ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΥΠΑ: Περισσότεροι από 260.000 Έλληνες έχουν πιστοποιηθεί στις ψηφιακές και τις οικολογικές δεξιότητες

Η ΔΥΠΑ στοχεύει να πιστοποιήσει 500.000 Έλληνες σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως το 2025

Το σημαντικό έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί στον τομέα της κατάρτισης και τα φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοιμάζονται για το άμεσο μέλλον παρουσίασε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της ΔΥΠΑ και Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. εκδήλωση «Ενισχύοντας την Ελλάδα με δεξιότητες για ένα βιώσιμο μέλλον» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ήδη 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν λάβει πιστοποιητικά. Από αυτούς, το 68% ήταν γυναίκες, το 69% επέλεξε εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων, το 50% ήταν απόφοιτοι λυκείου, το 42% ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου και το 58% των εκπαιδευομένων διέμενε εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΥΠΑ στοχεύει να έχει 500.000 Έλληνες πιστοποιημένους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως το 2025, για να βελτιώσει τη χαμηλή θέση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κατατάξεις, οι οποίες καταγράφουν εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων. Επίσης, 36.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών με τους οποίους συνεργάζονται οι DYPA, Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google.

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι μια ευκαιρία

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια ιστορική ευκαιρία», τόνισε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, «με πρωτοφανείς πόρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα διατεθούν αποκλειστικά σε εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης για ανέργους και εργαζόμενους. Σε αυτή την προσπάθειας, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αναπτύσσουμε ειδικά στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες όπως κρατούμενοι και άτομα σε εκπαιδευτικά προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά».

Η ΔΥΠΑ έχει σημειώσει πρόοδο σε συνεργασίας με δήμους, συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια, καθώς και σε συνεργασίας με εταιρείες και στο πλαίσιο των δράσεων Open Day των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, ιδρύθηκαν το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Προσωπικού, μια πύλη ψηφιακών δεξιοτήτων και το Εθνικό Μητρώο Οργανωτών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο επιτρέπει την {παρακολούθηση} της προόδου των αποφοίτων στην αγοράστρια εργασίας. Διαθέτει 143 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό κτιρίων και εξοπλισμού και, σε συνεργασίας με το Ελληνικό Επιμελητήριο Γερμανίας και το INSETE, έχει ξεκινήσει επτά σχολές πειραματικού τουρισμού για την κατάρτιση μαθητών για απασχόληση σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες δραστηριότητες για συνολικά 130.000 πολίτες: πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους, ψηφιακά και πράσινα πιστοποιητικά για 30.000 ανέργους, πανεπιστημιακή εκπαίδευση για 25.000 ανέργους και εργαζόμενους, κατάρτιση τεχνητής νοημοσύνης για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους άτομα, επαγγελματική εκπαίδευση οδηγών για 10.000 ανέργους, κατάρτιση εργαζομένων ασφαλείας για 5.500 ανέργους, ανάπτυξη ιδεών ψηφιακών δεξιοτήτων για 1.000 ανέργους.

Την ανάγκης «ξεβράκωσης» των ευρωπαϊκών προσπαθειών και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, ο οποίος τόνισε:

«Οι ελλείψεις δεξιοτήτων είναι συχνές στην Ευρώπη, σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς. Υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ δύσκολους παίκτες, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία, χώρες που προετοιμάζονται για αυτόν τον αγώνα εδώ και δεκαετίες για να προσελκύσουν ταλέντα. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η αποβρώχιση του αγώνα. Η επανάσταση των δεξιοτήτων πρέπει να φτάσει εκεί που ζουν οι άνθρωποι που χρειάζονται δεξιότητες: σε περιφέρειες, σε νησιά, σε ορεινές περιοχές, σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ή ενώσεις εργοδοτών.

