Πρόκειται για μια νέα επένδυση, που αρχικά εκτιμήθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, που καλύπτει το κοστούς λειτουργίας και συντήρησης για 8 χρόνια
«Πρασινίζοντας» το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, υλοποιώντας την τρίτη επένδυση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αυτή τη φορά ισχύος 35,5 MW με χρήση μπαταριών ενέργειας εντός των διοικητικών του ορίων.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναμένει διαγωνισμούς -αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες- για την κατασκευή τρίτου φωτοβολταϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου ισχύος 35,5 MW και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας ισχύος 82 MWh. Πρόκειται για μια νέα επένδυση, που αρχικά υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης για 8 χρόνια) – το τελικό κοστούς φυσικά θα καθοριστεί μετά το τέλος του διαγωνισμού.
Ελευθέριος Βενιζέλος: Τρεις «σταθμοί» εκκίνησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΑΑ, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή σύμβασης τους επόμενους μήνες, ενώ η συνολική ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται τον Σεπτέμβριο του 2025. Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα συνδεθεί με το δίκτυο ισχύος Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας 82 MWh για δική της παραγωγή και κατανάλωση αποκλειστικά για τις ανάγκες του αεροδρομίου της Αθήνας. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια θα μεταφέρεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τους αυτοπαραγωγούς.
Η νέα πράσινη επένδυση της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ) εντάσσεται στη δέσμευσή της για επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2025 στο πλαίσιο της εταιρικής της πρωτοβουλίας «Διαδρομή 2025». Το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, απαραίτητες εργασίες και παράδοσης συστημάτων, δοκιμές και παράδοσης, υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης και κατάρτιση του προσωπικού του ΔΑΑ. Εκτιμάται ότι η νέα επένδυση θα καλύψει το 100% της τρέχουσας ημερήσιας ενεργειακής ζήτησης του ΔΑΑ, μεγιστοποιώντας τη δική του κατανάλωση με χρήση μπαταριών.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2023 η διοίκηση του αεροδρομίου εγκαινίασε το δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 16 MW. Σε συνδυασμό με την πρώτη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 8 MW σε λειτουργία από το 2011 και μια αυτοπαραγωγική φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 16 MW, παράγεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί (περίπου) στα 2/3 των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Αερολιμένα Αθηνών.
Το τρίτο φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύπτει το 100% των καθημερινών αναγκών. Προς την υλοποίηση του Route 2025, πραγματοποιούνται μια σειρά από δραστηριότητες με στόχο την ηλεκτροδότηση του στόλου αυτοκινήτων και τη ικανότητα αντικατάστασης της κατανάλωσης φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας. Υπολογίζεται ότι το αεροδρόμιο έχει επενδύσει ποσά που πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από το 2016 ο ΔΑΑ είναι το πρώτο (και παραμένει το μοναδικό) αεροδρόμιο ουδέτερου άνθρακα στην Ελλάδα, ενώ από το 2019 η Εταιρεία Αεροδρομίου έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Route 2025 carbon (Net Zero Carbon) από Το 2025, που είναι πολύ πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η αεροπορική βιομηχανία για το 2050.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2023, ο ΔΑΑ πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» του εθελοντικού προγράμματος διαχείρισης και μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στα αεροδρόμια (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων της Ευρώπης (ACI Europe) . Η πιστοποίηση ήταν το {αποτέλεσμα} μιας σειράς ενεργειών, συγκεκριμένα η δέσμευση του ΔΑΑ για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ο υπολογισμός των εκπομπών από περισσότερες πηγές και η ανάπτυξη ιδεών ενός σχεδίου δράσης τρίτων με στόχους και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΒