Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
(*8*)
Λύσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και την αύξηση της διαφάνειας περιλαμβάνονται στο σχέδιο πράξης για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και αλλαγές στη Golden Visa, οι οποίες αφενός δίνουν προτεραιότητα στις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών και αφετέρου δίνουν τη ικανότητα συνέχισης των επενδύσεων σε νέες, πιο βιώσιμες συνθήκες.
Αναλυτικά, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Πρακτικά καταργείται η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που τα εισοδήματα τους προέρχονται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (ανά 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και επίσης οριστικοποιείται αυτόματα εάν ο φορολογούμενος δεν προβάλει αντιρρήσεις μέχρι την προθεσμία της φορολογικής δήλωσης. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο προσυμπλήρωση εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και δεν υπάρχει αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων.
Κατάργηση της υποχρέωσης παρουσίασης βιβλίων
Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με απλό λογιστικό σύστημα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής λογιστικών εγγράφων στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) αποστέλλονται στο myDATA. πλατφόρμα. Το προηγούμενο σύστημα προβλέπει πρόστιμο 2.500 ευρώ για μη έκδοση των βιβλίων.
Επιπλέον, παρατείνεται από 5 σε 10 ημέρες η προθεσμία παροχής στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους.
Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας προς και από ΑΑΔΕ
– Η επικοινωνίας της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά. Η έντυπη αλληλογραφία, που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, εξαφανίζεται. Όλα τα έγγραφα θα τεθούν στη διάθεσή τους με τη φόρτωσή τους στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λάβει ειδοποίηση στην ηλεκτρονική του καθοδήγηση και θα μπει στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να διαβάσει το έγγραφο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε {περίπτωση} ορισμένων ειδοποιήσεων που γίνονται από την ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. σε {περίπτωση} πληρωμής δόσης φόρου εισοδήματος, η ΑΑΔΕ αποστέλλει e-mail στον φορολογούμενο με πληροφορίες για πρέπει να εισέλθετε στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσετε» την {απόδειξη} πληρωμής δόσεων). Η επικοινωνίας με «κλασικές» μεθόδους (γράμματα, παραστάσεις κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Το κύριο όφελος της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, εκτός από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής καταγραφή τους, χάρη στην οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο χρόνος, η μορφή και το περιγραφή των επικοινωνιών στο δικαστήριο, γεγονός που ανακουφίζει και από το βάρος των δικαστηρίων.
– Η τήρηση όλων των εγγράφων της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και σε ψηφιακή μορφή, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ψηφιοποιούνται τα έντυπα έγγραφα της ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που εκδίδονται και λαμβάνονται από αυτή τη διοίκηση.
Ταχύτερη έκδοση φορολογικών στοιχείων
Υιοθετήθηκε η διαλειτουργικότητα μεταξύ κρατικών αρχών ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερωθεί για την ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών πολίτη και, ως εκ τούτου, να εκδώσει ή όχι βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας. Στην πράξη, σε σχέσης με αυτή τη ρύθμιση, κυρίως ΟΤΑ, αλλά και άλλες δημόσιες αρχές, θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο με ηλεκτρονικά μέσα (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση παροχής πληροφοριών είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. . Έτσι, εξετάζονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις: ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς τον δήμο αλλά δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα γιατί δεν έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για την πληρωμή.
Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τους φορολογικούς ελέγχους
Ως ανώτατη προθεσμία ολοκλήρωσης φορολογικού ελέγχου ορίζεται, κατά κανόνα, 1 έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με ικανότητα παράτασης κατά 6 μήνες εάν έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει ο έλεγχος και κατά άλλους 6 μήνες εάν είναι δυνατόν. να ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Σήμερα δεν υπάρχει ρύθμιση σχετικά με τη μέγιστη διάρκεια ενός ελέγχου που καθορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.
Επεξηγήθηκαν επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, τοπικού ή απομακρυσμένου ελέγχου.
Τέλος, καθιερώνεται η ικανότητα προσωρινού προσδιορισμού του φόρου σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνδυασμός κριτηρίων που υποδηλώνουν άμεσο και άμεσο κίνδυνο φοροδιαφυγής (π.χ. νεοσύστατες εποχιακές επιχειρήσεις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος προτίθεται να φύγει από τη χώρα). Επί του παρόντος, υπάρχει κατάλληλη διάταξη για τον προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, αλλά δεν χρησιμοποιείται στην πράξη καθώς ισχύει μόνο για περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία φυγής από τη χώρα. Αυτή η διάταξη έχει πλέον γίνει πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την {εφαρμογή}. Η ΑΑΔΕ έκρινε απαραίτητη τη ικανότητα προσωρινής επιβολής φόρου καθώς παρατηρείται συχνά ότι οι νεοσύστατες εποχιακές επιχειρήσεις λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και κλείνουν μια νύχτα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Οριο
Η ανακοίνωση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει εντός της πενταετίας που ορίζεται στην παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε η πράξη να εκδόθηκε μόνο μέσα σε πέντε χρόνια και από εκεί και πέρα έπρεπε να δηλωθεί και στον φορολογούμενο.
