ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η νέα ψηφιακή σχέση των πολιτών με την Εφορία σημαίνει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Η νέα ψηφιακή σχέση των πολιτών με την Εφορία σημαίνει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία
Τι αλλάζει και ποια οφέλη για τους φορολογούμενους – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις «πνευματικές» εταιρείες που δεν πληρώνουν ποτέ φόρους

24 Μαρτίου 2024 – 08:40

Σχήμα 0 για Τέλος στις ουρές και στη ταλαιπωρία εξασφαλίζει η νέα ψηφιακή σχέση πολιτών και Δ.Ο.Υ.

Από εδώ και πέρα ​​η σχέση με τον φορολογούμενο θα είναι αποκλειστικά ψηφιακή, γράφοντας έτσι έναν επίλογο στις εικόνες του παρελθόντος με απίστευτες ουρές και την ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων. Ταυτόχρονα, σφίγγει το κορδόνι γύρω από τις βραχύβιες εταιρείες «φαντάσματα» που δεν πληρώνουν ποτέ φόρους.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασίας με την ΑΑΔΕ, συνεχίζει να εφαρμόζει τον προγραμματισμένο οδικό του χάρτη, ο οποίος αφενός φέρνει πολύ λιγότερη ταλαιπωρία στους πολίτες και ταυτόχρονα ένα δικαιότερο και κυρίως πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. .

Με το νέο σχέδιο φορολογικής πράξης, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαβουλεύσεων, επιχειρήθηκε η μερική αλλαγή του τρόπου διενέργειας των ελέγχων με τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων τόσο για τον ελεγχόμενο όσο και για τον νόμιμο ελεγκτή, ώστε να περιοριστεί η διάρκεια του ελέγχου.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο πράξης επιχειρεί να κλείσει τα «παράθυρα» από τα οποία κάποιοι επιχειρηματίες, κυρίως εποχικοί, απέφευγαν να πληρώσουν τους προβλεπόμενους φόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση καθιερώνεται έμμεση φορολογία για ορισμένες κατηγορίες επιχειρηματιών που πληρώνουν τη δόση του ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Παράλληλα, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις για την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που κερδίζουν μόνο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις και καταργήθηκε η προσκόμιση βιβλίων προς έλεγχο σε άτομα που τηρούν απλά βιβλία.

Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Πρακτικά καταργείται η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους των οποίων το εισόδημα προέρχεται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (ανά 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και επίσης οριστικοποιείται αυτόματα εάν ο φορολογούμενος δεν προβάλει αντιρρήσεις μέχρι την προθεσμία της φορολογικής δήλωσης. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο προσυμπλήρωση εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και δεν υπάρχει αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων.

2. Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής βιβλίων: Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με απλό λογιστικό σύστημα (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής λογιστικών βιβλίων στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία. (έσοδα – έξοδα) μεταφέρονται στην πλατφόρμα myDATA . Το προηγούμενο σύστημα προβλέπει πρόστιμο 2.500 ευρώ για παράλειψη παραγωγής των βιβλίων.

3. Παροχή πληροφοριών: Παρατείνεται από 5 σε 10 ημέρες η προθεσμία παροχής των στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους.

4. Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας προς και από ΑΑΔΕ: Η επικοινωνίας φορολογικής διοίκησης και φορολογουμένων θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά. Η έντυπη αλληλογραφία, που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, εξαφανίζεται. Όλα τα έγγραφα θα τεθούν στη διάθεσή τους με τη φόρτωσή τους στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λάβει ειδοποίηση στην ηλεκτρονική του καθοδήγηση και θα μπει στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να διαβάσει το έγγραφο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε {περίπτωση} ορισμένων ειδοποιήσεων που γίνονται από την ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. σε {περίπτωση} πληρωμής δόσης φόρου εισοδήματος, η ΑΑΔΕ αποστέλλει e-mail στον φορολογούμενο με πληροφορίες για πρέπει να εισέλθετε στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσετε» την {απόδειξη} πληρωμής δόσεων). Η επικοινωνίας με «κλασικές» μεθόδους (γράμματα, παραστάσεις κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οφέλη

Το κύριο όφελος της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, εκτός από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής καταγραφή τους, χάρη στην οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο χρόνος, η μορφή και το περιγραφή των επικοινωνιών στο δικαστήριο, γεγονός που ανακουφίζει και από το βάρος των δικαστηρίων. Όλα τα έγγραφα της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει επίσης να τηρούνται σε ψηφιακή μορφή, ενώ θα πρέπει να ψηφιοποιούνται και τα έντυπα έγγραφα της ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που εκδίδονται και λαμβάνονται από αυτή τη διοίκηση.

5. Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας: Υιοθετήθηκε η διαλειτουργικότητα μεταξύ κρατικών αρχών, χάρη στην οποία η ΑΑΔΕ ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών πολίτη και ως εκ τούτου εκδίδει ή όχι πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Στην πράξη, σε σχέση με τη ρύθμιση αυτή, κυρίως ΟΤΑ, αλλά και άλλες δημόσιες αρχές, θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο με ηλεκτρονικά μέσα (αντί των ανταλλάσσόμενων επιστολών), είτε για την απαγόρευση παροχής πληροφοριών είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, εξετάζονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις: ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς τον δήμο αλλά δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα γιατί δεν έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για την πληρωμή.

6. Συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια για φορολογικούς ελέγχους: Ορίζεται μέγιστη προθεσμία για την ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου, γενικά ένα έτος από την ειδοποίηση παραγγελίας φορολογικού ελέγχου, με ικανότητα παράτασής της κατά 6 μήνες, εάν ο έλεγχος έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει και άλλους 6 μήνες υπό την προϋπόθεση ότι σε Κατά το διάστημα αυτό, θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει ρύθμιση σχετικά με τη μέγιστη διάρκεια ενός ελέγχου που καθορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

7. Διευκρινίζονται επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή εξ αποστάσεως ελέγχου: Η ικανότητα έμμεσου προσδιορισμού του φόρου καθιερώνεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνδυασμός κριτηρίων που οδηγούν σε άμεσο και άμεσο κίνδυνο φοροδιαφυγής (π.χ. πρόσφατα εγκατεστημένες εταιρείες σε εποχική βάση ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Επί του παρόντος, υπάρχει κατάλληλη διάταξη για τον προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, αλλά δεν χρησιμοποιείται στην πράξη καθώς ισχύει μόνο για περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία φυγής από τη χώρα. Αυτή η διάταξη έχει πλέον γίνει πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την {εφαρμογή}. Η ΑΑΔΕ έκρινε απαραίτητη τη ικανότητα προσωρινής επιβολής φόρου καθώς παρατηρείται συχνά ότι οι νεοσύστατες εποχιακές επιχειρήσεις λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και κλείνουν μια νύχτα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.