Ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα απομακρύνει τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη οργάνωση, την αντίληψη και τις δράσεις της δεκαετίας του 1980 και θα τις καταστήσει σύγχρονες και αποτελεσματικές στο αναδυόμενο νέο περιβάλλον απειλής, ξεκινά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ένα έργο που ξεκίνησε με νομοσχέδιο για τη παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και θα ολοκληρωθεί με αλλαγές στη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και νέου τύπου θητεία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η νέα θητεία, που σχεδιάζεται με βάση τις νέες οργανωτικές αλλαγές στις ΕΔ και τη νέα της οργάνωση, θα αντλήσει πολλά στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες και την ελληνική πραγματικότητα.
Ο νέος τύπος θητείας θα επιτρέψει επίσης την εθελοντική στρατολόγηση γυναικών, εισάγοντας έτσι μια σημαντική δημιουργικότητα, εξασφαλίζοντας συνεχή εθελοντική μετεκπαίδευση και ένταξη στην εφεδρεία, ενώ η περίοδος στρατολόγησης θα παραμείνει στους 9 μήνες, ενδεχομένως με ελαφρά μείωση όπου αυτό είναι κρίνεται εφικτό.
Η νέα θητεία θα είναι πιθανότατα το τελευταίο στάδιο της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν περιορίζεται μόνο στα εξοπλιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Φυσικά, οι λόγοι που αναγκάζουν τον Ν. Δένδια να προωθήσει αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν είναι παρά η «σκουριασμένη» και «γραφειοκρατική» οργάνωση και σύνθεση των ΕΔ σε μια εποχή που οι απειλές για την ασφάλεια έχουν γίνει πολύπλοκες και πολυπαραγοντικές, όπως π. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι {απόδειξη} αυτού.