ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Νόμοι για δημοσιονομικούς κανόνες και κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις το 2024



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Χατζηδάκης: Νόμοι για δημοσιονομικούς κανόνες και κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις το 2024
Η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

5 Μαρτίου 2024 – 1:30 μ.μ

Φωτογραφία 0 για τον Χατζηδάκη: Δημοσιονομικοί κανόνες και κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις το 2024.

Το μήνυμα ότι η χώρα έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, όχι μόνο οικονομικά, αλλά ότι προϋπόθεση για την επιτυχίας είναι οι συνεχείς προσπάθειες και κυρίως η δημοσιονομική σοβαρότητα, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Συνέδριο «Real Investment Summit 2024» που διοργάνωσε ο Όμιλος Real.

«Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές γιατί η χώρα βγαίνει από την κρίση, άρα έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της άνοιξης. Ταυτόχρονα, έχουμε τον σωστό συνδυασμό οικονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με πολιτική σταθερότητα. Αυτός ο συνδυασμός είναι σπάνιος και θα δικαιωθούμε αν αποτύχουμε. Ο κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Οι ποδηλάτες που δεν οδηγούν πέφτουν και γι’ αυτό συνεχίζονται οι προσπάθειες. Η βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη σοβαρότητα σηματοδοτεί φέτος το νομοσχέδιο για νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο σε νέους κανόνες, που ενέκρινε το Συμβούλιο και θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει εφησυχασμός», είπε ο Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό – πρόσθεσε – όταν με ρωτούν τι θα δώσεις, απαντώ: όσο αντέχουμε. Γιατί αν περάσουμε κάποια όρια, κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε και αυτό θα είναι πρωτίστως σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας».

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την κατάθεση τριών άλλων νομοσχεδίων -πέρα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο- που αφορούν:

Παραγωγή κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το 2024 και θα παρέχει φορολογικά κίνητρα και στήριξη από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε επιχειρήσεις που εισάγουν την καινοτομία, ενώ έχει ήδη καταγραφεί εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα για επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Ενίσχυση κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης μέσω φορολογικών ρυθμίσεων, κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και ειδικών προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, αλλά υπάρχει προβληματισμός με την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιες μικρές επιχειρήσεις από ό,τι στην ΕΕ, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για την οικονομία ούτε για αυτές. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να φανεί ότι η κυβέρνηση πιέζει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε.

Αρχές ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στις αγοραστικές ρυθμίσεις για τις θυγατρικές Υπερταμείο (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο μοντέλο της ΔΕΗ. «Έχουμε ένα επιτυχημένο παραδείγματα και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση για τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για τον τουρισμό, τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον και για τη ναυτιλία. , που ήδη χρησιμοποιούμε για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων σε ξενοδοχεία, ακίνητα, ναυπηγεία. Θέλουμε επίσης να υποστηρίξουμε όλα τα υπάρχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ακόμα κι αν δεν τα συζητήσουμε. Για παραδείγματα, η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας σε λίγα χρόνια χάρη στις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες ήδη γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη ιδεών. Έχουμε δύο ακόμη ευχάριστες εκπλήξεις, που είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία αποδείχθηκαν εξαγώγιμα, και -ακόμα πιο περίεργα- τα αγροδιατροφικά. Παρόλο που ο αγροτικός τομέας δυσκολεύεται, υπάρχουν εταιρείες που σημείωσαν επιτυχίας και βγήκαν στην κορυφή. Τα logistics είναι ένας ακόμη προνομιακός τομέας για την Ελλάδα. Το λιμάνι του Πειραιά, χάρη στην απόφασης που πήραν οι «τρεις καταραμένοι», η κυβέρνηση του Βορρά το 2008, ανέβηκε στην τέταρτη θέση της Ευρώπης. Έχουμε δυνατότητες και σε άλλα λιμάνια και αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου θα δώσει επιπλέον δυναμική. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν από το 20% του ΑΕΠ στο 50% και μπορούμε να φτάσουμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα».

Η Ελλάδα, κατέληξε ο Χατζηδάκης, έπεσε θύμα όχι μόνο των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Αν και το δεύτερο θέμα δεν συζητείται πολύ, προτεραιότητά μας είναι να κλείσουμε και τα δύο Backdoors. Με δημοσιονομική σοβαρότητα και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, φιλοεπενδυτικές πολιτικές και κοινωνική συνοχή βασισμένη στην οικονομική ανάπτυξη ιδεών».