ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

DBRS: Η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα φέρει νέες επενδύσεις

Το διεθνές επιμελητήριο σημειώνει ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα

Κατά τη διάρκεια τακτικών συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής οικονομίας, η DBRS επιβεβαίωσε σήμερα τη χαμηλή επενδυτική βαθμολογία της BBB με σταθερή προοπτική για την ελληνική οικονομία, με ιδιαίτερη παραπομπή στην ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάπτυξης, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού παρά την Αυξάνονται τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αξιοσημείωτο είναι το μέρος διεθνούς οίκου αξιολόγησης που αναφέρεται συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα.

Η DBRS επιβεβαιώνει την επενδυτική {αξιολόγηση} – Και τώρα η σκυτάλη της Moody’s

«Έχει γίνει σημαντική προσπάθειας για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος είναι πλέον πιο ανθεκτικός από ό,τι στο παρελθόν χάρη στη βελτιωμένη πιστωτική ποιότητα. Οι τράπεζες έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση, μεγαλύτερη ρευστότητα και έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους, κάτι που υποστηρίζεται από την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου», αναφέρει το διεθνές επιμελητήριο.

Μετασχηματισμός

Επιπλέον, η βελτιωμένη λειτουργική {αποτελεσματικότητα} ως {αποτέλεσμα} της διαδικασίας βαθιάς αναδιάρθρωσης και η μείωση του κόστους δανείων λόγω του βελτιωμένου προφίλ κινδύνου ενίσχυσαν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα.

Ο συνολικός δείκτης ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν 7,9%, σημειώνοντας μείωση άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων από την κορύφωση τον Ιούνιο του 2017. Η μείωση αυτή οφειλόταν κυρίως στην πώληση και την τιτλοποίηση των δανείων της Hercules (HAPS). ), η οποία επωφελήθηκε από τη δημόσια εγγύηση.

Δανεισμός

Η πιστωτική ανάπτυξη ιδεών ήταν αργή την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η Morningstar DBRS σημειώνει ότι η αποτελεσματική {διαχείριση} και κατανομή των RRF από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, φέρνει τις τράπεζες σε καλή θέση να αυξήσουν τον δανεισμό προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη ιδεών.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 17,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,7 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν μέσω ελληνικών τραπεζών. Μόνο 1,4 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί σε επιχειρήσεις μέχρι στιγμής, αλλά είναι πιθανή μια επιτάχυνση.

Προκλήσεις

Ωστόσο, μια βασική πρόκληση παραμένει η αντιμετώπιση των ιδιωτικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν μεταφερθεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και πλέον διαχειρίζονται εταιρείες παροχής πιστωτικών υπηρεσιών (CSP). Ταυτόχρονα, η οικονομική επιβράδυνση και το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να οδηγήσουν σε εισροή νέων NDI. Αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για την αρνητική ποιοτική προσαρμογής DBRS της Morningstar στην {αξιολόγηση} των διαρθρωτικών στοιχείων της Νομισματικής Πολιτικής και της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποεπένδυση

Το DBRS δείχνει ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί, γεγονός που έδωσε τη ικανότητα στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πραγματοποιήσει σημαντικές εκχωρήσεις των συμμετοχών του σε ελληνικές τράπεζες.

Αυτό περιορίζει τη σχέσης μεταξύ τραπεζών και κράτους και μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών. Το τραπεζικό σύστημα έχει δει βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση με την πάροδο του χρόνου, αν και η ποιότητα του κεφαλαίου εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Η DBRS πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι επί του παρόντος περιορισμένοι και αναμένεται να εισαχθούν νέα μακροπροληπτικά μέτρα στο εγγύς μέλλον για τη {διατήρηση} υγιών προτύπων δανεισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου δανείου σε αξίας.