ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Philosofish: Στοχεύει τζίρο 120 εκατ. ευρώ

Με συνολική επένδυση 17 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Philosofish AE ολοκλήρωσε τη διετία 2022-2023 σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα ιχθυοδοχεία, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Λυμπέρης, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Σεραφείμ […]

Με συνολική επένδυση 17 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Philosofish AE ολοκλήρωσε τη διετία 2022-2023 σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα ιχθυοδοχεία, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό.

Όπως είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Λυμπέρης στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην περιοχή Άγιος Σεραφείμ στην κεντρική Ελλάδα, φέτος τηρείται επενδυτική προσέγγιση αναμονής. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη ιδεών της βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Avramar.

Philosofish: Επενδύσεις 15+2 εκατ. ευρώ και εξαγορές σε βάθος

Στο πλαίσιο αυτό, η Philosofish αποφάσισε να αναβάλει την υλοποίηση της επένδυσης που συνίσταται στην ίδρυση σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας, όπου έχει αποκτήσει έκταση 80 περίπου στρεμμάτων. «Η κατάσταση στο Avramar μας αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί όταν επενδύουμε. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό καθώς θα έχει αντίκτυπο στη συνολική ανάπτυξη ιδεών του κλάδου», είπε.

Εστιάζοντας στη χρονιά που πέρασε, ο κ. Λυμπέρης τη χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» καθώς η πώληση ψαριών σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω του κόστους, από την κορυφαία εταιρεία Avramar είχε ως {αποτέλεσμα} τη γενική πτώση των τιμών στον κλάδο.

Αναφερόμενος στη Philosofish τόνισε ότι το 2023 έκλεισε με απώλειες, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα κέρδη. Άλλωστε, οι τιμές είναι ήδη σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως για {συμβουλές}. Ο κύκλος εργασιών το 2023 ανήλθε στα 105 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Στρες

Ταυτόχρονα, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή έτοιμων προς κατανάλωση ψαριών χωρίς κόκαλα, χωρίς κόκαλα και φιλέτα που πωλούνται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP). Μάλιστα, η νέα γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και ήδη γίνονται συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τη διαθεσιμότητά της. Να σημειωθεί ότι εκτός από την ελληνική αγοράστρια, η Philosofish προσφέρει φιλέτα ψαριού και σε ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συνολικά, η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 27 χώρες, με κυριότερες την Ιταλία και την Ισπανία.

Συνεχίζοντας την {εφαρμογή} πρακτικών με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, χθες η εταιρεία έθεσε πιλοτικά τη χρήση του Eco Net σε εγκαταστάσεις στον Άγιο Σεραφείμ στην κεντρική Ελλάδα. Η παραπάνω πρωτοποριακή δράση είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Philosofish, της Diopas – εταιρείας παραγωγής οικολογικών διχτυών, και της Aquafil, η οποία έχει πολυετή εμπειρίας στην παραγωγή ανακυκλωμένου νάιλον ECONYL.

Νέα, επαναστατική τεχνολογία για ανακυκλωμένα δίχτυα που έχουν τοποθετηθεί στο εργοστάσιο Philosofish στον Αγ. Σεραφείμ, θα παραμείνει στο νερό για {αξιολόγηση} και στη συνέχεια θα εξαχθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Εκεί θα ελέγχονται για αλλαγές, που θα εξασφαλίσουν την αντοχή και τη λειτουργία τους σε πραγματικές συνθήκες.

«Η πολυετής πείρα μας μας επιτρέπει να παράγουμε δίχτυα σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας, ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητά τους. Στη Diopas, είμαστε πολύ περήφανοι που κατασκευάσαμε το πρώτο δίχτυ ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο χρησιμοποιώντας 100% ανακυκλωμένα πλαστικά και νάιλον δίχτυα, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση βιώσιμων διχτυών στη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας», δήλωσε ο Ιωακείμ Διαμαντίδης με την ευκαιρία της κυκλοφορίας. της χρήσης ανακυκλωμένων διχτυών, ανακυκλωμένο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Philosofish’s Diopas.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Philosofish πρωτοπορεί στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 849 kW στις εγκαταστάσεις των μονάδων της, συμπεριλαμβανομένου του συσκευαστηρίου στη Ρόδο, του κέντρου επεξεργασίας στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας (Aurora) και των ιχθυοτροφείων στις Ταπιές (Φθιώτιδας). ), Λαγονήσι (Φθιώτιδας) και Γιάλτρα (Eubaa). Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στους παραπάνω φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανέρχεται σε 1.188.600 kWh ετησίως. Η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μονάδες παραγωγής θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 740 τόνους ετησίως, κάτι που συνολικά θα μεταφραστεί σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της Philosofish κατά 32% σε όλη τη διαδικασία παραγωγής. Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει επιπλέον τις εκπομπές CO2 κατά 462 τόνους ετησίως, αυξάνοντας παράλληλα περαιτέρω τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2024 το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας θα είναι 34% έναντι 20% που είναι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΒