Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Χιλιάδες υποθέσεις παραπέμπονται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς από την κεντρική υπηρεσία, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Διαφορετικά, οι υποθέσεις αυτές θα παραγραφούν και ενδέχεται να βλάψουν την ελληνική κυβέρνηση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο και οι ελεγκτές καλούνται να ελέγχουν αναδρομικά τις πληρωμές που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για να προσδιορίσουν εάν έχει πληρωθεί ο κατάλληλος φόρος, εισόδημα εξωτερικού, τέλη κυκλοφορίας παλαιών ετών και γενικά όλες οι περιπτώσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν κάθε έτος.
Ο όγκος και η πίεση των ελεγκτών είναι τεράστια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανιχνεύεται επίσης παράπτωμα λόγω του φόβου δίωξης. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι η γνωστοποίηση των λογιστικών δραστηριοτήτων γίνεται μετά τη λήξη της παραγραφής για θέματα.
Αν και η ΑΑΔΕ έστειλε οδηγίες μετά από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που αναφέρουν ότι η παραγραφή διακόπτεται με κοινοποίηση των λογιστικών πράξεων εντός πέντε ετών και όχι με έκδοση λογιστικών πράξεων, παρατηρούνται φαινόμενα καταστρατήγησης των οδηγιών.
Έτσι, χάρη σε νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την παραγραφή για φορολογικά θέματα.
Στη νέα διάταξη θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι με τη έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και όχι με την έκδοσή της διακόπτεται η παραγραφή για φορολογικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμιμος ελεγκτής δεν θα μπορεί να εκδώσει απόφασης και να την αποστείλει μετά τη λήξη της πενταετούς παραγραφής της υπόθεσης (αν πρόκειται για 5ετή παραγραφή).
Παράλληλα, το σχέδιο πράξης προβλέπει και τη μέγιστη διάρκεια των ελέγχων, η οποία στοχεύει στον περιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων που βρίσκονται στο συρτάρι του επιθεωρητή. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα δοθεί παράταση.
Πότε παραγράφονται τα φορολογικά θέματα;
Τι γίνεται με την παραγραφή;
– Η βασική παραγραφή για φορολογικά θέματα είναι πενταετής, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις που παρατείνουν την παραγραφή κατά ένα ακόμη έτος. Αυτό συμβαίνει εάν υποβληθεί προκαταρκτική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της παραγραφής ή εάν η Φορολογική Διοίκηση λάβει νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει ελεγχθεί πλήρως ή, σε οποιαδήποτε άλλη {περίπτωση}, πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Ζητείται Φορολογική Διοίκηση σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης, από την οποία προκύπτει η φορολογική οφειλή. Η διάταξη αυτή ισχύει για φορολογικά έτη, περιόδους και υποθέσεις που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου 2019.
– Εάν δεν υποβάλετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, υπάρχει 15ετής παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να ελέγξει εκκαθαριστικά από το 2008.
– Εάν, με βάση πρόσθετα στοιχεία που έχουν λάβει οι εφορίες, προκύψει ότι το εισόδημα του φορολογούμενου υπερβαίνει το δηλωθέν εισόδημα, ισχύει παραγραφή 10 ετών. Συμπληρωματικά στοιχεία μπορεί να προέρχονται, για παραδείγματα, από ξένες τράπεζες στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα είχε πρόσβαση.
– Εάν η φορολογική δήλωση ή τα έντυπα και οι δηλώσεις που επισυνάπτονται αποδειχθούν λανθασμένες, υπάρχει 10ετής παραγραφή.