Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στη Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη, όπου θα εφαρμοστεί επιπλέον τριών στρώσεων εξωτερική αντιδιαβρωτική επίστρωση πολυπροπυλενίου.
Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, το τμήμα χαλυβδοσωλήνων της, έχει αναθέσει σύμβαση από την TechnipFMC για 27 km σωλήνων συγκόλλησης υψηλής συχνότητας (HFW) για το υποθαλάσσιο έργο Utsira High στη Βόρεια Θάλασσα.
ΔΕΣΦΑ: Η Σωληνουργεία Κορίνθου διαθέτει πιστοποιημένο αγωγό μεταφοράς υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα
Το Γυμνάσιο Utsira αποτελείται από δύο ξεχωριστά υποθαλάσσια έργα, το Symra και το Solveig, που βρίσκονται στην κεντρική Βόρεια Θάλασσα. Το Symra θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Ivar Aasen, ενώ η φάση Solveig 2 θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Edvard Grieg. Το έργο Utsira High επεκτείνει την πολύτιμη παραγωγική ικανότητα της Aker BP και θα λειτουργεί με χερσαία ενέργεια. Επομένως, οι εκπομπές CO2 στο στάδιο της παραγωγής θα είναι πολύ χαμηλές.
Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στη Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη, όπου θα εφαρμοστεί επιπλέον εξωτερική, αντιδιαβρωτική επίστρωση πολυπροπυλενίου τριών στρώσεων.
Ποιος είναι η Aker BP;
Η Aker BP δραστηριοποιείται στην διερεύνηση και παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου στην Ευρώπη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο (AKRBP).
Ποιος είναι η TechnipFMC;
Η TechnipFMC είναι κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε αναδυόμενες ενεργειακές βιομηχανίες, παρέχοντας πλήρως ολοκληρωμένα σχέδια, προϊόντα και υπηρεσίες. Μέσω της αποκλειστικής τεχνολογίας και των ολοκληρωμένων λύσεων, η εταιρεία μεταμορφώνει τα έργα των πελατών της, βοηθώντας τους να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ιδεών ενεργειακών πόρων, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα και υποστηρίζοντας τις φιλοδοξίες τους για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου έλαβε πρόσφατα συμβόλαιο από τον ΔΕΣΦΑ αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ για το τμήμα χαλυβδοσωλήνων της για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56 χλμ. Χαλύβδινος σωλήνας ευθύγραμμης ραφής βυθισμένου τόξου 30 ιντσών (LSAW) για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του Διασυνδέτη Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας (IGNM).
Σύμφωνα με την Cenergy Holdings, η ανάπτυξη ιδεών του IGNM θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου καθώς θα δημιουργήσει νέες ενεργειακές διαδρομές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει τις υποδομές φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ όπως ο τερματικός σταθμός LNG Ρεβυθούσας και το Εθνικό Φυσικό Αέριο. Σύστημα Μεταφοράς, αλλά θα παρέχει επίσης πρόσβαση στην πρόλογος LNG από πολλές πηγές, αυξάνοντας τη ποικιλία και την ασφάλεια των προμηθειών στην περιοχή.
Πρόκειται για τον δεύτερο αγωγό στην Ελλάδα που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο και θα αποτελεί μέρος του εθνικού άξονα υδρογόνου, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών της αγοράς υδρογόνου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Αυτή η συνεργασίας για την ανάπτυξη ιδεών υποδομών μεταφοράς υδρογόνου θέτει τα θεμέλια για μια ισχυρή αγοράστρια υδρογόνου στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η υλοποίηση τέτοιων βασικών επενδύσεων δίνει τη ικανότητα μεταφοράς «ανανεώσιμων» αερίων, που θα οδηγήσουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και ολόκληρης της περιοχής.