Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με βάση το νέο έργο βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη – Ποιος είναι τυχερός και ποιος είναι άτυχος
«Περισσότερα από 2.000.000 ακίνητα που μέχρι πρότινος μπορούσαν να χτιστούν –όπως ίσχυε– δεν θα μπορούν πλέον να χτιστούν αν τελικά εφαρμοστεί το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εκτός σχεδίου…».
Αυτό λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους από αιφνίδιο θάνατο (!)», προσθέτει.
Αναλυτικά τα νέα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών περιέγραψαν τα «NEWS» με επιστολές της 19ης Ιανουαρίου 2024, της 21ης Δεκεμβρίου 2023 και της 28ης Νοεμβρίου 2023.
Στο μέλλον, το σχέδιο πράξης για την εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.
Αυτοί που είχαν λεφτά
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες πινελιές πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο -αν τελικά εγκριθεί- θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και… φτωχότερους τους φτωχούς.
«Τυχεροί όσοι είχαν χρήματα (και τα είχαν μέχρι την ψήφιση του νόμου) και τα τελευταία πέντε χρόνια αγόρασαν οικόπεδα σε περιοχές που δεν συμμορφώνονται με το σχέδιο, γιατί δεν χρειάζεται να έχουν πρόσοψη σε δρόμο που υπήρχε πριν το 1977. », τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων Μηχανικών (CLGE) Μιχάλης Καλογιαννάκης.
Κανένας προγραμματισμός
Όπως λέει, «τα οικόπεδα αυτά αποκτούν ιδιαίτερες δυνατότητες και αξίας ακριβώς επειδή αγοράστηκαν πρόσφατα και δεν έχουν καμία σχέσης με χωροταξικό, πολεοδομικό ή οποιεσδήποτε τεχνικές προδιαγραφές.
Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας.
Ως εκ τούτου, η αξίας τους αυξάνεται και αυτές οι περιοχές (κυρίως τουριστικές) οδηγούνται σε μια άναρχη κατασκευή χωρίς φραγμούς σχεδιασμού και ασφάλειας».
Παραδείγματα 1: Δύο αδέρφια έχουν ακριβώς τα ίδια οικόπεδα (χωράφια). Αυτός που το… πουλάει ή το έχει πουλήσει σε συγγενή τα τελευταία πέντε χρόνια (σύσταση εταιρείας) μπορεί να χτίσει, ο άλλος δεν μπορεί… «Και το χειρότερο είναι ότι κερδισμένοι είναι αυτοί που το έμαθαν. το από διαρροές…» – λέει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης.
Παραδείγματα 2: Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αν ένα οικόπεδο κατασκευάστηκε πριν από το 1985 και πουλήθηκε μέσα στην τελευταία πενταετία, μπορεί να αναπτυχθεί.
Εάν το οικόπεδο κατασκευάστηκε μεταξύ 1985 και 2003 και πουλήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν μπορείτε να χτίσετε σε αυτό.
«Τελικά, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την επένδυση που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια ή επιβάλλει άλλους όρους;» – λέει το ΤΕΕ.
Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου
«Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει ελάχιστη ασφάλεια δικαίου και ξαφνικά μια μέρα το κράτος αποφασίζει να καταργήσει την περιουσία των πολιτών», τονίζει ο Γιώργος Στασινός.
«Για να το θέσω απλά: ακόμα κι αν όλοι οι πολίτες θέλουν να καταργηθούν οι αναπτύξεις που δεν συνάδουν με το σχέδιο, θα πρέπει να προβλεφθεί τουλάχιστον μια μεταβατική περίοδος μέχρι να εκδοθούν τα πολεοδομικά σχέδια και να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, αν θέλουμε να κληθούμε. ευρωπαϊκή χώρα».
Δέκα περιπτώσεις που θα παραμείνουν σε… beta
«ΤΑ ΝΕΑ», με τη βοήθεια του Μιχάλη Καλογιαννάκη, παρουσιάζουν 10 περιπτώσεις σε περιοχές που δεν συνάδουν με το σχέδιο, οι οποίες δεν θα μπορούν να κατασκευαστούν με τον νέο σχεδιασμό και θα παραμείνουν σε… beta έκδοση.
