ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πληροφορική: ο «χορός» εκατομμυρίων μέσα από μια συνεχή σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων είναι δελεαστικός

Στο υψηλό πνεύμα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, με κομμένη την ανάσα, ο κλάδος της πληροφορικής έχει εισέλθει εδώ και καιρό στην αγοράστρια, με εκατομμύρια να έρχονται και να φεύγουν και οι συμφωνίες να γίνονται και να κλείνουν αστραπιαία.

Τεχνολογία πληροφοριών: Η αγοράστρια αλλάζει γρήγορα – πώς προκύπτουν οι συσχετισμοί

Με την αξίας των εξαγορών, κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών, να υπολογίζεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ για το 2023, εκτιμάται ότι φέτος ο κλάδος, που είναι σταθερά στο φυσικό αέριο, θα πραγματοποιήσει συναλλαγές αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ με την μεγάλα ψάρια «τρώγοντας» τα μικρά και περαιτέρω αγοράστρια συγκέντρωσης.

Ταμείο ανασυγκρότησης και μεγάλα έργα ΕΣΠΑ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνω των 3,5 δισ. ευρώ έως το 2027, ισχυρές πιέσεις για έγκαιρη υλοποίησή τους… στην ώρα τους, διαφορετικά θα χαθούν τα κονδύλια και το αγκάθι είναι η δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού. οι ισορροπίες που αλλάζουν ταχέως και οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να καθορίσουν τις στρατηγικές τους αφού λάβουν υπόψη νέα δεδομένα.

Ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας, στην εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων, προσελκύει σαν μαγνήτης επενδυτές (Έλληνες και ξένους), οι οποίοι βγαίνουν… στο τρέξιμο κυνηγώντας πρακτική σε εταιρείες που πιστεύουν ότι θα τους αποφέρουν μέγιστα κέρδη και κέρδη.

Από το 2021, στη βιομηχανία τεχνολογίας και λογισμικού, οι συμφωνίες και οι συγχωνεύσεις δίνουν τον τόνο στην αγοράστρια με περισσότερες από 45 εξαγορές να έχουν ολοκληρωθεί. Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» κάνει μια ανασκόπηση στις πιο χαρακτηριστικές συναλλαγές των τελευταίων ετών (φτάνοντας τα 600 εκατ. ευρώ), που διαμορφώνουν νέες σχέσεις στην αγοράστρια.

Όμιλος Οlympia – Entersoft

Στις 4 Μαρτίου 2024, ο Όμιλος Olympia, το επενδυτικό ταμείο Πάνος Γερμανός, με την στήριξης διεθνούς επενδυτή, θα προχωρήσει στην εξαγορά του 53% της Entersoft, μια συμφωνία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγοράστρια επιχειρηματικού λογισμικού.

Ο όμιλος, ο οποίος απέκτησε πάνω από το 33% της SoftOne πριν από περίπου 8 χρόνια, έχει πλέον συνάψει δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους της Entersoft SA που αντιπροσωπεύουν το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για την αγοράστρια των μετοχών τους.

Με όλες τις δυνατότητες αύξησης του ποσοστού που μπορεί να πωληθεί μέσω δημόσιας πρότασης εξαγοράς, η αποτίμηση της εισηγμένης μετοχής σε τιμή μετοχής 8 ευρώ πλησιάζει τα 240 εκατ. ευρώ (128 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 53,73% και περίπου άλλα 110 εκατ. ευρώ για τη μειοψηφία του 46+%).

Με πολύ υψηλά αποθεματικά κεφαλαίου, η μη εισηγμένη εταιρεία SoftOne του Πάνου Γερμανού, με επικεφαλής τον Πάνο Μαρτίνη, ακολουθεί ένα επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού που βασίζεται σε ένα πανελλαδικό δίκτυο άνω των 600 εξειδικευμένων συμβούλων και στοχευμένων εξαγορών που της παρέχουν επιπλέον δύναμη. Από τις Unisoft SA, Prosvasis, Impact, cosmoONE, REGATE και AppSoft και QBS στη Ρουμανία, η εταιρεία δηλώνει ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αξίζει να προστεθεί ότι το 2023 έκλεισε με την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, μιας κορυφαίας εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων πληροφορικής για επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχείων, χτίζοντας αργά αλλά συστηματικά την ηγετική θέση στο επιχειρηματικό λογισμικό αγοράστρια.

