ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΑΔΕ: «Έχετε ένα μήνυμα στον υπολογιστή σας»… από το 2015



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

ΑΑΔΕ: «Έχετε ένα μήνυμα στον υπολογιστή σας»… από το 2015
Χιλιάδες φορολογικά «κουνέλια» πριν από μια δεκαετία

18 Φεβρουαρίου 2024 – 08:56

Φωτογραφία 0 για την ΑΑΔΕ: «Έχεις μήνυμα στον υπολογιστή σου»... από το 2015

Η εφορία «χτυπάει πάντα δύο φορές», άσχετα αν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ειδικοί ή εταιρείες. Σύμφωνα με το newmoney, τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι και λογιστικά γραφεία ανακαλύπτουν στα προσωπικά τους inbox στο myAADE μήνυμα από την εφορία που ενημερώνει ότι έχουν επιβαρυνθεί με φόρο εισοδήματος για το 2018-2019 ή και παλαιότερα, για το οποίο οι εργοδότες τους ή ασφαλιστικά ταμεία αμέλησαν ή καθυστέρησαν να στείλουν στοιχεία στην εφορία με {αποτέλεσμα} να μην εμφανιστούν στις προηγουμένως συμπληρωμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ΑΑΔΕ Ε1 που υπέβαλαν στη συνέχεια.

Πληροφοριακά μηνύματα που έχουν σταλεί μαζικά στους οφειλέτες από τις αρχές του νέου έτους δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ τους επέβαλε φόρο κατοικίας μαζί με τόκους και πρόστιμα για τη διορθωτική (συμπληρωματική) δήλωση. που θα έπρεπε να έχουν λάβει ως εποχικό εισόδημα.

Η έκπληξη είναι τεράστια για όσους δεν έχουν δηλώσει πρόσθετο εισόδημα, ειδικά αν δεν ανακάλυψαν ποτέ ότι είχαν λάβει εκ των προτέρων ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ ότι οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας τους ενημέρωσαν στη συνέχεια την ΑΑΔΕ για τα ποσά αυτά επειδή οι ίδιοι οι φορολογούμενοι είχαν βιαστεί – όπως όφειλαν – να υποβάλλει έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις, έγκαιρα για υποβολή.

Και ανασταίνει τους νεκρούς…

Και παρόλο που η σωστή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ήταν και παραμένει αρμοδιότητα των φορολογουμένων, το οξύμωρο σε αυτή την {περίπτωση} είναι αν και γιατί ενημερώθηκε η ΑΑΔΕ ότι τα προσυμπληρωμένα έσοδα στο Ε1 ήταν ανεπαρκή, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν ενημέρωσε τους οφειλέτες για την υποχρέωση υποβολής πρόσθετης δήλωσης που περιέχει δεδομένα εισοδήματος που ενδέχεται να μην έχουν παράσχει εγκαίρως το HR και η υπηρεσία μισθοδοσίας.

Η έκπληξη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν, τα επόμενα χρόνια, κάποιοι από τους υπόχρεους στην υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης πάψουν να ζουν. Τότε το «κόλπο» έρχεται στον σύζυγο, ο οποίος μάλλον δεν γνωρίζει καν τι ακριβώς εισόδημα παρέλειψε ο άμεσα υπόχρεος στη δήλωση, ούτε γνωρίζει αν τα στοιχεία για το εισόδημα αυτό είναι ακριβή και σωστά.

Πρακτικά, σήμερα εκπλήσσονται ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν καταχωρήσει την ιδιωτική τους καθοδήγηση email μέσω της πλατφόρμας myAADE (στα στοιχεία επικοινωνίας τους με την εφορία) για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εκεί. Σε αυτήν την {περίπτωση}, τυχόν πληροφοριακά μηνύματα που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Εφορία συσσωρεύονται αδιάβαστα στα προσωπικά τους inbox στο Taxisnet, τα οποία κανένας υπάλληλος ή συνταξιούχος δεν επισκέπτεται τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από το ότι «λήγουν» οι προθεσμίες για την τήρηση των υποχρεώσεων αναφοράς – ειδικά την άνοιξη της υποβολής. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1.

Χρεώνονται τόκοι

Μάλιστα, πολλοί φορολογούμενοι, χωρίς να λάβουν ιδιαίτερες πληροφορίες, ανακαλύπτουν ότι έχουν επιβαρυνθεί με φόρο που δεν είχαν ιδέα πότε η εφορία προχωρά σε… κατάσχεση χρηματικών ποσών χωρίς να τους γνωστοποιήσει ότι βασίστηκε σε «νεότερα στοιχεία “”.

Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις όπου εκπλήρωσαν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους για δήλωση και μετά πήγαν διακοπές, νοσηλεύτηκαν, έκλεισαν τις επιχειρήσεις που διατηρούσαν στην Ελλάδα ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα (και χαμηλότερους φόρους) γιατί χωρίς καν να γνωρίζουν ότι η εφορία μπορεί να τους όφειλε πίσω φόρους που δεν έδειχνε το εκδοθέν τιμολόγιο.

