Ο βιομηχανικός τομέας της ευρωζώνης φαίνεται να ανακάμπτει από την παρατεταμένη ύφεση
Πηγές:
Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για την Ενέργεια, Τιμές ενέργειας: πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Oxford Economics – παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο.
Βιομηχανικός PMI: HIS Markit.
Δείκτης Οικονομικού Κλίματος: Καθοδήγηση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχόλια:
Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: Είναι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Αυτός είναι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής στο γενικό {επίπεδο} τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Αυτός είναι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών για Καταναλωτικά Αγαθά και Υπηρεσίες ή ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του επιπέδου τιμών των ενεργειακών προϊόντων.
Τιμές ενέργειας: πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το έτος βάσης 2015, η οποία έχει τιμή 100.
Βιομηχανικός PMI: Πρόκειται για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποιητική βιομηχανία, που καταγράφει τόσο το {επίπεδο} παραγωγής όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή του στο άμεσο μέλλον (προγνωστική ικανότητα περίπου 6 μηνών). Οι τιμές πάνω από 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη από τον προηγούμενο μήνα και σηματοδοτούν καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στοχεύει στην {παρακολούθηση} των αλλαγών στο ΑΕΠ και είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και αποσκοπούν στον προσδιορισμό του οικονομικού κλίματος.
Εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
Τραπέζι 1. Εκτιμήσεις για την προοδευτικότητα της ελληνικής οικονομίας (Νοέμβριος 2023)
Ο βιομηχανικός τομέας της ζώνης του ευρώ φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές. Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνθήκες στον βιομηχανικό τομέα είναι επί του παρόντος κακές, οι κορυφαίοι δείκτες δείχνουν ότι ο βιομηχανικός κύκλος βρίσκεται σε σημαντικό σημείο καμπής. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση κειμένου της Oxford Economics (Ευρωζώνη: Γιατί πιστεύουμε ότι ο βιομηχανικός κύκλος επιτέλους ανατρέπεται, 5 Μαρτίου 2024), ένας συνδυασμός κυκλικών και διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη ιδεών της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2%. Από έτος σε έτος έως το 4ο τρίμηνο του 2024 Αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη έρχεται σε μια στιγμή που η φάση εξάντλησης φαίνεται να έχει τελειώσει και οι νέες παραγγελίες έχουν ήδη αρχίσει να βελτιώνονται, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας κυκλικής ανάκαμψης.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, καθώς έχουν βιώσει πιο σημαντικές ύφεση από άλλες βιομηχανίες. Οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας, αν και δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί, σε συνδυασμό με βελτιωμένες προοπτικές ζήτησης σηματοδοτούν σημαντικές συνθήκες. Ενώ μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί μεγάλες μειώσεις της παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις υποδηλώνουν ένα πιο περιορισμένο εύρος αυτών των απωλειών. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτικές δαπάνες και η νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν κρίσιμη κυκλική βελτίωση, αν και το εύρος και ο χρόνος αυτών των ενεργειών ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την παραγωγή του κλάδου.
Η άνιση απόδοση των οικονομιών της ζώνης του ευρώ υπογραμμίζει τις διαφορετικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στον βιομηχανικό τομέα. Ωστόσο, μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, ιδίως στην {περίπτωση} της Γερμανίας, που μπορεί να οδηγήσει σε σχετικά χειρότερες επιδόσεις κατά την οικονομική ανάκαμψη. Αυτή η περίοδος βιομηχανικής αναπροσαρμογής στη ζώνη του ευρώ υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της κυκλικής οικονομικής ανάκαμψης και των διαρθρωτικών προκλήσεων, με τη Γερμανία να αποτελεί κομβικό σημαντικό σημείο για πιθανή αστάθεια.
Συνολικά, ο βιομηχανικός τομέας της ζώνης του ευρώ φαίνεται να ανακάμπτει από την παρατεταμένη ύφεση. Ωστόσο, η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη είναι γεμάτη αβεβαιότητα που σχετίζεται με παράγοντες όπως ο ρυθμός ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, η πορεία των επιτοκίων και η πιθανότητα άνισης οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ των χωρών. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να καθοριστεί εάν αυτές οι προσδοκίες θα πραγματοποιηθούν, σηματοδοτώντας μια αποφασιστική αλλαγή στον κύκλο βιομηχανικής παραγωγής στη ζώνη του ευρώ.
* Ακαδημαϊκός ειδικός Π.Ε. Πετράκης (καθηγητής), {συνεργάτης} του Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. KH Kavka με μια ομάδα ερευνητών