Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 19-24 Φεβρουαρίου
Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-ινδικών οικονομικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε στις 19-24 Φεβρουαρίου 2024 οικονομική αποστολή στην Ινδία, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και τις εξωτερικές υποθέσεις, Κώστα Φραγκογιάννη.
Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece, κα Μ. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Διευθύντρια του Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος και αντιπροσωπεία 65 ελληνικών εταιρειών από τους τομείς των ΤΠΕ, των επιστημών υγείας, της ενέργειας, των κατασκευών, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των οπτικοακουστικών παραγωγών, της αγροδιατροφής, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του real estate και του τουρισμού.
Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι να διπλασιαστεί το εμπορικό ισοζύγιο με την Ινδία έως το 2030
Το Enterprise Greece, με την πολύτιμη στήριξης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ινδία και σε συνεργασίας με τη Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας (CII India) και την Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (FICCI), συνδιοργάνωσαν μια σειρά από συνέδρια, επισκέψεις και δικτύωση δραστηριότητες σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ινδίας (Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ). Στόχος της αποστολής ήταν η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, η προώθηση επενδυτικών και εξαγωγικών ευκαιριών και φυσικά η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.
Μετά από 1.000 συναντήσεις B2B και στις τρεις τοποθεσίες, οι ελληνικές εταιρείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα, τη {συμμετοχή} και την ανταπόκριση των ινδικών εταιρειών. Αξίζει να προστεθεί ότι στις συναντήσεις συμμετείχαν πάνω από 250 εταιρείες από το Νότιο Δελχί και πάνω από 200 από τη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ αντίστοιχα.
Η αποστολή ξεκίνησε στο Νέο Δελχί, όπου η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες του κλάδου και πιθανούς επιχειρηματικούς εταίρους. Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε στο Νέο Δελχί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Ελλάδα με τίτλο «Greece – A Success Story» στο πλαίσιο του 2ου CII India Europe Conclave for Business and Sustainable Development. Χαιρετισμό απηύθυναν η ΓΓΔΟΣΕ και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Enterprise Greece κα Μάιρα Μυρογιάννη και ακολούθησε ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Μαρίνου Γιαννόπουλου για την επενδυτική και εμπορική πρόταση της Ελλάδας στην Ινδία. Μίλησαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ECG, κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος, η Οικονομική Διευθύντρια του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κα Πηνελόπη Λαζαρίδου, και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Ινδίας της GMR, κ. Amresh Ohri.
Της στρογγυλής τραπέζης είχε προηγηθεί η {συμμετοχή} του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ως επίτιμου προσκεκλημένου, στο θεματικό μέρος του Conclave που είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη ιδεών της συνεργασίας Ευρώπης-Ινδίας στους τομείς της Ναυτιλίας και του Γαλάζιου Οικονομία. Στις υπόλοιπες θεματικές ενότητες του Conclave συμμετείχαν οι κ. Γιώργος Προκοπίου, Ιδρυτής της Sea Traders SA, Dynacom Tankers Management Ltd και Dynagas Ltd., ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και ο κ.κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, Διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης Επιχειρήσεις Ενέργειας και Μετάλλων Μυτιληναίος.
Τέλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βομβάη, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Enterprise Greece και της CII (Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας), αλλά και μεταξύ Joist Innovation Park και Adani University, Eurobank με NPCI (UPI) και Fairfax, Eurolife FFH Insurance Group και LTIMindtree.
Ακολούθησε το Επιχειρηματικό Φόρουμ «Ανάπτυξη ιδεών Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας: Μελλοντικές Προοπτικές» στη Βομβάη, το οποίο καλωσόρισε η ΑΕ, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για το μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία , η οποία είπε ότι παρουσιάζεται εξαιρετική, και κάλεσε τους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν οικονομικές συνεργασίες που θα βελτιώσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Αφού τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε στενότερες σχέσεις με την Ινδία σε γεωπολιτικό, αμυντικό και οικονομικό {επίπεδο}.
Το φόρουμ ξεκίνησε με σύντομο καλωσόρισμα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον αρμόδιο Υπουργό Βιομηχανίας της ινδικής περιοχής Μαχαράστρα κ. Shri Uday Samant και μεταξύ των ομιλητών ήταν η GDOSE και ο Πρόεδρος της Enterprise. Ελλάδας, η κα Μάιρα Μυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, η κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavour, ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Indian Greenstone Advisors, ο κ. Rahul Goswani, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟΜΕ, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους σημαντικούς προοπτικές ανάπτυξης συνεργειών στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη τα ανταγωνιστικά κίνητρα που προσφέρει η ιδιαίτερα αναπτυγμένη βιομηχανία του Bollywood της Ελλάδας και της Ινδίας, που εδρεύει κυρίως στη Βομβάη, και ο Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εθνικής αντιπροσωπείας στη Βομβάη, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Enterprise Greece και της FICCI (Ομοσπονδία Ινδικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων).
Τελευταίος σταθμός της επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία ήταν η Μπανγκαλόρ, όπου πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Φόρουμ με θέμα «Ανάπτυξη ιδεών οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας: μελλοντικές προοπτικές». Το φόρουμ χαιρέτησαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο αρμόδιος Υπουργός Βιομηχανίας της Ινδίας κ. Shri MB Patil, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Indian Switz, ο κ. Adam Korakiwala, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Indian Gateway, ο κ. Niraj Gemawat και ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAIPED, κ. Δημήτριος Πολίτης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι:
Περίπου 1.200 Ινδοί επιχειρηματίες και ιδρύματα συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ινδίας-Ελλάδας στη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ και εκτός από ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πραγματοποιήθηκαν 1.000 συναντήσεις B2B.
Η Βομβάη, που θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας και το κέντρο της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, επιλέχθηκε ως σταθμός αποστολής, ενώ η Μπανγκαλόρ, ως η ινδική Silicon Valley, ήταν το ιδανικό υπόβαθρο για συζητήσεις στον τομέα των ΤΠΕ.
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν περιελάμβαναν κέντρα δεδομένων, πολύγλωσσα τηλεφωνικά κέντρα/κέντρα υπηρεσιών, μάρκετινγκ και διαφήμιση για κινητά, ανάπτυξη ιδεών λογισμικού, υπηρεσίες ασφάλειας πληροφοριών, έξυπνες πόλεις, συναρμολόγηση και διανομή συσκευών ΤΠΕ, υπηρεσίες cloud B2B και δραστηριότητες καινοτομίας και έρευνας.
Η αποστολή έλαβε στήριξης τόσο από ελληνικούς όσο και από ινδικούς κυβερνητικούς φορείς, αποδεικνύοντας τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.