ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Συνάφεια: Νέες δραστηριότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης – Τι θα ανακοινωθεί

Αναμένονται ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου

Όπως εκτιμά η αγοράστρια, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ενέργειες που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο σταθεροποιούν τις τιμές και αποθαρρύνουν τις αυξήσεις τιμών και σταδιακά οδηγούν σε αναγκαίες μειώσεις στα ράφια με προϊόντα απαραίτητα για τη ζωή του νοικοκυριού. Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αγώνας για την ακρίβεια είναι ατελείωτος.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εμφανιστούν μηνύματα στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου του καταναλωτή στην καταπολέμηση της ακρίβειας. Οι προγραμματισμένες αλλαγές αφορούν την πλατφόρμα e-Consumer Market Observatory.

Δοκιμές σύγκρουσης τιμών ραφιού: μέτρα πρόληψης ακρίβειας πριν και μετά

Η πλατφόρμα εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο χρήσιμη και ευέλικτη και τα διαδικτυακά σούπερ μάρκετ γίνονται όλο και πιο σημαντικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν από 3.000 έως 3.500 κωδικούς προϊόντων, νέους και ενημερωμένους και δεν θα σταματήσει η διαδικασία προσθήκης όσο το δυνατόν περισσότερων κωδικών. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της αύξησης των κωδικών, θα δοθεί έμφαση στη ικανότητα ανάγνωσής τους απευθείας από την ιστοσελίδα του κάθε ηλεκτρονικού καταστήματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να ετοιμάζονται τιμοκατάλογοι όταν υπάρχει barcode. να χρησιμοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εκδοθεί άμεσα η απαραίτητη υπουργική απόφασης για την υποχρεωτική τοποθέτηση barcodes από όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, είτε είναι παντοπωλεία είτε μόνο ηλεκτρονικά καταστήματα κ.λπ. στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αυτοματοποίησης συλλογής δεδομένων.

Επιπλέον, ο νέος e-Consumer θα έχει την ευκαιρία να συγκρίνει το καλάθι και να βρει τη φθηνότερη αλυσίδα που είναι πιο κοντά του, καθώς και τη ικανότητα να προτείνει ξεχωριστές αγορές σε περισσότερες από μία αλυσίδες για να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία.

Μετά την ενημέρωση της εφαρμογής, θα ξεκινήσει και μια διαφημιστική καμπάνια, στόχος της οποίας θα είναι να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη χρήση της και τελικά να πετύχει τον στόχο του ως εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο στη σύγκριση τιμών επεξεργάζομαι, διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα αυτή, κάποτε στα χέρια των καταναλωτών, αποτελεί ήδη ένα πολύτιμο εργαλείο παραπόνων όταν εντοπίζει παραβάσεις, καταστρατηγήσεις και άδικες συμπεριφορές.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος και στη διαδικασία αποσαφήνισης των στοιχείων των καταναλωτικών οργανώσεων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών (ΜΕΚ), στις υποχρεώσεις τους στον τομέα της τήρησης βιβλίων, στα απαιτούμενα στοιχεία. της εγγραφής τους στο Μητρώο, έχουν ήδη ξεκινήσει υποχρεώσεις ενημέρωσης στοιχείων και διαγραφής από το Μητρώο. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024.

Έρχονται νέες μειώσεις τιμών

Όσον αφορά την προοδευτικότητα των τιμών, τα κυβερνητικά μέτρα για τον έλεγχο της ακρίβειας έχουν εφαρμοστεί πλήρως από τις αρχές του μήνα και, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, οι μέσες μειώσεις τιμών για μεμονωμένα προϊόντα ήδη κυμαίνονται γύρω στο 15%. «Έχουμε δει αύξηση στις τιμές των προϊόντων καθαρισμού σπιτιού, απορρυπαντικών, προϊόντων προσωπικής περιποίησης, πάνες και βρεφικού γάλακτος σε 3.912 κωδικούς», είπε πρόσφατα ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν εφησυχάζουμε ούτε λέμε ότι λύσαμε το προβληματισμός ακρίβεια, ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια συνεχίζεται, αλλά η Ελλάδα έχει λάβει τα πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το προβληματισμός».

Στο ίδιο κύμα, ο Γενικός Διευθυντής της ΙΕΛΚΑ Λευτέρης Κιοσές, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι το κράτος έχει εκπονήσει σειρά ρυθμίσεων με στόχο τον περιορισμό της πληθωριστικής πίεσης, ιδιαίτερα στις κατηγορίες των τροφίμων. «Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν εγγραφεί πάνω από 25 νομικές πράξεις (πράξεις ή υπουργικές αποφάσεις) που ρυθμίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αγοράστρια, όπως το καλάθι των νοικοκυριών, προϊόντα που υπόκεινται σε μόνιμες μειώσεις τιμών, ανώτατο όριο ακαθάριστου εισοδήματος, περιθώριο κέρδους, και πλέον νέα κονδύλια σε σχέσης με προσφορές» τονίζει.

Εστιάζοντας στα μέτρα κατά των προσφορών, ο κ. Κιοσές τονίζει ότι η τελευταία ρύθμιση αφορά δύο μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό των προσφορών, των προωθητικών ενεργειών και των εκπτώσεων, πιστεύοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων. «Βεβαίως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές των προϊόντων και γενικότερα στις δαπάνες του τελικού καταναλωτή, γιατί τελικά ο καταναλωτής ενδιαφέρεται για το πώς αυτό θα επηρεάσει το εισόδημά του», σημειώνει.

