ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΕΜΗ: Τι συμβαίνει με τους ισολογισμούς – ποιες μεγάλες εταιρείες παίρνουν την «πορτοκαλί κάρτα»

Καθώς χιλιάδες εταιρείες έχουν ανασταλεί αυτή τη στιγμή η εγγραφή στο ΓΕΜΗ

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η πορτοκαλί περίοδος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Και όχι, δεν πρόκειται για κάποια καλλιτεχνική τάση που εμφανίστηκε ξαφνικά στα δημόσια/ηλεκτρονικά βιβλία. Ωστόσο, πολλές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) έχουν πλέον δίπλα στο όνομά τους σε ένα πορτοκαλί κουτί την ένδειξη «Αναστολή εγγραφής».

ΓΕΜΗ: Υπάρχουν υψηλές ποινές για τη μη έκδοση ισολογισμών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος για την αναστολή της εγγραφής χιλιάδων εταιρειών είναι η καθυστερημένη έκδοση στο ΓΕΜΗ των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2022 (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων για το 2021), αν και λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κάποιοι «ξέχασαν» να πιστοποιήσουν το μετοχικό μέρος ή να δημοσιεύσουν το υπόλοιπο εκκίνησης εκκαθάρισης, γιατί έχουν και νομική υποχρέωση να το πράξουν.

Το {αποτέλεσμα} είναι ότι ενδιαφερόμενα μέρη όπως προμηθευτές, εργαζόμενοι, τράπεζες, δημόσιες διοικήσεις, τοπικές κοινότητες, εταίροι μειοψηφίας, ανταγωνιστές, οικονομικοί αναλυτές κ.λπ. μένουν χωρίς πληροφορίες σχετικά με τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις εμπορικής διαφάνειας των εταιρειών.

Υπολογίζεται ότι 40.000 εταιρείες όλων των μεγεθών και νομικών μορφών αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους για εταιρική διαφάνεια, καθυστερώντας τη έκδοση στο ΓΕΜΗ νομικών πράξεων ιδιαίτερα κρίσιμων και σημαντικών τόσο για τη νομική λειτουργία τους όσο και για την προστασία τρίτων.

Έτσι, για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση, οι εταιρείες με… κακή μνήμη που εντοπίζει το σύστημα, και σε καμία {περίπτωση} όλες, αναστέλλονται αυτόματα από την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ με τον Ν. 4919 του 2022.

Πορτοκαλί κάρτα

Οι εταιρείες που έχουν λάβει «πορτοκαλί κάρτα» δεν μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση εγγραφής πράξεων ή πραγμάτων είτε στο Πληροφοριακό Σύστημα ΓΕΜΗ είτε στην Ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ μέχρι να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των εκκρεμών πράξεων.

Με μια απλή αναζήτηση στο ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι ακόμη και μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και διεθνείς, υπόκεινται σήμερα σε αναστολή εγγραφής.

Για παραδείγματα, η SGB Ελληνική Εταιρεία Προσαρμοσμένων Κατασκευών Α.Ε. (Leroy Merlin), σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΓΕΜΗ, ανεστάλη για πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου 2022, επειδή δεν δημοσίευσε εγκαίρως τον ισολογισμό της για το 2021. με τη νέα έκδοση της 23ης Μαρτίου 2024, προκύπτει ότι η εταιρεία δεν δημοσίευσε έγκαιρα την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2022 στο ΓΕΜΗ, γεγονός που συνεπάγεται και την αναστολή της εγγραφής.

Ανάλογη {περίπτωση} είναι και η εταιρεία SPAR HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΗΜΩΝ. Η εγγραφή ανεστάλη στις 18 Μαρτίου 2023 λόγω μη έγκαιρης δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 2021 στο ΓΕΜΗ και με την εκ νέου ανάρτηση στις 21 Μαρτίου 2024, η εγγραφή ανεστάλη αυτόματα λόγω μη έγκαιρης δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 2022 r. .

Λόγω μη δημοσίευσης του ισολογισμού 2022, ανεστάλησαν τα ακόλουθα: PERNOD RICARD HELLAS SAVE, UNILEVER – KNORR ΑΝΩΝΙΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ELAIS – UNILEVER HELLAS ΑΝΩΝΙΜΕ. HELLENIC CANNING COMPANY LIMITED (Κύκνος), ELBISCO FOOD INDUSTRIAL AND TRADING COMPANY LIMITED, WOLT TECHNOLOGIES HELLAS ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ SPÓŁKA MAFFENY POLITY POLITY ΤΙΒΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Ποιοι είναι οι λόγοι αναστολής εγγραφής;

Οι λόγοι αναστολής λειτουργίας νομικού προσώπου εγγεγραμμένου στο ΓΕΜΗ είναι οι εξής:

α) καθυστερημένη έκδοση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης στο ΓΕΜΗ,

β) απουσία νόμιμης διοίκησης ή εκκαθαριστών για διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών,

γ) αδυναμία δημοσίευσης του ισολογισμού κατά την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης για περίοδο μεγαλύτερη του ενός (1) έτους από την έναρξη της εκκαθάρισης της εταιρείας,

δ) αναστολή ή απενεργοποίηση του ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ,

ε) μη επιβεβαίωση καταβολής μετοχικού κεφαλαίου (στην {περίπτωση} της Α.Ε.) ή μετοχικού κεφαλαίου (στην {περίπτωση} ΙΚΕ) εντός των προθεσμιών που ορίζονται σε αναλυτικότερους κανονισμούς.

Πρόστιμα

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθ. 50 του Ν. 4919/2022, σε πρόσωπα που «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και το είδος της επιχείρησης ή την κατηγορία μεγέθους στην οποία ανήκει η εταιρική οντότητα.