Ο Όμιλος Olympia κατέχει ήδη το SoftOne. Εάν η τελευταία, αφού οριστικοποιήσει την εξαγορά της από τον όμιλο Πάνου Γερμανού, συγχωνευθεί με την Entersoft, «θα γεννηθεί ένας κολοσσός στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού».

Εταιρεία Δικτύου – Intrasoft

Μέχρι στιγμής, ηγέτης (σε αξίας συναλλαγής) είναι η εξαγορά της Intrasoft International από το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, την εισηγμένη στη Δανία εταιρεία πληροφορικής Netcompany, με αξίας συναλλαγής 235 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της. Σήμερα, η Netcompany-Intrasoft παραμένει ένας ισχυρός παίκτης στον κλάδο, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην ελληνική και διεθνή αγοράστρια και έχοντας ολοκληρώσει πολλά σημαντικά έργα.

Εpsilon Net, Space Hellas – SingularLogic

Στις 11 Ιανουαρίου 2021 υπογράφηκε η κοινή εξαγορά της SingularLogic από την εισηγμένη Epsilon Net και Space Hellas από τη MIG έναντι του ποσού των 18,05 εκατ. ευρώ (η υψηλότερη τιμή για την αγοράστρια πληροφορικής εκείνη την εποχή), απαλλαγμένη από όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις μετά τρία χρόνια. Ακολούθησε «διάσπαση» σε δύο νέες θυγατρικές που διανεμήθηκαν σε επενδυτές, την Epsilon SingularLogic στην Epsilon Net και την «πρωτότυπη» SingularLogic στη Space Hellas.

Ιdeal Holdings – Υπολογιστής Byte

Το Byte Computer έκανε θραύση πριν από 2 χρόνια. Μια ιστορική εταιρεία με ανενόχλητη αναπτυξιακή πορεία, εισηγμένη στο παρελθόν στο χρηματιστήριο AX, μετά την αποδοχή δημόσιας προσφοράς δικαιωμάτων προαίρεσης, περιήλθε στην ιδιοκτησία της εταιρείας Ideal Holdings. Η αποτίμηση έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ και η πληρωμή προσφέρθηκε σε μετρητά και μετοχές. Η πρόταση κατατέθηκε το καλοκαίρι του ’22, έγινε αποδεκτή και τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς εγκρίθηκε η διαγραφή των μετοχών της Byte από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

EτΕ – Epsilon Grid

Τι είδους επιχειρηματίας έχει μια μεγάλη τράπεζα για να εμπλακεί στην αγοράστρια πληροφορικής; Στις 16 Νοεμβρίου 2022, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της εισηγμένης Epsilon Net, στο οποίο η συμφωνία κυρίων μεταξύ των δύο μερών προέβλεπε και τη ικανότητα απόκτησης άλλου 7,5% των μετοχών από την Εθνική τρία χρόνια μετά. υπογραφή της συμφωνίας, ολοκλήρωση της συναλλαγής.αρχικό. Η δεσμευτική συμφωνία διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2023 και τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 7,5% μέσω του Χρηματιστηρίου, με την αξίας της συναλλαγής να ορίζεται στα 30,4 εκατ. ευρώ για το πακέτο μετοχών (με τιμή 7,49 ευρώ/μετοχή). . . Η ανάπτυξη ιδεών τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, του fintech, του αυτοματισμού ηλεκτρονικών πληρωμών (πληρωμών) περιλαμβάνεται στη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών με τα δίκτυα εξάπλωσης του CoE στο μελλοντικό ψηφιακό μέλλον, προσπαθώντας να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στο διαμόρφωση .