Το πρώτο μέτρο αφορά μείωση 30% των εκπτώσεων. Με την υιοθέτηση του μέτρου του 50%, η έκπτωση που προσφέρει ο προμηθευτής σούπερ μάρκετ θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% και η τιμή καταλόγου να πέσει στο 15%. Αυτή η ενέργεια μπορεί να μειώσει τις αρχικές τιμές των προϊόντων, αλλά μπορεί να αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες από το να συνεχίσουν τις δραστηριότητες προώθησης με την ίδια ένταση.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την απαγόρευση σε προμηθευτές που πραγματοποιούν αυξήσεις τιμών να διεξάγουν διαφημιστικές εκστρατείες για τρεις μήνες σε προϊόντα για τα οποία έχει αυξηθεί η τιμή τους. Σύμφωνα με τον Kiosse, αυτή η ενέργεια έχει επίσης σκοπό να αποθαρρύνει τις αυξήσεις τιμών, αλλά και την ένταση των προωθητικών ενεργειών και ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει άλλες αλλαγές στην αγοράστρια, όπως: Σε {περίπτωση} που το προϊόν δεν πωλείται καλά, η εταιρεία δεν θα έχει κανένα εργαλείο για να διορθώσει την κατάσταση ή ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους για να αντισταθμίσει την ευκαιρία να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεων μέσω προωθήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις των έως τώρα νέων μέτρων κατά της ακρίβειας, ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Υπεραγορών, Γιάννης Πηλίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι, σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους για προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά και προϊόντα οικιακής φροντίδας, οι τιμές είναι χαμηλότερες. Οι βασικοί τιμοκατάλογοι έχουν μειωθεί κατά 5 έως 10%, για ορισμένα προϊόντα έως και 40%. Κατά μέσο όρο, μειώθηκαν κατά 20%. Όσον αφορά τις παιδικές τροφές, έχει μειωθεί από 5% σε 15%.

Εστιάζοντας στις προσφορές, σημειώνει ότι η προσωπική περιποίηση, τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα οικιακής φροντίδας έχουν μειώσει τις τιμές στους νέους τιμοκαταλόγους, ωστόσο δεν έχουν κρατήσει όλες οι εταιρείες τις ίδιες προσφορές, με {αποτέλεσμα} να υπάρχουν διαφορές που θα παρατηρήσει ο καταναλωτής στο ράφι.

Σε κάθε {περίπτωση}, παραδέχεται ότι «οι περισσότερες εταιρείες προσωπικής περιποίησης, απορρυπαντικών και προϊόντων καθαρισμού έχουν κατεβάσει τους τιμοκαταλόγους τους. Ωστόσο, ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για το αν έχουν μειωθεί οι τιμοκατάλογοι, αλλά για την τελική τιμή στο ράφι».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρομεσαίων Υπεραγορών εκφράζει ικανοποίηση για τη συγκεκριμένη επίλυση, σημειώνοντας ότι αυτό περίμενε η αγοράστρια. «Αυτή είναι μια επίλυση που ζητάμε εδώ και χρόνια. Προχωράμε σε θετική κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι με τον καιρό θα αποδώσει», είπε.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η πρακτική των προωθητικών ενεργειών είναι ιδιαίτερα εντατική και απόλυτα ενσωματωμένη με την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Εξοικονομήστε με προσφορές

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΕΛΚΑ, η μέση εξοικονόμηση της καταναλωτικής κοινωνίας από προσφορές το 2023 ανέρχεται στο 13% της συνολικής δαπάνης, ποσοστό σταθερό σε σχέσης με τα προηγούμενα χρόνια αλλά αυξημένο σε σχέσης με την προηγούμενη δεκαετία. Στην πράξη, η συνολική αξίας αυτών των δραστηριοτήτων αντιστοιχεί σε μέσο όφελος 400 ευρώ ετησίως, λόγω και της αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Συνολικά, η μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό υπολογίζεται σε πάνω από 3.000 ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια και το συνολικό ποσό που αναφέρεται σε 10 χρόνια υπερβαίνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η πλειοψηφία των καταναλωτών, έως και το 52%, πιστεύει ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις σε οργανωμένα καταστήματα λιανικής τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2017 το 74% των ερωτηθέντων κυνηγούσε προσφορές και εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ, το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 58%, και το 2023 αυξήθηκε στο 63%. Αυτή η προοδευτικότητα αντανακλά την ανάγκης των καταναλωτών αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το 43% του πληθυσμού δηλώνει ότι προτιμά περισσότερες προσφορές παρά χαμηλές τιμές, οπότε φαίνεται ότι οι καταναλωτές χρειάζονται και χαμηλές τιμές και εκπτώσεις. Αυτό το 43% του κοινού πιστεύει ότι αναζητώντας και επιλέγοντας προσφορές και εκπτώσεις, έχει τη ικανότητα να εξοικονομήσει περισσότερα και να προσαρμοστεί στις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες εξοικονόμησης χρημάτων. Από την άλλη, ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών μπορεί να μην έχει την ενέργεια και το χρόνο να επωφεληθεί πλήρως από τις εκπτωτικές προσφορές και ως εκ τούτου να προτιμά χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με την έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ, το μέτρο που οι καταναλωτές πιστεύουν ότι θα βοηθήσει περισσότερο στην ακρίβεια είναι το 81% του κοινού να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Πρόκειται για μια ενέργεια που σίγουρα θα επιφέρει βελτίωση των επιπέδων τιμών, αλλά σίγουρα με δημοσιονομικό κοστούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΒