Ο παράγοντας που αναστέλλει τη διάθεση για επενδύσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι οι υποδομές της περιοχής
Ένας παράγοντας που αναστέλλει τη διάθεση για επενδύσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι οι υποδομές της περιοχής, οι οποίες παραμένουν ανεπαρκείς παρά τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσω έργων όπως η Εγνατία Οδός. Ο χαρακτηρισμός αυτός ήταν κοινό στοιχείο των θέσεων όλων των ομιλητών του πάνελ «ΑΞΕ ως καταλύτης για τη παραγωγή θέσεων εργασίας: Πολιτικά κλειδιά για τη βιομηχανική αναγέννηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Θράκης στην Ανατολική Μακεδονία.
Εκδηλώσεις στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης – Σιδέρης (Πλαστικά από Θράκη): Καλύπτουμε το 20% της ενεργειακής μας ζήτησης με ανανεώσιμες πηγές
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης χωρίς φώτα και Κλαρκ
Πρώτος το λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Λούσι Σαράντη τόνισε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι, δίκτυα, υποδομές και ευνοϊκό επιχειρηματικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Εξήγησε ότι η περιοχή της Θράκης και του Έβρου υποφέρει ιδιαίτερα από την αστικοποίηση, τονίζοντας ότι για να παραμείνει ο πληθυσμός στην περιοχή χρειάζονται δομές όπως καλά σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και οικοσυστήματα με τη συνεργασίας επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.
Επεσήμανε ότι οι οικογενειακές και ιδιαίτερα οι βιομηχανικές είναι είδος υπό εξαφάνιση, ενώ αναφερόμενος στην έλλειψη υποδομών τόνισε ότι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει ούτε φωτισμός ούτε Κλαρκ. «Είχαμε πολλές δεκαετίες χωρίς λιμάνι και δεν υπάρχει βιομηχανία χωρίς λιμάνι», είπε. «Λες στους Βούλγαρους και εκπλήσσονται. Όσον αφορά τα τρένα, το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Βουλγαρία κινείται με ασύλληπτη ταχύτητα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες.
Προβλήματα υπάρχουν και στον ενεργειακό τομέα γιατί «στο Σουφλί όταν βρέχει κόβει το ρεύμα». Προκύπτουν διακυμάνσεις τάσης που οδηγούν σε αναγκαστική διακοπή της παραγωγής. Υπάρχει επίσης προβληματισμός με το διαδίκτυο. Κατά τα άλλα, οι επιχειρήσεις της περιοχής παλεύουν με τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, όπως η αργή δικαιοσύνη και το ακόμα ασαφές περιβάλλον χρήσης γης. Ωστόσο, τόνισε ότι η διακομματική απόφασης της Βουλής για τη Θράκη οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν εφαρμοστεί, «ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Πρόσκληση στο Big Five της Θράκης για κοινή στάση
ΑΥΤΟ Μπάμπης Θαμνίδης, Οικονομικός Διευθυντής της ελληνικής εταιρείας Japan Tobacco International, που ελέγχει τη ΣΕΚΑΠ Ξάνθης, αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια που οδήγησαν στην παραγωγή 5 δισ. ξυλιών καπνού από αυτή τη βιομηχανική οντότητα με προοπτική να φτάσει τα 7 δισ. Οι παραγόμενες ποσότητες εξάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία και οι υπόλοιπες ποσότητες κατευθύνονται στην εγχώρια αγοράστρια. Η JTI έχει δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι 50.000 οικογένειες επωφελούνται από τις δραστηριότητες της εταιρείας. «Η περιοχή έχει παράδοσης στον καπνό σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που έρχονται σήμερα. Είμαστε πρότυπο για τις ιαπωνικές επενδύσεις στη Θράκη», είπε ο κ. Θαμνίδης.
Τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί ο συντονισμός μεταξύ της περιφερειακής διοίκησης και του κεντρικού κράτους και η συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις πέντε βασικές επιχειρήσεις της Θράκης να στηρίξουν συντονισμένα τις απαιτήσεις των βιομηχανιών της περιοχής.
