Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έγκρισης του πλαισίου της ΕΕ για την ψηφιακή ταυτότητα
Εξ αποστάσεως εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή, online ενοικίαση αυτοκινήτου με χρήση ηλεκτρονικών διαπιστευτηρίων άδειας οδήγησης, χρήση υπηρεσιών στο gov.gr, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εγγραφή κάρτας SIM σε κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτές είναι οι πρώτες έξι περιπτώσεις χρήσης που αφορούν την ηλεκτρονική ταυτοποίηση Ευρωπαίων πολιτών της ΕΕ που χρησιμοποιούν ψηφιακό πορτοφόλι σε κινητό τηλέφωνο.
Ψηφιακό πορτοφόλι: Βρίσκεται στις πύλες της Ευρώπης
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 3 Ιουλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της θέσπισης ενός πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της ΕΕ προς ένα πιο ασφαλές και προσβάσιμο ψηφιακό τοπίο.
Αυτό δίνει τη ικανότητα στην κοινοπραξία POTENTIAL (Pilots for European Digital Identity Wallet) να επιταχύνει το αναπτυσσόμενο, μεγάλης κλίμακας πιλοτικό έργο European Digital Identity Wallet (EUDIW). Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 19 χωρών που συμμετέχουν στο έργο και η Ουκρανία, έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τα ψηφιακά πορτοφόλια της ΕΕ εντός 24 μηνών από την έναρξη ισχύος των εκτελεστικών πράξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού.
Ένα ψηφιακό πορτοφόλι ως {εφαρμογή} για κινητά επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται απρόσκοπτα τα δεδομένα τους διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο. Με έμφαση στη διαφάνεια, την δημιουργικότητα και την ασφάλεια, τα εθνικά ψηφιακά πορτοφόλια θα πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Θα είναι δωρεάν για ιδιώτες και εντελώς προαιρετικό για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Το πρωτότυπο ψηφιακού πορτοφολιού της ΕΕ πρόκειται τώρα να κυκλοφορήσει σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, με κάθε χώρα να εφαρμόζει το δικό του σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ωριμότητας.
Η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά
Να τονιστεί ότι στην {περίπτωση} της Ελλάδας, τον συντονισμό ηγείται του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασίας με το Εθνικό Δίκτυο Τεχνολογικής και Ερευνητικής Υποδομής (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-ΕΔΥΤΕ), φορέα του υπουργείου και σύμφωνα με τον καθηγητή Πάνο Λουρίδα, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΔΥΤΕ, για την προοδευτικότητα του ψηφιακού πορτοφολιού στην Ελλάδα: «Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε. Θα βασιστούμε στην ενθουσιώδη υιοθέτηση του Ελληνικού Ψηφιακού Πορτοφολιού, που μας βάζει ένα βήμα μπροστά, και στο γεγονός ότι είναι θεσμοθετημένο σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}, που μας δίνει το πράσινο φως να προσφέρουμε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέψουν προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Μετά από προσεκτικό σχεδιασμό, μπορεί τώρα να ξεκινήσει η πραγματική υλοποίηση των τεχνικών εργασιών για την παράδοσης του χαρτοφυλακίου EUDIW στην Ελλάδα μαζί με άλλα κράτη μέλη».
Από την πλευρά του, ο Florent Tournois, συντονιστής του έργου POTENTIAL, δηλώνει ότι «το πρόσφατα θεσπισμένο νομικό πλαίσιο και η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της νέας έκδοσης του Architecture and Reference Framework (ARF) θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την τεχνική ανάπτυξη ιδεών του ψηφιακού λύσεις του οικοσυστήματος EU Identity Wallet (EUDIW) και τη διενέργεια δοκιμών σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα εξαιρετικά ασφαλές, διαλειτουργικό οικοσύστημα πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας, αναγνωρισμένο σε ολόκληρη την ΕΕ, επικεντρωμένο στον χρήστη και δίνοντας τη ικανότητα στους πολίτες της ΕΕ να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Το έργο POTENTIAL ετοιμάζεται να εφαρμόσει με επιτυχίας διαφορετικά σενάρια χρήσης EUDIW σε εθνικό και διασυνοριακό {επίπεδο}, θέτοντας την εμπειρογνωμοσύνη και τις προτάσεις του στη διάθεση της Επιτροπής.
Το Πλαίσιο Αρχιτεκτονικής και Αναφοράς (ARF) θεσπίζει κοινά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές για τα κράτη μέλη για τη παραγωγή ή την προσαρμογής των ψηφιακών πορτοφολιών τους.
Το έργο POTENTIAL, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή για την προώθηση της ψηφιακής ταυτότητας σε όλη την Ευρώπη. Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 140 ιδρύματα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από όλη την Ευρώπη, στοχεύει να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα όλων των εθνικών εφαρμογών πορτοφολιών και να δοκιμάσει καθορισμένες περιπτώσεις χρήσης, τόσο online όσο και offline.
Πηγή RES-EMP