ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο νέος κατώτατος μισθός είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ! (πλάκα)

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερος από ό,τι στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μετά τη νέα αύξηση που ετοιμάζεται για φέτος.


Στο πλαίσιο αυτό, Η έλλειψη προσωπικού δεν είναι ούτε περίεργη ούτε αφύσικη που -κατά τη γνώμη τους- αντιμετωπίζουν και οι περισσότερες βιομηχανίες μεταποίησης και υπηρεσιών της χώρας οι εργαζόμενοι είτε μεταναστεύουν είτε προτιμούν να μην εργάζονται αντί να λαμβάνει τον κατώτατο μισθό.

Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εργοδότες ποικίλλουν από 3,5% σε 5%, ένα δευτερόλεπτο Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση 16,4%.

Ειδικότερα, προτείνει τη χαμηλότερη δυνατή αύξηση του κατώτατου μισθού κράτος ΚΕΠΕη οποία πιστεύει ότι με βάση την προοδευτικότητα του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, ο ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να είναι 3,5%, που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 27,3 ευρώ ανέρχονται σε 807,3 ευρώ.

Μέτριες αυξήσεις, που θα πρέπει να είναι κοντά στο 3,5%, αλλά όχι λιγότερο, προτείνουν οι μικρομεσαίοι εργοδότες, ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ.


Η Τράπεζα της Ελλάδος προσφέρει χαμηλό επιτόκιο ΣΕΒορίζοντας το όριο στο 4%, που σημαίνει αύξηση 31,2 ευρώ και κατώτατο μισθό 811,2 ευρώ.

Συνιστάται μεγαλύτερη αύξηση 5%. ΕΙΣΑΙ τι σημαίνει αύξηση; 39 ευρώ και νέο ελάχιστο ποσό 819 ευρώ. Σημειώνεται ότι Ο τουρισμός είναι ένας κατ’ εξοχήν τομέας που παλεύει με το προβληματισμός της έλλειψης εργατικού δυναμικού λόγω των χαμηλών μισθών.

Επίσης Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Το ΙΟΒΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6% και παραγωγή νέου κατώτατου μισθού 826,8 ευρώ που θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μην επιβαρύνονται τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.

ΑΥΤΟ ΓΣΕΕ προτείνει μια τολμηρή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ, δηλαδή κατά 128 ευρώ ή 16,4%.

Γιατί η πρότασή της είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτή ΓΣΕΕη μέγιστη αύξηση που θα εγκρίνει η κυβέρνηση θα είναι κοντά 6-6,5%.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προτείνει η κυβέρνηση θα είναι 6,4%. αύξηση 50 ευρώ και τον ακαθάριστο κατώτατο μισθό πρόκειται να δημιουργηθεί για το ποσό των 830 ευρώ, από 780 ευρώ που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Άλλωστε η διαδικασία ορίζει ότι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς συνιστούν και αποφασίζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το θέμα αυτό στις 22 Μαρτίου και ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Και πάλι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη

Ωστόσο, ακόμη και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς.

Ακόμα κι αν οριστεί στα 830 ευρώ, Η Ελλάδα θα βρίσκεται στη 15η θέση στη λίστα των χωρών της Ε.Ε.

Έρχεται πρώτο Λουξεμβούργο με κατώτατο ημερομίσθιο 2.571 ευρώ και μετά Ολλανδία με 2183 ευρώ και Ιρλανδία έναντι 2.146 ευρώ.


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση με απώλεια 830 ευρώ Κροατίαόπου ο βασικός μισθός είναι 840 ευρώ, Λιθουανία από 924 ευρώ, ξεπερνώντας την Εσθονία, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 820 ευρώ, Τσεχική Δημοκρατία από 764 ευρώ το Ρουμανία από 663 ευρώ και Βουλγαρία για 477 ευρώ.