Πρόσβαση σε πρώτες ύλες μόνο μέσω Θεσσαλονίκης
ΑΥΤΟ Πάρης Γραβουνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Χαρτοποιίας «Ελίνα» Κομοτηνής, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επενδυτική έκρηξη στον βιομηχανικό τομέα της πόλης, αλλά τεράστιο προβληματισμός είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σημείωσε ότι η εταιρεία ξεκίνησε να εξάγει το 60-70% των προϊόντων της, επωφελούμενη από το μεταβαλλόμενο επενδυτικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ωστόσο, αν και η Κομοτηνή βρίσκεται κοντά στα σύνορα και τις αγορές των βαλκανικών χωρών, οι υποδομές είναι μειονέκτημα. Ειδικότερα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν λιμάνια και σιδηροδρομικός σταθμός για μεταφόρτωση προϊόντων. Άλλωστε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΒΙΠΕ δεν υπήρχε νερό, ύδρευση ή αποχέτευση.
Εξήγησε ότι η «Ελίνα» θα μπορούσε να εισάγει πρώτη ύλη από τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, κάτι που θα μείωνε σημαντικά το κοστούς. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα δύο λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αδυνατούν να χειριστούν εμπορευματοκιβώτια, η εταιρεία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεπάγεται πολλά έξοδα. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η έλλειψη κυκλοφορίας φορτηγών στον κάθετο άξονα Κάρτζαλι (Βουλγαρία) – Κομοτηνή, επομένως για να φτάσει το φορτίο στη Ρουμανία πρέπει να διανύσει άλλα 250 χιλιόμετρα. Το προβληματισμός παρουσιάζεται και στα δίκτυα ισχύος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι εταιρείες στη Θράκη αδυνατούν να ανταγωνιστούν εταιρείες που εδρεύουν σε περιοχές κοντά στην Αθήνα, πχ στο Σχηματάρι.
Προτεραιότητα για το λιμάνι και τους σιδηρόδρομους
Τέλος, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΤΑΪΠΕΔ, τόνισε ότι το Ταμείο έχει αναλάβει να ωριμάσει τα έργα που άφησαν πίσω, ιδίως σε σχέσης με τα τελωνεία των Κήπων, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του νοσοκομείου, των σχολείων ΕΠΑΣ και των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Ειδικά για το Ogrody, όπου η κατάσταση του Τελωνείου κρίθηκε απογοητευτική, αποφασίστηκε να υπογραφεί σύμβαση για ταχύ εκσυγχρονισμό μέχρι να δημιουργηθεί νέο Τελωνείο. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση της καμένης περιοχής στον Έβρο, με αντιδιαβρωτικές εργασίες του υπουργείου Άμυνας και νέους καθαρισμούς στα πλαίσια των προγραμμάτων ΑΝΤΙΝΕΡΟ. Τόνισε ότι έχουν διατεθεί 14 εκατ. ευρώ για βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις και στο λιμάνι, μεταξύ των οποίων η εμβάθυνση της προβλήτας και ο εκσυγχρονισμός και ασφαλτόστρωση του δρόμου προς την Εγνατία Οδό.
Τόνισε ότι το ΤΑΪΠΕΔ δεν έχει επιδιώξει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού για εθνικούς λόγους, προσθέτοντας ότι έχει προσληφθεί διεθνής σύμβουλος για την προετοιμασία ενός master plan που θα περιγράφει πώς το λιμάνι θα είναι μια βιώσιμη επιλογής μακροπρόθεσμα. Αποκάλυψε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για τη μίσθωση του λιμανιού, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να μετατραπεί αυτή η υποδομή σε πύλη και για άλλες βαλκανικές χώρες. Τέλος, υπενθύμισε ότι το λιμάνι υπέφερε από ελλείψεις για πολλά χρόνια. «Τώρα που η κερδοφορία επέστρεψε, μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες», είπε.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να λειτουργεί και ο σιδηρόδρομος, γιατί «δεν υπάρχει λιμάνι χωρίς σιδηρόδρομο». Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι εάν υπάρξουν πιέσεις σχετικά με τη λειτουργία του Λιμανιού θα συνεχιστεί και η σιδηροδρομική ανακατασκευή.
«Ό,τι αναλάβουμε, θα το παραδώσουμε. Αν όχι, θα αποτύχουμε. Στόχος είναι να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία», κατέληξε ο Σταμπουλίδης.