ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης φόβου τον Φεβρουάριο

Αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής αγοράς σε σχέσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικού Σχεδιασμού και Έρευνας, η τιμή του δείκτη «φόβου» αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, πιο συγκεκριμένα η τιμή του δείκτη ΚΕΠΕ GRIV έφτασε στο 24,35% στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από 23,90% στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Ο Δείκτης Τεκμαρτής Μεταβλητότητας KEPE GRIV, ή δείκτης «φόβου», αντανακλά την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγοράστρια παραγώγων σχετικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη απόδοση της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται με βάση τις τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης στον δείκτη FTSE/XA Large Cap.

ΚΕΠΕ: Φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2%.

Η προοδευτικότητα του δείκτη αντανακλά αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής αγοράς σε σχέσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν πολύ κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στο 24,64% τον Φεβρουάριο του 2024 από 24,67% τον Ιανουάριο του 2024. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγοράστρια, που είναι 32,28%.

Όσον αφορά τον Σύνθετο Δείκτη Πρόβλεψης (ΔΤΚ), στην τελευταία παρατήρηση του ΚΕΠΕ από τον Νοέμβριο του 2023, μετά από πτώση την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, ο ΔΤΚ αυξήθηκε, αν και παραμένει σε υψηλό {επίπεδο} καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, η προοδευτικότητα αυτή δεν παρέχει σαφείς λόγους συνέχισης ή ανατροπής της σημερινής πορείας του ΣΔΠ. Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του, αλλά εναλλακτικά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υποχώρηση από τις πρόσφατες πτωτικές τάσεις. Σε αυτή τη βάση, θα μπορούσε να αντανακλά την ενίσχυση των προσδοκιών και των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στις επιχειρήσεις, παρέχοντας αρχικές ενδείξεις για έμμεση βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή την {περίπτωση}, ο αντίκτυπος της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου λόγω του πολέμου μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς και του Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί βραχύβιος. Απαιτείται επαναξιολόγηση του SDP για τη λήψη πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων. Η ενσωμάτωση των νέων δεδομένων αναμένεται να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για την πορεία της μελλοντικής εθνικής οικονομικής δραστηριότητας.