλουμε από τις αρχές Απριλίου, για να ληφθεί υπόψη η καλοκαιρινή περίοδος που η χώρα μας απασχολεί εργαζόμενους στο υψηλότερο μέρος του μισθού λόγω τουριστικής περιόδου».

Για το ύψος του κατώτατου μισθού και αν μπορεί να καλύψει το θέμα της ακρίβειας, απάντησε: «Η ακρίβεια είναι ένα ορατό προβληματισμός που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά. Γι’ αυτό το παρουσιάζουμε νωρίτερα, αλλά είναι και η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση. Να θυμίσω ότι από το 2019 που αναλάβαμε, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος μισθός στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 20%. Αυτό φυσικά σε συνδυασμό με μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικούς συντελεστές, καθώς και κίνητρα που δίνονται σε σχέσης με άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν εισρεύσει στη χώρα. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητας και ακρίβειας. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε ότι με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, κατάλληλο έλεγχο και δημοσιονομική στάση, φτάνουμε σε ένα μεταβατικό μοντέλο όπου τα καταφέρνουμε και σιγά σιγά έρχεται».


Ερωτηθείς εάν η άλλη πλευρά είχε επιφυλάξεις, απάντησε: «Γι’ αυτό η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι {αποτέλεσμα} διαβουλεύσεων και είναι μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης να επιστρέψουν στους ανθρώπους μέρος της παραγωγικότητάς τους και, φυσικά, της ανάγκης να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα και το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας μας, που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι κάτι που το παραδεχόμαστε στον εαυτό μας. Αυτό φαίνεται και στις διεθνείς αξιολογήσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει 19 επιδόματα, που κυμαίνονται από επιδόματα μητρότητας έως όλα τα επιδόματα και αποδοχές που παρέχει η ΔΥΠΑ σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ενεργού απασχόλησης.

Πόσο θα αυξηθούν τα οφέλη μετά την αναπροσαρμογή;

Μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει επίσης μια σειρά από συναφείς παροχές. Έτσι, η μισθολογική αναπροσαρμογή θα περιλαμβάνει 19 επιδόματα ΔΥΠΑ, τα οποία θα αυξηθούν.

Εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα προσαρμοστεί, θα επηρεαστούν και τα ακόλουθα επιδόματα και στήριξη:
Ειδικό επίδομα μητρότητας: Είναι ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό
Επίδομα γονικής άδειας: Είναι επίσης ποσό που ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό
Επίδομα στο τέλος της ανεργίας: ισοδύναμο με 13 ημερήσια επιδόματα
Επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
Εξαιρούμενο επίδομα: 15 ημερήσια επιδόματα
Προσωρινή απασχόληση: 20 μεροκάματα
Αφερεγγυότητα εργοδότη: Έως 3 ημερομίσθια
Εποχικοί οικοδόμοι: 70% των 37 ημερομισθίων
Εποχή σμύριδας: 70% των 50 ημερήσιων κερδών
Εποχιακά για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: 70% από 25 ημερήσιες τιμές
άλλοι εποχικοί εργάτες (δασοκόμοι – ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες – αγγειοπλάστες – πλινθοποιοί και εργάτες ναυπηγείων): 70% των 35 ημερήσιων τιμολογίων
Επίδομα αυτοαπασχόλησης: μηνιαίο επίδομα ανεργίας
Επίδομα εργαζομένων: 50% του επιδόματος ανεργίας
Αποζημίωση φοιτητών EPA: 75% των ημερομισθίων
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% του κατώτατου μισθού
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
Εκπαιδευτικά προγράμματα κοινωνικών παροχών: Κατώτατο ημερομίσθιο
Εκπαιδευτικά προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
Για εργαζόμενους φοιτητές που δίνουν εξετάσεις: 30 την ημέρα για τους προπτυχιακούς φοιτητές / 10 την ημέρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.