Με άλλες διατάξεις που περιέχονται στην τροπολογία:
• Μόνιμη είναι η απαλλαγή από το προφανές τέλος για τακτικούς αγρότες και ψαράδες με σκάφη έως 12 μέτρα.
• Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος εισοδήματος για το 2023, που θα καταβληθεί φέτος, έχει προγραμματιστεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.
• Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Την παρουσίαση έκαναν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής, Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργος Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. για τη Φορολογική Πολιτική, Μαίρη Ψύλλα και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Δεοντολογίας εξυπηρετεί τους σκοπούς της διαφάνειας, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και της χρήσης ψηφιακών εργαλείων από την ΑΑΔΕ. Ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια θα πραγματοποιούνται πλέον διαδικασίες που μέχρι στιγμής πραγματοποιούνταν με {ανταλλαγή} εγγράφων, προκαλώντας καθυστερήσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η έκθεση του πολίτη στην αδικία. Επιπλέον, δημιουργούμε ένα πλαίσιο για την απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, εφόσον τα εισοδήματά τους είναι εκ των προτέρων γνωστά στην εφορία.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε μια ισορροπημένη επίλυση για τη χρυσή βίζα που λαμβάνει υπόψη πρωτίστως τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να ξεχνά την ανάγκης προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Εισάγουμε κίνητρα για τη μετατροπή κτιρίων σε σπίτια, νοιαζόμαστε για τη διάσωση μνημείων που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και απαγορεύουμε ρητά τη διάθεση ακινήτων της Golden Visa για βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν μέρος της συνολικής στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει, σε συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, να παρέχει οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας στέγαση για όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ανάγκης συνέχισης των επενδύσεων με πιο βιώσιμους όρους.
Ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Με το νέο σχέδιο πράξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωράμε οπωσδήποτε σε ριζική μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τολμώ να πω ότι το σχέδιο νόμου είναι μια απόπειρα μιας από τις σημαντικότερες περικοπές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Χάρη σε ενέργειες όπως η πρόλογος αυτόματων, προσυμπληρωμένων δηλώσεων, απαλλάσσουμε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και συνταξιούχους από τη διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων. Απαλύνουμε λοιπόν δραστικά το βάρος της ΔΟΥ και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έχουμε τον ίδιο στόχο να καταργήσουμε την υποχρέωση προσκόμισης λογαριασμών στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις. Θέτουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τους φορολογικούς ελέγχους ώστε να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα επιβαρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους. Ευρύτερα, το σχέδιο νόμου – Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο που επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα στις επαφές του με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες».
Ο Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Βασιζόμενοι σε δεκαετή εμπειρίας στην {εφαρμογή} του Κώδικα Φορολογικής Συμπεριφοράς, προτείνουμε μια σειρά βελτιώσεων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού των υπηρεσιών μας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη μας. σχέσεις με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Η ψηφιακή επικοινωνίας με πολίτες και επιχειρήσεις, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με άλλες δημόσιες αρχές, οι νέοι κανόνες για τα είδη και το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών ελέγχων είναι πολύ σημαντικά βήματα για την επίτευξη των στόχων μας».
Η Μαίρη Ψύλλα δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι χάρη σε αυτή τη νομοθεσία θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογής του κώδικα φορολογικής διαδικασίας στη φορολογική διοίκηση, για την οποία η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, η απλούστευση, η ψηφιοποίηση και η διαφάνεια αποτελούν τη βάση της λειτουργίας της. Χάρη στις θεσπισμένες ρυθμίσεις, η Φορολογική Διοίκηση επικοινωνεί με τον φορολογούμενο ηλεκτρονικά – ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Αξιοποιεί ασφαλείς ψηφιακές εφαρμογές ως μέρος της ευρύτερης διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα. Το {αποτέλεσμα} αυτών των δραστηριοτήτων είναι η καλύτερη υπηρεσία των φορολογουμένων. Παράλληλα, η Διοίκηση καθορίζει τα είδη των ελέγχων και τον καθορισμό του ποσού του φόρου, τις προθεσμίες για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών και καθορίζει την παραγραφή με βάση την απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται ο φορολογούμενος και διασφαλίζονται πληρέστερα τα συμφέροντα του κράτους».