Η τελική απόφασης θα ληφθεί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, ιδίως τον SSM.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να διατηρήσουν «παγωμένα» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και μετά τον Μάιο που λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι οι ενημερωμένοι δανειολήπτες προστατεύονται (από τον Μάιο του 2023) μετά την απόφασης των τραπεζών να «παγώσουν» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε συμφωνία με την κυβέρνηση για περίοδο ενός έτους.
Τι αφορά τα ενσυνείδητα στεγαστικά δάνεια;
Πρόκειται για μια ενέργεια που έκαναν (οικειοθελώς) οι τράπεζες στην Ελλάδα την περασμένη άνοιξη, η οποία προβλέπει «πάγωμα» των δόσεων δανείων στο {επίπεδο} του 2,7% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς Euribor 1) και 2,85% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς ύψους Euribor 3 μηνών).
Πλειστηριασμοί: Τι αλλάζει στους όρους των στεγαστικών δανείων με την κοινοτική οδηγία
Το έκτακτο μέτρο κάλυπτε αυτόματα δάνεια συνολικής αξίας 18-20 δισ. ευρώ που είχαν λάβει μισό εκατομμύριο δανειολήπτες.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις κλήσεις του Κωστή Χατζηδάκη, οι τράπεζες εξέταζαν ήδη τη συνέχιση του προγράμματος του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ», οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών (οικονομικό προσωπικό και τράπεζες) έχουν σχεδόν καρποφορήσει και οι τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν το πρόγραμμα μείωσης των επιτοκίων.
Ο ρόλος του SSM
Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο για τη συνέχιση του προγράμματος έχουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, ιδίως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.
Ως εκ τούτου, εξετάζεται η παράταση του προγράμματος, αλλά απαιτεί και «σφραγίδα» από τις εποπτικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην πρώτη φάση του προγράμματος, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και της κυβέρνησης, ο SSM άναψε το «πράσινο φως».
Επιτόκια
Η διάρκεια του νέου προγράμματος θα είναι 12 μήνες. Η διάρκεια της παράτασης θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ – πιθανότατα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Ωστόσο, το ισχυρότερο σενάριο υποθέτει ότι το πρόγραμμα θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2024. Εκτιμάται ότι μέχρι τότε το Euribor 3 μηνών (επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια) θα πέσει κάτω από το 3%.
Ωστόσο, εάν τα επιτόκια αρχίσουν να πέφτουν το καλοκαίρι, η παράταση του προγράμματος θα βοηθήσει τους Έλληνες δανειολήπτες να αποφύγουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, την επιβάρυνση των υψηλότερων επιτοκίων.
Καθώς οι περικοπές θα είναι σταδιακές, μπορεί να χρειαστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους για να φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο ίδιο {επίπεδο} με τα παγωμένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων της Ελλάδας.
Αναλυτές και traders «βλέπουν» συνολική μείωση 150 μονάδων βάσης το 2024, που θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% στο 2,5% και το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης από 4,5%, που σήμερα είναι 3%. Σε αυτό το σενάριο, το επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι υψηλότερο από το «παγωμένο» επιτόκιο που απολαμβάνουν οι Έλληνες δανειολήπτες.
Επομένως, εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ ή αντίστοιχα το EURIBOR, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των στεγαστικών δανείων, μειωθεί στο 3%-3,50%, το όφελος για τους δανειολήπτες θα συνεχιστεί, εφόσον φυσικά επεκταθεί το πρόγραμμα στήριξης.