ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δημοπρασίες: Το ιστορικό εργοστάσιο Britannia στη Βόρεια Φιλαδέλφεια βγαίνει σήμερα στο σφυρί

Η τιμή της πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 3.354.000 ευρώ

Το ιστορικό ακίνητο έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Αυτές είναι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου κασμίρι Britannia.

Η δημοπρασία γίνεται με έξοδα της εταιρείας «Omicron Kyklos Real Estate Development Real Estate Tourist and Hotel Anonyme Company», στην οποία διαμεσολαβητής είναι η ERB RECOVERY DAC, εκπροσωπούμενη από την DoValue, και η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι 3.354.000 ευρώ.

Η εταιρεία αναζητούσε ήδη πιθανούς αγοραστές ή ενοικιαστές για το ακίνητό της. Η δημοπρασία αφορά βιομηχανική αποθήκη, η οποία αποτελείται από ένα κύριο μονώροφο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού 4.800 m2 και τα υπόγειά του εμβαδού 1.200 m2. . Η συνολική έκταση των κτιρίων φτάνει τα 6.620 τ.μ.

Όπως επισημαίνεται στην κρίση ακινήτων που δημοσίευσε η Cerved, προτιμάται το σενάριο εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου, δεδομένου ότι στο παρελθόν το σενάριο ήταν η μετατροπή του κτιρίου σε πάρκο λιανικής. Σύμφωνα με εκτιμητές, «το κτίριο βρίσκεται κοντά σε πυκνοδομημένο οικιστικό συγκρότημα όπου υπάρχει ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους. Έχει επίσης πρόσβαση μέσω υπερτοπικών λεωφόρων που το προσεγγίζουν από το Πάρκο της Νέας Φιλαδέλφειας, σε συνδυασμό με το Στάδιο της ΑΕΚ, η λειτουργία του οποίου πρέπει πλέον να συνυπάρχει με εμπορικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης.

Ιστορία

Η ιστορία της Britannia ξεκίνησε το 1931 με την ίδρυση της Britannia English Manufacturing Company στην Ελλάδα από την Crosland Moor & Co με έδρα το Μάντσεστερ, τον Κ. Ναθαναήλ και τον «Γιαννούχικο-Πετσιάβα» με μετοχικό μέρος £16.000.

Το αντικείμενο της βιομηχανίας ήταν η παραγωγή μάλλινων υφασμάτων κασμίρι και ένας από τους ιδρυτές της, ο Solomon Akhladev, προερχόταν από την αγγλική κρατική σχολή κλωστοϋφαντουργίας.

Το εργοστάσιο, που χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ποδονίφτη στα νοτιοανατολικά όρια της Νέας Φιλαδέλφειας, στα σύνορα με τη Νέα Ιωνία, απασχολούσε κυρίως πρόσφυγες. Από τους 300 υπαλλήλους, το 60% ήταν κορίτσια, κάτι που, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, ήταν καλύτερο ακόμη και για τα βρετανικά πρότυπα.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του κλωστοϋφαντουργείου, του βαφείου, του πλυντηρίου και του φινιρίσματος προερχόταν από αγγλικούς οίκους.

Οι εργάτες συμμετείχαν στην ενίσχυση της οργάνωσης για το «Πουκάμισο του Στρατιώτη», που το 1938 τιμήθηκε με το μετάλλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Η Βρετανία κατέρρευσε το 2005 μετά την αύξηση των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ειδικά του κασμίρι, που έφερε ανταγωνισμό που η διάσημη εταιρεία δεν μπορούσε να αντέξει.