Όπως σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, η ενίσχυση των δεξιοτήτων είναι μέρος των προσπαθειών ενίσχυσης της «αντοχής» της Ευρώπης ώστε «η Ευρώπη να σταθεί γερά στα πόδια της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ποιος θα κληθεί να εφαρμόσει αυτές τις προκλήσεις;» Εμείς, το ανθρώπινο {δυναμικό} της ΕΕ, πρέπει να είμαστε ο καταλύτης για την κοινωνική ατζέντα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που πρέπει να έχουν τα σωστά εργαλεία και δεξιότητες. «Το «Business as usual» δεν είναι επιλογής», ​​είπε. Όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν θέσεις εκπαίδευσης σε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθειας με τουλάχιστον 40 οργανισμούς και εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο Σύμφωνο με δυναμικές προτάσεις κατάρτισης. Παράλληλα, σημείωσε ότι ένα πρωτοφανές ποσό 65 δισ. ευρώ διατίθεται για εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στην πλατφόρμα πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη για να εργαστούν πρέπει να ζουν με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που διέπουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, π. γυναίκες, τη διαφορετικότητα, τη θρησκευτική ελευθερία και την πολυπολιτισμικότητα.

Σύνδεσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με τίτλο «Insight on upskilling and reskilling: συζήτηση με φοιτητές και εργαζόμενους», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ευκαιρία και μια πρόκληση: η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός. είναι ανάγκης να συνδεθούν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων. Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΔΥΠΑ στην απομάκρυνση από το παρελθόν του ΟΑΕΔ, που θεωρούνταν κυρίως οργανισμός επιδομάτων και ανεργίας, αλλά σημείωσε ότι «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» και ότι «στενότερη συνεργασίας με επιχειρηματικές και εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούνται. »

Όπως είπε ο Άκης Σκέρτσος: «Στα 25 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής έχω αλλάξει εννέα δουλειές. Ο κύκλος εργασιών είναι ο κανόνας, η κινητικότητα είναι μέρος της σύγχρονης οικονομίας που βασίζεται στη γνώση και πρέπει να προσαρμοστούμε. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα που χρειάζονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι».

Στη συγκεκριμένη συζήτηση, άτομα που έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά εκπαιδευτικά προγράμματα της ΔΥΠΑ μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό.

Η Κωνσταντίνα Αναστασέλλου, οικονομολόγος και πτυχιούχος ΑΠΘ που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα DYPA για τις Microsoft Cloud Services, δήλωσε ότι «πρόγραμμα υψηλού επιπέδου που εμπλούτισε το βιογραφικό μου και διεύρυνε το εύρος των θέσεων για τις οποίες υποβάλλω αίτηση. Ο αριθμός των συνεντεύξεων για δουλειά που κλήθηκα αυξήθηκε και έλαβα επαγγελματικές προσφορές, για τις οποίες είμαι πολύ χαρούμενος. Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.”

Τη σημασία του γεγονότος ότι το πρόγραμμα που συμμετείχε ήταν «σύντομο, περιεκτικό και ευέλικτο, με σύγχρονες μεθόδους, κάτι σημαντικό για μένα ως εργαζόμενο» ανέφερε ο Νίκος Γεράκης, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. , που έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα DYPA Online Branding andCommunication.

Ο Μάρκος Κερασοβίτης, μαθητευόμενος στην ΕΠΑΣ Ιωαννίνων ως τεχνικός ηλεκτρολογικών έργων, δήλωσε ότι «απέκτησε πολλές πρακτικές γνώσεις, π.χ. επικοινωνίας με πελάτες και τρόπο υποβολής προσφοράς», παραδέχτηκε ότι είχε λάβει προτάσεις από εργοδότες, καθώς και από τον εργοδότη με τον οποίο κάνει αυτή την περίοδο την πρακτική του σταδιοδρομία, σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ανάγκης για «μελέτες που συμβαδίζουν με την προοδευτικότητα της τεχνολογίας» και επικαιροποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες στη ΔΥΠΑ να «περάσουν τα οφέλη της επαγγελματικής κατάρτισης στην ελληνική οικογένεια».