Εισαγάγετε το γραμματοκιβώτιό σας

Ακόμη και σήμερα, όμως, κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι είναι καθυστερημένοι με φόρους από το μακρινό 2015, έναντι προφανούς αμοιβής για το 2013, που επιβλήθηκε εκ των υστέρων από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Παρόλο που, σε αυτήν την {περίπτωση}, οι φορολογικές τους δηλώσεις συμπληρώθηκαν σωστά και οι φορολογούμενοι νόμιζαν ότι ήταν εκτός λειτουργίας, εν αγνοία τους απειλούν αυτούς (ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τα παιδιά τους, ακόμα κι αν δεν ζουν πλέον) με προσαυξήσεις, κατασχέσεις ή απώλειες. προσαρμογών στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Σε μια «μαγική κίνηση» το 2015, η εφορία βεβαίωσε μαζικά την εικονική εισφορά του 2013 σε 200.000 επιχειρήσεις, έστω κι αν είχαν σταματήσει νόμιμα στην εφορία, αφού ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες και έλεγξαν ότι δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ. Τη διετία 2014-2015 έκλεισαν 1 από τις 3 από αυτές τις εταιρείες (70.000 συνολικά) και ως εκ τούτου δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση ότι η εφορία είχε αναρτήσει ειδοποίηση κάλυψης χρέωσης για το 2013 στην ενότητα Taxisnet.

Αλλά η εφορία έκανε πάλι θαύμα… Ακούγεται σαν αστείο, αλλά ιδού ένα πραγματικό παραδείγματα:

Ο φορολογούμενος «έκλεισε» την ατομική επιχειρηματίας του Σπ. z o. o. τον Απρίλιο του 2013. Τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, υπέβαλε δηλώσεις, πέρασε από τον φορολογικό έλεγχο και η εταιρεία έκλεισε τις εργασίες της.

Λίγους μήνες και χρόνια αργότερα ως ιδιώτης (υπάλληλος) υπέβαλε φορολογική δήλωση Ε1 και έλαβε επιστροφή φόρου 450 ευρώ. Δεν το παρέλαβε ποτέ! Μετά από πολύμηνη αναμονή επικοινώνησε με την αρμόδια ΔΟΥ για να ρωτήσει τι συμβαίνει. Η DOU του είπε ότι δεν θα έπαιρνε τίποτα γιατί τα χρήματα είχαν ήδη «συμψηφιστεί» από τα χρέη της εταιρείας.

Όταν ρωτήθηκε “για ποια χρέη μιλάς;” καθώς δεν υπήρχαν εκκρεμείς υποθέσεις, αναφέρθηκε ότι ήταν «το τέλος της προσποίησης του 2013». “Πότε συνέβη αυτό?” ρωτά, “17 Ιουλίου 2015.” απαντούν. Κάτι που δεν έγινε καν είδηση ​​εν μέσω του πανικού που βίωνε η ​​χώρα με το κλείσιμο τραπεζών, τις ουρές στα ΑΤΜ για τα capital controls, το δημοψήφισμα και τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας τότε.

Αλλά όταν ρωτήθηκε “γιατί δεν με ενημέρωσες;” η απάντηση ήταν: «Έχουμε στείλει μια ειδοποίηση στο πλαίσιο μηνυμάτων της εταιρείας σας, Taxisnet. Το στείλαμε και ταχυδρομικά στα κεντρικά σας» τον ενημέρωσαν. «Σε ποια έδρα και σε ποια ταχυδρομική θυρίδα της εταιρείας, αφού η εταιρεία έχει καταστραφεί από το 2013, δεν έχει καν λογιστή ή νόμιμο εκπρόσωπο να ασχοληθεί μαζί τους;» Ρωτάει. Αναπάντητος…

«Αλλά αφού τελικά βρήκες τα χρήματα και τα κράτησες, μπορούμε να πάμε;» ρωτάει συνέχεια τι συμβαίνει και δεν ξέρει. «Όχι κύριε, χρωστάτε και άλλα 200 ευρώ, τα πλήρωσαν με δόσεις και χρεώνουν επιπλέον τέλη», του απαντούν.

«Αλλά αφού βρήκατε τον προσωπικό μου φορολογικό αριθμό, γιατί δεν ενημερώσατε τουλάχιστον τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Taxisnet, ώστε να ξέρω πόσα χρωστάω, αν μου πήρατε χρήματα ή αν χρωστάω περισσότερα;» – ξαναρωτάει.

Αντί για άλλη απάντηση, τον ρωτούν «δεν έχεις λογιστή;». «Αλλά πλήρωσα έναν λογιστή όσο λειτουργούσε η εταιρεία και τώρα το γραφείο που με προσέλαβε δεν υπάρχει καν».

Τέτοιοι «κουφοί διάλογοι» υπήρχαν και πιθανότατα θα υπάρχουν και στο μέλλον, όποτε και με οποιονδήποτε τρόπο κάποιος επιτέλους αντιληφθεί ότι η εφορία τους χρεώνει «κρυφά» μετά από χρόνια -ακόμα και στο ΑΦΜ μιας εταιρείας που δεν κάνει καν. υπάρχει πια.