Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Κλείνουν ένα-ένα τα παράθυρα φοροδιαφυγής, ενώ διευκολύνουν τους συνεπείς φορολογούμενους με προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
Η σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS θα μπορούσε να επεκταθεί ελαφρώς, γεγονός που είναι συνέπεια της ελληνικής νοοτροπίας… τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία {περίπτωση} ένα έργο που μπορεί να αλλάξει πολλά στην ελληνική οικονομία, περιορίζοντας την σημαντικό «κεφάλι» από τη Λερνειακή ύδρα της φοροδιαφυγής.
Όμως δύο άλλες βασικές παρεμβάσεις αλλάζουν τα δεδομένα στη σχέση φορολογούμενου και φορολογικής αρχής. Το πρώτο αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και το δεύτερο την αυτόματη υποβολή δηλώσεων για μισθωτούς ή συνταξιούχους εφόσον το επιθυμούν. Μάλιστα, από την επόμενη χρονιά, 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν εκκαθάριση από την Εφορία, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν το επιθυμούν, ή αν υπάρξει αλλαγή που δεν έχει φτάσει στην εφορία, τότε και μόνο τότε μπορούν να ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση.
Όλα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο έντυπο της βασικής φορολογικής δήλωσης (Ε1), αλλά και στο έντυπο Ε3 για άτομα που ασκούν επιχειρηματίας και Ε2 για άτομα που αποκτούν εισόδημα από ακίνητα.
Βέβαια, μέχρι να φτάσουμε στο 2025, αυτή είναι η αρχή της φετινής περιόδου που πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι), αν το επιθυμούν, θα αποστέλλεται η δήλωση στην ΑΑΔΕ… αυτόματα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Φυσικά, υπάρχει και η ικανότητα, σε αντίθετη {περίπτωση}, να υποβληθεί η φορολογική δήλωση χειροκίνητα αλλάζοντας κάποια στοιχεία ή αφήνοντάς τα αμετάβλητα.
Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση λαμβάνει σήμερα στοιχεία για εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, εισπραχθέντες φόρους, στοιχεία για σπίτια και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στοιχεία για καταναλωτικές δαπάνες και συναλλαγές με ταμεία ηλεκτρονικά . μεσο ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος η φορολογική διοίκηση συνεχίζει και το μπλοκάρισμα των δηλώσεων ΦΠΑ (εισοδήματα και έξοδα). Η ΑΑΔΕ θα περιέχει όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για την πλήρη αυτοματοποίηση της φόρμας Ε3 για άτομα που διευθύνουν μια επιχειρηματίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το MyDATA (e-books) συνέβαλε στην αυτοματοποίηση των δηλώσεων και στον καλύτερο έλεγχο των επιχειρηματικών συναλλαγών.
Χάρη στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία θα γίνει υποχρεωτική από τον επόμενο χρόνο, η Εφορία θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που θα τερματίσουν τη γραφειοκρατία.
Φυσικά, ένα μεγάλο και εμβληματικό εγχείρημα δεν είναι άλλο από τη σύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές. Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση 1 συν 1 μήνα στην υποχρέωση της εταιρείας να αποδείξει την προθυμία της να το πράξει, δηλαδή τη συμβατική της υποχρέωση.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το σημερινό {επίπεδο} προόδου του έργου είναι πολύ σημαντικό, καθώς το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών μηχανών έχει εκσυγχρονιστεί και ο αριθμός των συνδέσεων έχει ξεπεράσει τις 60.000 και συναντάται Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες για τις επόμενες ημέρες θα είναι 20.000.
Νέες ημερομηνίες
Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, για να υλοποιηθεί το έργο χωρίς τεχνικά προβλήματα, προβλέπεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2024, για όσες εταιρείες δεν έχουν ακόμη συνδέσει τα συστήματά τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πιστωτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους εξουσιοδοτημένους εγκαταστάτες ταμειακών μηχανών για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι η παράταση αυτή μπορεί να παραταθεί κατά έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή έως τις 30 Απριλίου 2024:
* για εταιρείες που δεν βρήκαν δωρεάν ραντεβού τον Μάρτιο και έκλεισαν ραντεβού με εγκαταστάτη τον Απρίλιο. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να ανακοινωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα λανσάρει η ΑΑΔΕ στις 2 Μαρτίου.
* για εταιρείες που δηλώνουν στο Μητρώο POS ότι σκοπεύουν να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με μία από τις πρόσφατα διαθέσιμες λύσεις all-in-one που δεν απαιτούν πρόσθετες δραστηριότητες διεπαφής. Δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης έχουν ήδη εγκριθεί με τέτοιες λύσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα πολλοί άλλοι.
Πηγή: ΑΠΕ