Έργα για τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Κομοτηνής και το νοσοκομείο Κομοτηνής, την περίφραξη στον Έβρο και τον οδικό άξονα στην Ξάνθη
Στην τελική τους φάση μπαίνουν τα έργα υποδομής ζωτικής σημασίας, τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της Θράκης, αλλάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Διευθυντές των μεγαλύτερων εταιρειών που επενδύουν στην περιοχή μίλησαν στο City Hub Events κατά τη διάρκεια του 2ου Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ανάμεσα στα ξεχωριστά έργα που ξεχωρίζουν είναι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνή», που αναπτύχθηκε από κοινού από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil.
Εκδηλώσεις στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης – Πάιατ: τρεις κινήσεις που κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο
«Το τελευταίο τμήμα διαθέτει υπερσύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, επένδυση 375 εκατ. ευρώ»
«Με την στήριξης των μετόχων μας, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατασκευάζουμε έναν από τους πιο σύγχρονους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη (το καύσιμο είναι φυσικό αέριο) στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, ο σταθμός βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης με συνολική παραγωγική ικανότητα 877 MW και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η επένδυση ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του φέτος», σημείωσε ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής».
Η γραφειοκρατία ήταν παρούσα
«Κατά τη λειτουργία του εργοστασίου θα δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα, εκ των οποίων οι μισές θα καλυφθούν από εργαζόμενους της περιφέρειας· συνολικά από το 2021 που ξεκίνησε η κατασκευή έχουν δημιουργηθεί 500 θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο διευθυντής. κοινοπραξία, ανέφερε επίσης συγκεκριμένα τη γραφειοκρατία που αντιμετώπισε αυτό το έργο στη σύνδεσή του με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας.
«Μεταβατικό καύσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια, φυσικό αέριο»
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πράσινου μετασχηματισμού, καταργούμε σταδιακά τις λιγνιτικές μονάδες, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εναλλακτικές μορφές ενέργειας αυξάνονται. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, το φυσικό αέριο είναι ένα εργαλείο μετασχηματισμού και θα παίξει βασικό ρόλο τα επόμενα 10 χρόνια», είπε. «Το υδρογόνο θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά χρειάζεται χρόνος», είπε.
Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο θα ολοκληρωθεί το 2024
Ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής επικοινωνιών της Intrakat, αναφέρθηκε στη {συμμετοχή} της Intrakat στην κατασκευή του δεύτερου τμήματος του φράχτη στον Έβρο, μήκους 35 χιλιομέτρων, από την πλατφόρμα του Forum. «Είμαστε περίπου το 50% της διαδρομής, οι εργασίες προχωρούν εξαιρετικά καλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κατασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες. Στην περιοχή εργάζονται περίπου 150 άτομα και η επένδυση θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο», σημείωσε.
Τρέχω
Ο κ. Τσαπρούνης στάθηκε και στην κατασκευή του βόρειου τμήματος του κάθετου άξονα, που θα συνδέει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με την Ξάνθη. Θα παραδοθεί εντός ενός έτους, το ένα μέρος θα ολοκληρωθεί την άνοιξη και το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του 2024. «Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δημιουργεί μια χρυσή ευκαιρία, οι προθεσμίες είναι στενές, πρέπει να τις τηρήσουμε, το Ταμείο αναμένεται να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση πολλών έργων πρέπει να δράσει η πολιτεία» επισήμανε.
Intracat ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5 δισ. ευρώ, την άνοιξη στις κατασκευές και την κλιματική κρίση
«Η συντήρηση της Εγνατίας οδού είναι επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο», πρόσθεσε. «Η κλιματική κρίση θέτει νέες υποθέσεις, απαιτεί η υποδομή να είναι έξυπνη, η τεχνολογία μας βοηθά σε αυτό, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνατόν να κάνουμε τις υποδομές πιο ανθεκτικές, ζούμε την άνοιξη των υποδομών, ξεπερνάμε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ της Intrata ληξιπρόθεσμες πλέον. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν τα έργα στην ώρα τους, γιατί η κλιματική κρίση θα βαθύνει και πρέπει να παρέμβουμε ως χώρα με βάση το σχέδιο που θα αναπτύξουμε», σημείωσε.
Το 2026 θα παραδοθεί το νοσοκομείο Κομοτηνής
«Η εταιρεία μας υποστηρίζει τέσσερα μεγάλα έργα στη Θράκη, εποπτεύει το νοσοκομείο Κομοτηνής, εποπτεύει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Κομοτηνής και επίσης συμμετέχουμε σε δίκτυα φυσικού αερίου και FSRU», σημείωσε ο Γιάννης, διευθυντής ανάπτυξης της Hill International Kirkinezisa. «Μια χώρα χωρίς επιτυχημένους επιχειρηματίες είναι μια χώρα που πεθαίνει», τόνισε, αναφερόμενος στη «δαιμονοποίηση» των επιχειρήσεων.
«Το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα τεθεί σε λειτουργία το 2026 με αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα», διαβεβαίωσε, ενώ εστιάζει στις νέες προδιαγραφές που πρέπει να λάβουν υπόψη τα έργα νέας γενιάς λόγω της κλιματικής κρίσης.
Σημείωσε ότι η ανάπτυξη ιδεών της Θράκης απαιτεί «μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, όπως μια αξιόπιστη σιδηροδρομική σύνδεσης».