ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης – Πάιατ: τρεις κινήσεις που κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

Κατά τη διάρκεια του City Hub Events στην Αλεξανδρούπολη, ο βουλευτής μίλησε για τα σημαντικότερα διεθνή ενεργειακά έργα. Ξένες ΗΠΑ

Κατά την ομιλία του στο 2ο Φόρουμ Θράκης στην Ανατολική Μακεδονία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε σε τρεις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Ευρώπη.

Τζέφρι Πάιατ: Ό,τι και να γίνει στις εκλογές, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θα γίνουν ισχυρότερες

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης ενός κάθετου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, καθώς και τη σημασία της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το τελευταίο έργο σχετιζόταν με τον στόχο της εκτεταμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών στο Αιγαίο Πέλαγος για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία στη συνέχεια θα μεταδοθεί στις γειτονικές χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών συμφερόντων

Αναλυτικά, ο Geoffrey Pyatt τόνισε την ικανοποίησή του για τη συμβολή του στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι το Φόρουμ πραγματοποιείται λίγο μετά την παράδοσης του πρώτου φορτίου LNG ΗΠΑ στο FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τόνισε ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών συμφερόντων στον ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Αγωγοί όπως ο IGB με τη Βουλγαρία «ξεκλειδώνουν» την περιοχή και μεταμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο, είπε.

Υπενθύμισε την περίοδο που η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία τον Μάιο του 2022, όταν η ελληνική ενεργειακή υποδομή βοήθησε να αποτραπεί η εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας. Υποστήριξε ότι αυτά τα γεγονότα μας θυμίζουν ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να είναι {αξιόπιστος} εταίρος. «Εδώ φαίνεται η σημασία του IGB», τόνισε.

Σημείωσε ότι αναπτύσσονται νέα έργα στην περιοχή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής επέκτασης της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταμόρφωσε τον ενεργειακό χάρτη και μετέτρεψε την Ελλάδα σε σταυροδρόμι.

«Οι κυρώσεις μας», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος, «στοχεύουν σε οντότητες που εμπλέκονται στην επέκταση του ενεργειακού δυναμικού της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσουν νέα έργα για την αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής επιρροής – όπως εγκαταστάσεις για την υγροποίηση του αρκτικού LNG».

«Ο Ψυχρός Πόλεμος του Πούτιν με την Ουκρανία άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, γεγονός που ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη θαρραλέα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Πόροι.

Κάθετος άξονας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το νέο μεγάλο όραμα είναι ένας κάθετος ενεργειακός άξονας που εκτείνεται από την Ελλάδα στην Ουκρανία, είπε ο Τζέφρι Πάιατ, εξηγώντας ότι αυτή η υποδομή θα επιτρέψει την πλήρωση φυσικού αερίου σε μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία. «Για να απεμπλακούμε από τη ρωσική ενέργεια, χρειαζόμαστε έναν κάθετο άξονα που θα ενώνει όλους αυτούς τους τομείς», εξήγησε, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο σημερινός πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης ήταν επικεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο. «Απαιτεί πολιτική δέσμευση και πολλή δουλειά», είπε.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σημείωσε επίσης τη σημασία της σύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς αυτό θα επιτρέψει την επέκταση του δικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα «πλημμυρίσει» την περιοχή με καθαρή ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το Αιγαίο βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των αμερικανικών προτεραιοτήτων λόγω της πιθανότητας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων – μια προοπτική που χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία» για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Μεταξύ των πολυάριθμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας, το Αιγαίο Πέλαγος κατέχει υψηλή θέση με μερικές από τις υψηλότερες σταθερές ταχύτητες ανέμου όλο το χρόνο στην Ευρώπη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στην Αλεξανδρούπολη έγινε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο στην Ελλάδα. Κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για να εξάγει την καθαρή της ενέργεια βόρεια».

Επεσήμανε επίσης την ανάγκης δημιουργίας μιας ασφαλούς και αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού υπεράκτιου αιολικού εξοπλισμού, «λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά σχέδια για αυτόν τον τομέα ως πυλώνα για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

Εν κατακλείδι, ο κ. Pyatt τόνισε τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς σε μια χώρα για καθαρή τεχνολογία, ενώ επανέλαβε την ανάγκης να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη που έγιναν σε άλλους ενεργειακούς τομείς. «Δουλεύοντας μαζί για την ενεργειακή μετάβαση, η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την εποχή της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με μια εποχή εξάρτησης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για προμήθειες καθαρής τεχνολογίας». Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στην υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να εξαρτηθούμε υπερβολικά από μια χώρα για προμήθειες», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.