ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Alalum με άμεσες πληρωμές – IRIS «δωρεάν» αλλά με χρεώσεις για 1,3 εκατομμύρια επαγγελματίες και μπλοκ



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Alalum με άμεσες πληρωμές – IRIS «δωρεάν» αλλά με χρεώσεις για 1,3 εκατομμύρια επαγγελματίες και μπλοκ
Πώς και γιατί υπολογίζουν τις προσωπικές συναλλαγές ως επιχειρηματικές συναλλαγές

24 Φεβρουαρίου 2024 – 1:25 μ.μ

Φωτογραφία 0 για το Alalum με άμεσες πληρωμές – «Δωρεάν» IRIS, αλλά με αμοιβές για 1,3 εκατομμύρια ειδικούς και μπλοκ

Τα ψιλά γράμματα γύρω από μια νέα σειρά «δωρεάν» μεταφορών χρημάτων μέσω IRIS και κινητών τηλεφώνων προκαλούν σύγχυση μεταξύ χιλιάδων επαγγελματιών και των ίδιων των τραπεζών. Όπως αναφέρεται από το Newmoney, που διαφημίζεται ως σημαντική δημιουργικότητα στις συναλλαγές, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες χρεώνουν προμήθειες ακόμη και για συναλλαγές με πρόσωπο σαν να επρόκειτο για επιχειρηματικές εισπράξεις ή πληρωμές. Ακόμη και οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί πλήρως στο νέο είδος συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου. Αν και οι πληρωμές IRIS ισχύουν στη χώρα μας εδώ και επτά χρόνια, κάθε τράπεζα εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες, κάτι που μερικές φορές οδηγεί σε περιττές χρεώσεις.

Η καθολική χρήση του IRIS από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναγκάζει όλους να ενημερώνονται μαζικά και διεξοδικά για τις απαραίτητες ρυθμίσεις και επιλογές που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι ενεργοποιούν την υπηρεσία. Ωστόσο, όταν καλείς τρεις από τις τέσσερις κύριες συστημικές τράπεζες με έρευνας, αποδεικνύεται ότι το IRIS είναι επίσης άγνωστη λέξη για αυτούς!

Τι συμβαίνει στην πράξη; Ο τηλεφωνητής που απαντά στην κλήση του πελάτη δίνει οδηγίες στον πελάτη να δηλώσει το “αντικείμενο ενδιαφέροντος”. Ωστόσο, η πύλη φωνής των τραπεζών εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τις λέξεις «IRIS service» ή «IRIS payments» για να τον συνδέσει με τον κατάλληλο εκπρόσωπο. Αντί να συνδεθεί με το κατάλληλο τμήμα, η συνομιλία είτε τελειώνει (με τη φράση «συγγνώμη, δεν κατάλαβα») είτε συνδέεται με έναν εκπρόσωπο τράπεζας που ισχυρίζεται ότι είναι ανίκανος! Ίσως χρειαστεί να περιμένει να συνδεθεί με έως και πέντε εκπροσώπους τηλεφωνικών υπηρεσιών μέχρι, μετά από μια ώρα στο τηλέφωνο, να βρει ένα έκτο άτομο που είναι αρμόδιο να τον εξηγήσει και να τον καθοδηγήσει.

Ένα διαφορετικό IRIS για κάθε τράπεζα

Όπως αποδεικνύεται, κάθε τράπεζα εφαρμόζει το δικό της σύστημα (και προμήθειες) για τις υπηρεσίες IRIS. Ως εκ τούτου, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να συνομιλούν με όλους όσους συνεργάζονται. Στη συνέχεια, μπορεί να ανακαλύψει προμήθειες που δεν περίμενε ή που δεν ήταν σαφείς στις γενικές οδηγίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τράπεζας, ακόμη και για προσωπικές συναλλαγές κάτω των 500 ευρώ. Δείτε πώς:

▪ Ανάλογα με την τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε, μπορεί να γίνει {μεταφορά} χρημάτων μέσω IRIS χρησιμοποιώντας: τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη, τη καθοδήγηση e-mail του παραλήπτη ή τον ΑΦΜ του παραλήπτη.

Η τρίτη επιλογής (ΑΦΜ) είναι μια παγίδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, είτε ιδιώτης είτε {επαγγελματίας}:

▪ Εάν ένας επιχειρηματίας αποδεχθεί {μεταφορά} με τον ΑΦΜ του, ενδέχεται να χρεωθούν τέλη για τις προσωπικές του συναλλαγές – ακόμη και για ποσά κάτω των 500 ευρώ που έλαβε από φίλους ή συγγενείς. Επιπλέον, χρεώνονται τέλη όταν μεταφέρει χρήματα μέσω IRIS από λογαριασμό που διατηρεί σε μια τράπεζα σε άλλη (δικό του λογαριασμό), χωρίς να πραγματοποιήσει οικονομική συναλλαγή.

Γιατί υπάρχει ένα τέλος πληρωμής που θα ήταν δωρεάν για όλους τους άλλους αλλά όχι για τον επαγγελματία; Οι εξηγήσεις που λαμβάνει όταν ζητά μια εξατομικευμένη απάντηση μπορεί να είναι διαφορετικές, ακόμα κι αν προέρχονται από την ίδια τράπεζα (!), κάτι που δείχνει ότι ακόμη και οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν γνωρίζουν πάντα τι ισχύει. ΕΙΔΙΚΑ:

▪ Απάντηση 1: “Στείλατε {μεταφορά}, αλλά δεν κάνατε {μεταφορά} IRIS.” Αυτή η εξήγηση για τυχόν προμήθειες καταρρίπτεται όταν η δεύτερη τράπεζα από την οποία είχαν απομείνει τα χρήματα επιβεβαιώνει ότι έγιναν μέσω της IRIS – και επομένως δεν χρεώθηκαν προμήθειες.

▪ Απάντηση 2 (σε απάντηση στο αίτημα του πελάτη για λεπτομερέστερο έλεγχο): «Ο δηλωμένος ΑΦΜ είναι αριθμός εταιρείας και συνδέεται με τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην Εφορία ως εταιρεία», επομένως, οι χρεώσεις για τιμολόγια επιχείρησης έχουν έχει ενεργοποιηθεί. Ο πελάτης μάλιστα ενημερώνεται ότι εάν έκανε τη {μεταφορά} δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου αντί του ΑΦΜ του, η υπηρεσία θα ήταν δωρεάν (ως ιδιώτης) και δεν θα χρεωνόταν ως {επαγγελματίας}.

Ωστόσο, αυτή η απάντηση δεν είναι απολύτως σωστή, όπως φαίνεται από τη νέα (τρίτη) επικοινωνίας του πελάτη με την ίδια τράπεζα.

▪ Απάντηση 3: “Όταν ενεργοποιήσατε για πρώτη φορά την υπηρεσία IRIS, δεν αποφασίσατε ότι θα ήταν για προσωπική, μη εμπορική χρήση.” Αυτή η απάντηση είναι σωστή επειδή ορισμένες τράπεζες (π.χ. αυτή) ζητούν από τον πελάτη να επιλέξει αν θέλει να πραγματοποιήσει προσωπικές ή επιχειρηματικές συναλλαγές προκειμένου να τιμολογήσει διαφορετικά τις μεταφορές στον λογαριασμό του.

Επομένως, κάθε {επαγγελματίας} πρέπει να προσέχει τι επιλέγει κατά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας. Η απάντηση δείχνει ότι το τέλος επιβαρύνεται μόνο κατά τη {μεταφορά} χρημάτων, όχι ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο ΑΦΜ που δηλώνεται στην ΑΑΔΕ ως αριθμός επιχείρησης.

Σημείωση: 1,3 εκατομμύρια επαγγελματίες στη χώρα μας έχουν συνήθως λογαριασμούς σε πολλές τράπεζες για να διευκολύνουν την υπηρεσία των πελατών τους. Κάποιοι, ωστόσο, δεν προσφέρουν επιλογής μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού κατά την ενεργοποίηση του IRIS, ούτε ελέγχουν αν ο ΑΦΜ έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ως επαγγελματικός, αλλά αυτόματα κάνουν διάκριση βάσει άλλων κριτηρίων.

Για παραδείγματα, όταν λέτε στους πελάτες σας:

▪ Οι επαγγελματικές προμήθειες IRIS ισχύουν μόνο όταν τα χρήματα πηγαίνουν στον τρέχοντα τραπεζικό λογαριασμό σας (επαγγελματική χρήση) και όχι σε καταθέσεις ή κέρδη (προσωπική χρήση).

▪ Εάν ένας {επαγγελματίας} θέλει να πραγματοποιήσει προσωπικές συναλλαγές, εισέρχεται στην ηλεκτρονική τραπεζική ως άτομο και όχι ως εταιρεία. Επομένως, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ή να συνδέσει το IRIS με τον λογαριασμό ελέγχου του. Στη συνέχεια, οι μεταφορές αντιμετωπίζονται ως προσωπική συναλλαγή και δεν χρεώνονται τέλη. Ανάλογα με την τράπεζα, θα δέχεται πλέον χρήματα μόνο μέσω αριθμού κινητού (σε ορισμένες περιπτώσεις καθοδήγηση email) αλλά ποτέ ΑΦΜ.

▪ Αντίστροφα, εάν συνδεθεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς ως εταιρεία και ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS από εκεί, θα μπορεί να τη συνδέσει μόνο με τον λογαριασμό χρέωσής του. Στη συνέχεια έχει αμοιβές για όλα τα ποσά που δέχεται, είτε πρόκειται για επαγγελματικές είτε για προσωπικές συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες τράπεζες δεν υποστηρίζουν ρυθμίσεις IRIS μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, αλλά μόνο μέσω mobile banking.

Φόρτιση πολλαπλών ταχυτήτων

Ωστόσο, οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στους επαγγελματίες ποικίλλουν σημαντικά. Επομένως, οι επαγγελματίες πρέπει να εξετάσουν ποιες τράπεζες ενεργοποιούν το IRIS και πώς να αποφύγουν να εκτεθούν σε χρεώσεις μεταβίβασης που δεν σχετίζονται με επιχειρηματικές συναλλαγές που διακανονίζονται βάσει του τιμοκαταλόγου.

Με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου:

▪ Η Eurobank χρεώνει προμήθεια έως 0,5%.

■ Η Πειραιώς χρεώνει τέλη έως 1%.

▪ Η Viva, η Εθνική, η Alpha Bank και οι μη συστημικές τράπεζες εφαρμόζουν μηδενικές προμήθειες. Ωστόσο, κάποια ή κάποια από αυτά αναμένεται να το αυξήσουν στο 0,3% ανά συναλλαγή.