Εξηγείται ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανονισμούς, η έκταση που απαιτείται για την ανάπτυξη ιδεών οικοπέδου αλλάζει και σε επιμέρους περιοχές.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανονισμούς σε επιμέρους περιοχές, αλλάζει και η έκταση που απαιτείται για την ανάπτυξη ιδεών οικοπέδου
Το ελάχιστο αγρόκτημα και γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να έχει τέσσερα στρέμματα.
Για παραδείγματα, στην Αττική η πληρότητα αυξάνεται στα 20 στρέμματα, ενώ σε άλλες περιοχές όπως ορισμένα νησιά είναι οκτώ στρέμματα.
Σημειωτέον ότι για την κατασκευή ενός οικοπέδου δεν αρκεί η ίδια η έκταση.
Το κύριο χαρακτηριστικό που οδήγησε πλέον στην κατάργηση των εκτός σχεδίου κτιρίων είναι η απαίτηση να βλέπει το κτίριο σε δρόμο αναγνωρισμένο από το Κεντρικό Κράτος.
- Οικόπεδο 5 τ.μ. στη Λάρισα, με δικαίωμα διέλευσης από γειτονικό οικόπεδο με πρόσβαση στο δρόμο, σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη.
- Οικόπεδο 8 στρεμμάτων στην Άρτα, με οδική πρόσβαση, κατασκευής 1970, αλλά δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό στα αρχεία της Στρατιωτικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας ή του πρώην ΟΚΧΕ (Φορέας Κτηματογράφησης και Χαρτογραφίας), που διατηρεί το Ελληνικό κτηματολόγιο.
- Ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στη Νάξο που αν και υπάρχουν αεροφωτογραφίες του δρόμου προ του 1977, αλλά λόγω της κλίμακας 1:20.000 είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν το πλάτος του δρόμου είναι μεγαλύτερο από 3,5 μέτρα.
- Για οικόπεδο 10 στρεμμάτων στην Κέρκυρα, που δημιουργήθηκε το 1987, μια αεροφωτογραφία πριν από το 1977 δείχνει ότι γειτνιάζει με χωματόδρομο πλάτους 4 μέτρων από τον οποίο δεν διέρχεται δίκτυο κοινής ωφέλειας και, λόγω του ελλιπούς κτηματολογίου, δρόμος δεν έχει καταχωρηθεί ως ειδική περιοχή
- Οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Ηράκλειο, που δημιουργήθηκε το 1960, δίπλα στον δρόμο που φαίνεται στην αεροφωτογραφία του 1975, έχει πλάτος 4 μέτρα, αλλά δεν διανοίχτηκε με απόφασης κρατικής αρχής, αν και φαίνεται να είναι ειδική περιοχή στο οικόπεδο. κανω ΕΓΓΡΑΦΗ.
- Οικόπεδο 5 αρών στη Φλώρινα, με πέρασμα πλάτους 3 μέτρων από το γειτονικό οικόπεδο με συμβολαιογραφική πράξη του 1980.
- Οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην Κίμωλο, που δημιουργήθηκε το 1990, δεν έχει δρόμο ή κοινόχρηστο χώρο, αν και έχει πλάτος 5 μέτρων.
- Οικόπεδο στη Δράματα έκτασης 10 στρεμμάτων, η πρόσοψη του οποίου είναι 25 μέτρα σε δρόμο πλάτους 8 μέτρων, που όμως δεν φαίνεται στην αεροφωτογραφία πριν από το 1977, αλλά το 1980.
- Οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην Αρκαδία, που δημιουργήθηκε το 1995, βλέπει σε επαρχιακό δρόμο και μεταπωλήθηκε το 2015.
- Το οικόπεδο 35 στρεμμάτων στην Κεφαλονιά, που δημιουργήθηκε το 1960, δεν έχει δικαίωμα διέλευσης και δεν έχει δρόμο.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Κτηνώδης παράβαση
«Η κατάργηση της νόμιμης ανάπτυξης που δεν συνάδει με το σχέδιο με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ξεκάθαρη, βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα που κάθε κρατική αρχή οφείλει να σέβεται και να προστατεύει, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας», τονίζει. ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς real estate.