Τι λέει στο ΟΤ για την ανταγωνιστικότητα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας
Τους ανοιχτούς ορίζοντες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα φλέγοντα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και απαιτούν άμεσες λύσεις, σκιαγραφεί η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη για την Οικονομική Ταχυδρομεία.
«Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στην αναπτυξιακή της τροχιά, η θέση της στις διεθνείς αγορές ενισχύεται διαρκώς», σημειώνει, ωστόσο, θεωρώντας αναγκαία τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων που θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών στο διεθνή αγοράστρια. «Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στον νέο παγκόσμιο ανταγωνισμό», τονίζει.
Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο πρόεδρος του ΣΒΕ ζητά να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των αναγκών των εργαζομένων, του πληθωρισμού και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Λουκία Σαράντη (ΣΒΕ): «Μαζί με τους υπαλλήλους μας ξεφορτώνουμε τα εμπορεύματά μας στα λιμάνια…»
Συγκρατημένη αισιοδοξία και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός
«Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ο οποίος – πρέπει να τονιστεί – είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έλεγα ότι παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος για τη χρονιά που βιώνουμε.
Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στην αναπτυξιακή της τροχιά και η θέση της στις διεθνείς αγορές ενισχύεται συνεχώς. Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά παραδείγματα και για την ελληνική βιομηχανία» σημειώνει.
«Ωστόσο, μιλάω για μέτρια αισιοδοξία γιατί η διεθνής γεωστρατηγική ανάπτυξη ιδεών δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Ως κλάδος χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης που βασίζονται σε προσεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ενίσχυση της εταιρικής εξωστρέφειας και στην παραγωγή προϊόντων κατάλληλα για τη διεθνή αγοράστρια. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ελληνικές εταιρείες να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα που αφορούν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό», λέει, δίνοντας τη σφραγίδα της έγκρισής του στην «ανάγκης» των επιχειρήσεων.
Το μεγαλύτερο προβληματισμός είναι οι ελλείψεις προσωπικού
«Σήμερα, το μεγαλύτερο προβληματισμός των βιομηχανιών -και όχι μόνο- στη χώρα μας είναι οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. «Οι εταιρείες μας πραγματικά αγωνίζονται να βρουν και να προσελκύσουν τους κατάλληλους υπαλλήλους», λέει.
«Επαναπροσδιορισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης»
«Στην SBE πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη σύνδεσης μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας, επενδύοντας επίσης στις ειδικότητες του μέλλοντος για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που σήμερα αποτελεί μεγάλο αγκάθι στη ζωή όλων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επίσης απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», τονίζει η κ. Σαράντη, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση της μελέτης Deloitte, η οποία θα τεκμηριώσει τα προβλήματα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγοράστρια εργασίας και μπορεί να αποτελέσει τη βάση. μεταξύ άλλων, ποιες συγκεκριμένες λύσεις θα προταθούν για την επίλυση του προβλήματος.
«Υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, μείωση της γραφειοκρατίας, πρόσβαση σε χρηματοδότηση για όλους»
Για την περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών των βιομηχανικών επιχειρήσεων «πρώτα απ’ όλα απαιτείται μια σύγχρονη και λειτουργική υποδομή. Αποτελούν απόλυτη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη ιδεών μιας υγιούς βιομηχανίας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε καλά εξοπλισμένα λιμάνια και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με εμπορικά και επιβατικά τρένα που να μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές επιχειρησιακές ανάγκες. Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση, η χώρα μας είναι κατάλληλη για συνδυασμένες μεταφορές». «Εξίσου σημαντικότητα είναι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και η δυναμική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημειώνει.
Η κ. Σαράντη επικεντρώνεται επίσης στη «βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν οι βιομηχανίες. Για παραδείγματα, η αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και η μειωμένη γραφειοκρατία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη παραγωγή ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις. Και στοχευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία που καλύπτουν κατευθύνσεις όπως ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η πράσινη ανάπτυξη ιδεών πρέπει να διατεθούν σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να βελτιωθούν στην πράξη».
«Μονομέρεια ανάπτυξης και πολεοδομικού σχεδιασμού»
Η ίδια ασχολείται με επιχειρηματικά ζητήματα στη βόρεια Ελλάδα, καλώντας σε «χαλασμό» της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Η SBE είναι ο μόνος κοινωνικός εταίρος που εδρεύει εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Από αυτό προκύπτει ότι η αναπτυξιακή μονομερής πρέπει να είναι ένα από τα ζητήματα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η ελληνική περιφέρεια παλεύει με ένα τεράστιο προβληματισμός αστικοποίησης. Αρκεί να υπενθυμίσουμε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έκθεσης του ΙΟΒΕ για τις οικονομικές και κοινωνικές τάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021 σε αυτή την περιοχή ήταν 12.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για την υπόλοιπη χώρα ήταν 17.000 ευρώ. Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ξεκάθαρα την ‘εγκατάλειψη’ αυτής της περιοχής» σημειώνει.
«Σχολεία, υγεία, κοινωνική φροντίδα, υψηλότερη ποιότητα ζωής»
Τι πρέπει να κάνει το κράτος για να αποτρέψει τη διαφυγή της εργασίας από την περιοχή;
«Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια τονώνουν την τοπική οικονομία και κατά συνέπεια τις ίδιες τις κοινωνίες. Σε πολλές περιπτώσεις τους αποτελούν οξυγόνο και επιτελούν πραγματικό κοινωνικό έργο. Ωστόσο, από μόνα τους δεν αρκούν για να σταματήσουν όσους καταφεύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό.
Απαιτείται συνολική προσπάθειας και κυρίως σημαντική στήριξης από την πολιτεία των τοπικών κοινωνιών για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι και οι νέες θέλουν και μπορούν να παραμείνουν στην Περιφέρεια. Εν ολίγοις, χρειάζονται καλύτερα σχολεία, υψηλότερα επίπεδα υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες και υψηλότερη ποιότητα ζωής. Τότε οι νέοι και οι νέες θα παραμείνουν –ή θα επιστρέψουν– στις θέσεις τους», λέει.
Η χρυσή τομή για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Τέλος, η κ. Σαράντη τάσσεται υπέρ της λογικής αύξησης του κατώτατου μισθού.
«Στις βιομηχανίες της περιοχής, οι νέοι είναι η ψυχή των επιχειρήσεων μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς στη SBE πιστεύουμε στην ανάγκης άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού –που θα αντισταθμίσει τις απώλειες εισοδήματος το 2023– και θα το συνδυάσει ιδανικά με φορολογικές ελαφρύνσεις για τους δικαιούχους, ώστε να μην παρασύρεται αυξήσεις σε βασικές ανάγκες και ενέργεια», υποστηρίζει.
«Φυσικά, αυτή η πολιτική πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο πληθωρισμός και οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας. Ταυτόχρονα, αυτή η ανάπτυξη ιδεών θα πρέπει να μπορεί να βρει έμπρακτη στήριξης από τις επιχειρήσεις, να συνάδει με τους βασικούς στόχους αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της εξωστρέφειάς μας και να μην απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η οικονομία και η κοινωνία μας χρειάζονται αυτή τη χρυσή τομή. Για το καλό όλων – και κυρίως των ίδιων των εργαζομένων» καταλήγει.