ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής

Τι προτείνει για προκαταβολές έργων;

Στην ανάγκης για θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε μεγάλα έργα υποδομής αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Αλέξανδρος Εξάρχου: «Σε ενάμιση χρόνο η Intrakat έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα»

«Οι παθολογίες του παρελθόντος στον τρόπο υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής δεν είναι άσχετες με τις μεγάλες καθυστερήσεις που χαρακτήρισαν την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης στο παρελθόν και η διαιώνιση αυτών των πρακτικών μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις και προβλήματα σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανασυγκρότησης» είπε ο κ. Εξάρχου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο «Μιλάμε για Ελλάδα – Θεσσαλονίκη».

Ο επικεφαλής της Intrakat ζήτησε αποφασιστική αντιμετώπιση αυτής της αρνητικής κληρονομιάς μέσω θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων έργων, ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών ολόκληρης της χώρας.

Προκαταβολές και εγγυήσεις

Ο κ. Εξάρχου πρότεινε την κατάργηση των προκαταβολών για έργα του Δημοσίου (για να μην επιβαρύνεται ο ανάδοχος με την παροχή εγγυήσεων) ή, αν χρειαστεί, τη χορήγηση τους σε ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό, όπως συμβαίνει και με μεγάλα έργα στο εξωτερικό, για να μεταφέρουν αυτές τις προκαταβολές για τα έργα για τα οποία είχαν αρχικά ανατεθεί.

Τόνισε επίσης ότι ενόψει των επερχόμενων πολύ μεγάλων έργων υποδομής του Ταμείου Ανασυγκρότησης, οι τράπεζες ολοένα και περισσότερο αδυνατούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση ενός συγκεκριμένου προγραμματιστή, ζητώντας νομοθετική επίλυση στο προβληματισμός. Μάλιστα, σχολίασε ότι το πιο δύσκολο αυτή τη στιγμή είναι η έκδοση εγγύησης ενδεικτικής αξίας 5 εκατ. ευρώ από συστημική τράπεζα, γιατί ο νόμος εξισώνει την εγγύηση με το δάνειο και άρα η {εφαρμογή} επηρεάζεται από την πολύ αυστηρή ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο συστημικός τραπεζικός τομέας. Εξάλλου, η Εξάρχου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δούμε σοβαρά όχι μόνο τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων, αλλά κυρίως τον τρόπο υλοποίησης των έργων.

Αυτό χάρη στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η κυβέρνηση και όλοι οι ενδιαφερόμενοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν το έργο και τόνισε ότι το μετρό πλησιάζει στην ολοκλήρωση – χάρη στη συνεργασίας της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, της ελληνικής κυβέρνησης και της Μετρό Ελληνικού.

Τοποθετήθηκε και την επόμενη μέρα συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα σταθερής τροχιάς και επέκταση του μετρό τόσο δυτικά όσο και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ηθοποιός θα ολοκληρώσει την επέκταση της Καλαμαριάς μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και σημείωσε ότι ο κεντρικός σταθμός «Βενιζέλου» θα είναι μοναδικός στην Ευρώπη και ζωντανό μουσείο λόγω των σπάνιων μνημείων του.

Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας

Παράλληλα, μιλώντας ως {Συνεργάτης} της Thrivest Holdings, η οποία επενδύει στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα με στόχο τη παραγωγή του 5ου τραπεζικού πυλώνα, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι στην αρχή, όταν οι μέτοχοι της Thrivest ξεκίνησαν το εγχείρημα, φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο και πρόσθεσε ότι μόνο χάρη στη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και με την αποκατάσταση του προγράμματος Ηρακλής, αυτό επιτέλους κατέστη δυνατό και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Ο πυλώνας V, συνέχισε, προορίζεται για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, διότι ως {αποτέλεσμα} της υπερβολικής ρύθμισης των συστημικών τραπεζών από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, προκύπτουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε, ο κ. Εξάρχου είδε την ίδια ανάγκης όχι μόνο στον επενδυτικό όμιλο Thrivest, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, να στηρίξει τη παραγωγή νέων τραπεζών, αλλά και να τονώσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος -όπως σχολίασε- θα βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να απελευθερωθούν από τα δεσμά του παρελθόντος. Τέλος, ανέφερε ότι το έργο του 5ου πυλώνα δεν είναι μόνο σύμφωνο με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της Ελλάδας, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην ελληνική οικονομία.