ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι ΜΜΕ σημειώνουν πρόοδο, αλλά χρειάζεται

Οι ψηφιακές πληρωμές κυριαρχούν στην αγοράστρια – Γιατί οι ΜΜΕ καθυστερούν τις επενδύσεις στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται γενναία για να εισέλθουν στην ψηφιακή αγοράστρια, αν και το ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί τις εμποδίζει να επενδύσουν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. «Η τεχνολογία είναι χρήσιμη, αλλά τώρα άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά» – αυτό είναι το σύνθημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ψηφιοποίηση: αναπτυσσόμενη επιχειρηματίας αλλά παραπαίει στη σκέψη – η τεχνητή νοημοσύνη είναι «τρομακτική»

Θετικά νέα: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Visa, οι πληρωμές με κάρτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι ψηφιακές μέθοδοι πληρωμής φαίνεται να υπερτερούν των μετρητών, αυξάνοντας την επιρροή και τη διείσδυσή τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ψηφιακά πορτοφόλια σημειώνουν μεγάλη πρόοδο σε μια εποχή που οι ηλεκτρονικές πληρωμές ανταγωνίζονται τα κανονικά μετρητά, δείχνοντας ότι η ψηφιοποίηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στις ΜΜΕ. Οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται όλο και περισσότερο πληρωμές με ψηφιακές κάρτες που έχουν προετοιμαστεί σύμφωνα με τη νέα επιχειρηματική ηθική.

Πρώτα έρχεται η επιβίωση και μετά η ψηφιοποίηση

Από την άλλη, ο συρρικνούμενος κλάδος του εμπορίου επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες μοιάζουν εγκλωβισμένες σε ένα «κλουβί στασιμότητας» στο οποίο η ψηφιοποίηση υποβιβάζεται σε… ημερολόγια. Όπως δείχνει η θεμελιώδης έρευνας της ESEE INEMY, οι μικρότερες εταιρείες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών εταιρειών, μπορεί να επιδεικνύουν σημαντική ανθεκτικότητα, αλλά φαίνεται να παγιδεύονται στην παγίδα της κακής απόδοσης σε επόμενες κρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης, οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι: α) {διαχείριση} αναπροσαρμογών (6 από 7), β) χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις (5,9 από 7) και γ) ρευστότητα (5,2 από 7). Η ενεργειακή κρίση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς στην {περίπτωση} του 85,7% των εμπορικών επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ το 23% των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει αυξήσεις στην ενέργεια. κοστίζει 21-30%. Οι στάσιμες επιδόσεις σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του πληθωρισμού αναγκάζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα έναντι του μακροπρόθεσμου διπλού μετασχηματισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κοστούς του ψηφιακού μετασχηματισμού και του πράσινου μετασχηματισμού δεν αξιολογείται ως πρόκληση προτεραιότητας, καθώς τα εμπόδια στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναγκάζουν τις εταιρείες να επικεντρωθούν στη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροπρόθεσμο αλλά απαραίτητο μετασχηματισμό.

Εξέλιξη, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

Σε μια εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «απαιτούν» επειγόντως ψηφιακό μετασχηματισμό, παρόλο που παλεύουν να τον αντιμετωπίσουν, κινδυνεύουν να χάσουν το ψηφιακό τρένο. Η εξέλιξη που επιτεύχθηκε είναι σίγουρα ταχεία, αν και το σημαντικό σημείο εκκίνησης ήταν ήδη πολύ χαμηλό.

Τα τελευταία 5 χρόνια (2018-2023), η χώρα βελτίωσε το {επίπεδο} ψηφιακής της ωριμότητας κατά 56%, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το 30% που καταγράφηκε σε ολόκληρη την ΕΕ με βάση τον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2022, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στην ΕΕ, με το ποσοστό των ΜΜΕ που χρησιμοποιούν τουλάχιστον 4 από τις 12 επιλεγμένες βασικές τεχνολογίες στο 41,2%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 69,1 % στην ΕΕ και… 90%, που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2030. Στην Ελλάδα ο βαθμός επίτευξης αυτού του στόχου είναι 46% έναντι 77% στην Ε.Ε.

Ενθαρρυντικό σημάδι είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ακόμα σε σπάργανο στις καθημερινές του δραστηριότητες (σύννεφο, μαζικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη), ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αγωνίζονται επίσης σκληρά για να επιτύχουν ένα βασικό {επίπεδο} ψηφιακής ωριμότητας.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλο αριθμό κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν προς την ψηφιοποίηση έως το 2027. Εκτιμάται ότι οι πόροι του Ταμείου Ανασυγκρότησης ύψους 375 εκατ. ευρώ από το σκέλος της επιδότησης θα καλύπτουν μεταξύ άλλων: σε κάποιο βαθμό, ψηφιακή καθυστέρηση, αλλά συνολικά, κονδύλια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, γιατί εμπλέκεται και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ζημιές σε υποδομές

Φυσικά, προτού ακολουθήσουμε τον ψηφιακό δρόμο χωρίς επιστροφή, πρέπει να βελτιώσουμε την υποδομή επικοινωνιών μας, αν και μερικές φορές το να μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις ενώ σερφάρουμε με ταχύτητα χελώνας φαίνεται εντελώς μη ρεαλιστικό. Η Ελλάδα βαθμολογείται στον δείκτη ψηφιακής ωριμότητας στο 85% του μέσου όρου της ΕΕ, με την κάλυψη δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, αλλά μόνο το 24% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί υπεργρήγορες συνδέσεις (πάνω από 100Mbps) έναντι 57% στην υπόλοιπη ΕΕ.

Αν αναφερθούμε στα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2023, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία και αδύναμη (με ποσοστό μόλις 2,9%) ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων με σταθερές συνδέσεις 1 Gbps και άνω, ενώ οι ΜΜΕ συνεχίζουν να έχουν πιο επώδυνα αποτελέσματα απόδοσης. .

Οι μετρήσεις της Ookla, της μεγαλύτερης εταιρείας μετρήσεων ευρυζωνικότητας στον κόσμο, δείχνουν ότι μέσα σε ένα μήνα η Ελλάδα έχασε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με το ταχύτερο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο. Ως εκ τούτου, από τον Ιανουάριο του 2024, κατατάσσεται στην 99η θέση από 181 χώρες στον κόσμο. Η Βουλγαρία και η Αλβανία είναι μπροστά μας…

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος

Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού της ΕΕ πρέπει να έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες και θα χρειαστούν 20 εκατομμύρια ειδικοί στις ΤΠΕ. Στη χώρα μας, το 52% των Ελλήνων έχει βασικές δεξιότητες έναντι 54% στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται στους κλάδους πληροφορικής και πληροφορικής είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. (2,5% έναντι 4,6%).

Σε κάθε {περίπτωση}, ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις ΜΜΕ είναι επιτακτική ανάγκης για να συμβαδίσουν με τους ανταγωνιστές, εγχώριους και ξένους, αν και σε ένα πληθωριστικό και αβέβαιο περιβάλλον έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Ωστόσο, αν δεν επιταχύνουν, κινδυνεύουν να «χάσουν» την ψηφιακή δυναμική γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους.