Πλησιάζει το τέλος της «ιστορίας» για την «οικοδομική πυκνότητα» – στο τέλος της άνοιξης θα διεκπεραιωθούν νέες ρυθμίσεις για τη «ρύθμιση» της δασικής αυθαιρεσίας
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΧΩΔΕ) ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην «ιστορική» συγκέντρωσης κατοικιών, δηλαδή στη διαδικασία εγγραφής και νομιμοποίησης τυχόν χωριών που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στην «Poczta Gospodarcza», θα αναπτυχθούν νέες, πιο λειτουργικές ρυθμίσεις στα τέλη της άνοιξης σχετικά με τη «ρύθμιση» των δικαιωμάτων των δασών, ώστε να είναι έτοιμες προς ψήφιση στην το καλοκαίρι ή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.
Οποιοδήποτε: Πώς θα γίνουν οι κατεδαφίσεις – Ολόκληρος ο λογαριασμός
“Χωρίς {αποτέλεσμα}”
«Η πολιτική πυκνότητας δεν έχει ακόμη δώσει αποτελέσματα», είπε χθες ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τη δασική μεταρρύθμιση. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει παραπομπή σε αυτούς στους δασικούς χάρτες, αλλά δεν υπάρχουν καταγραφές για το τι συμβαίνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Φυσικά, χρειάζεται μια νέα πολιτική για αυτό».
Ωστόσο, τόνισε ότι πριν αποφασιστεί για το μέλλον της οικιστικής πυκνότητας με βάση τις νέες πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν, «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη {διαχείριση} περισσότερων δασών για να πειστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΕ) ότι έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή. στη δασική πολιτική, καθώς και στην ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων δασών, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένα νέο εθελοντικό σύστημα εμπορίας ρύπων».
Τρέχον σύστημα
Το σημερινό σύστημα χαρτογράφησης, καταγραφής και στη συνέχεια νομιμοποίησης οικιστικών συστάδων δημιουργήθηκε το 2016 από τον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη. Οκτώ χρόνια αργότερα, οι πυκνότητες σημειώθηκαν σε δασικούς χάρτες με πολύγωνα, αλλά οι καταπατήσεις στο δάσος δεν έχουν καταγραφεί μία προς μία ούτε νομιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να αποτελούν μια «μαύρη» τρύπα στην πρωτεύουσα του οικισμού μιας ανοιχτής πληγής καταπατήσεων εντός τα ελληνικά δάση.
Απροθυμία
Η τελευταία αποτυχημένη… πράξη έκλεισε πριν από περίπου ένα χρόνο (31 Μαρτίου 2023), όταν, μετά από περίπου έξι μήνες λειτουργίας της, μπλόκαρε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για εισβολείς δασών, που διαχειρίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πολίτες, που έχτισαν παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις, οι περισσότεροι έδειξαν απροθυμία να δηλώσουν την αυθαιρεσία τους για να παρέχουν προσωρινή «ασυλία» από κατεδαφίσεις και οικονομικές κυρώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης. Αιτήσεις υπέβαλαν περίπου 3.000 ενοικιαστές. που αντιστοιχούν σε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων, που δεν είναι ούτε το 1% των συνολικών 600.000 στρεμμάτων που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνονται από καταληψίες σε (κάποτε) δασικές εκτάσεις της χώρας.
Ήρεμη πολιτική
Η αδιαφορία των πολιτών πιθανότατα επηρεάστηκε από τη χαλαρή πολιτική της διοίκησης σχετικά με τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις ή την αναμονή της παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας. Ωστόσο, ελάχιστα στοιχεία επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρώτες καταγραφές πολυγώνων σε δασικούς χάρτες που απεικονίζουν αυθαίρετα χωριά, δηλαδή την περιοχή της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, με κέντρο τη Χαλκιδική, την Κορινθία, την Εύβοια και τη Βοιωτία. Στο μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί η κύρωση του 95% των δασικών χαρτών, παραμένουν γκρίζες ζώνες οικιστικής ανάπτυξης και χιλιάδες ενστάσεις ιδιοκτητών για αποκλεισμό ακινήτων από τον δασικό χάρτη εκκρεμούν από το καλοκαίρι.