ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: πότε ξεκινάτε να τις υποβάλλετε;



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Φορολογικές δηλώσεις 2024: πότε ξεκινάτε να τις υποβάλλετε;
Για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που απέκτησαν εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις το 2023, η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλει αυτοτελώς τη φορολογική τους δήλωση.

8 Μαρτίου 2024 – 09:50

Εικόνα 0 για τις φορολογικές δηλώσεις 2024: Κατά την έναρξη της υποβολής

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2024 ξεκινά νωρίτερα από άλλες χρονιές, καθώς πληροφορίες δείχνουν ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων θα ανοίξει στο τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε στις 31 Μαρτίου και στόχος είναι να δρομολογηθεί ακόμη νωρίτερα φέτος. Μέχρι τότε θα θεσπιστούν οι κατάλληλες διατάξεις για την αυτόματη προπλήρωση και υποβολή των απαιτούμενων φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται κανονικά έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που προκύπτει από τη διευθέτηση των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει τέλος Ιουλίου και η τελευταία ένα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ωστόσο, φέτος περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που απέκτησαν εισόδημα το 2023 αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα απαλλαγούν από το βάρος της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης καθώς η ΑΑΔΕ θα τη συμπληρώσει και θα την υποβάλει οι ίδιοι.

Αυτή η ενέργεια θα είναι δοκιμαστική φέτος, γιατί από το 2025 οι δηλώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.

Ποιοι θα επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές φέτος;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι – που ασκούν ατομική επιχειρηματίας θα πληρώσουν 50% χαμηλότερο τέλος εγγραφής, δηλαδή 325 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα. Εάν έχουν υποκατάστημα, κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ σε ευρώ 300). Η έκπτωση 50% δεν ισχύει για νομικά πρόσωπα (εταιρίες), αλλά και για όσους λειτουργούν το εργοστάσιο, που φορολογούνται ως μισθωτοί και απαλλάσσονται από φόρους – χωρίς όμως να αφαιρούνται τα έξοδά τους ως έξοδα από τα κέρδη. Και παρότι εδώ και 10 χρόνια πληρώνουν μειωμένο τέλος αίτησης (400-500 ευρώ αντί 650 ευρώ), το 2024 θα πληρώσουν για πρώτη φορά… υψηλότερο τέλος αίτησης από όλα τα υπόλοιπα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, το φαινομενικό τέλος θα διαγραφεί οριστικά από τον φορολογικό χάρτη της χώρας το 2025.

Ειδικοί και εταιρείες που πραγματοποίησαν τις προσλήψεις. Απαλλάσσονται άτομα που ασκούν επιχειρηματίας και εταιρείες που έχουν αυξήσει το συνολικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους σε σχέσης με το προηγούμενο φορολογικό έτος και έχουν σχέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης διάρκειας 1 έτους και για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών το χρόνο. φαινομενική αμοιβή. Η εξαίρεση χορηγείται σε φιλόδοξες και μικρές επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επομένως, εάν ένας {επαγγελματίας} χωρίς εργαζόμενο απασχολήσει έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών το 2023, θα απαλλάσσεται από την προφανή αμοιβή.

Οι φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν έξοδα για την ανακαίνιση ή την ανακαίνιση του τόπου διαμονής τους θα μπορούν να υπολογίζουν σε ελάφρυνση φόρου εισοδήματος, την οποία θα πρέπει να πληρώσουν φέτος έως και 1.600 ευρώ. Σε {περίπτωση} δαπάνης για ανακαίνιση ή ανακαίνιση διαμερίσματος που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2022-2023, η φορολογική ελάφρυνση φτάνει το 40% με ανώτατο όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για απασχόληση ύψους 16.000 ευρώ θα λάβουν ελάφρυνση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, το ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ ετησίως. Η έκπτωση 40% των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2023 κατανέμεται ομοιόμορφα κατά τα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που επιβαρύνει τον φορολογούμενο κατά το έτος αυτό. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ισχύει από φέτος, οι δαπάνες για την αγοράστρια αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον ενεργειακό, λειτουργικό και αισθητικό εκσυγχρονισμό των κτιρίων μειώνουν, ομοιόμορφα κατανεμημένους σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι του ποσού του αναλογούντος φόρου.για κάθε έτος, με ανώτατο όριο συνολικής δαπάνης 16.000 €. Περιλαμβάνονται έξοδα υλικών μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του κόστους εξυπηρέτησης. Όλα τα έξοδα θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια που έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά και έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.