ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΣΕΒΕΕ: 6 στις 10 εταιρείες παρουσίασαν κέρδη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 – Τι δείχνει η έρευνα (*10*)

Σημαντική πτώση, στις 63,9 μονάδες του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Σημαντική πτώση 63,9 μονάδων κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και πιο συγκεκριμένα από την «εξαμηνιαία μελέτη του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις – δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Είχε προηγηθεί σημαντική ενίσχυση του Δείκτη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (69,5 μονάδες) και ήπια πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2023 (66,7 μονάδες).

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, υποδηλώνει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον, μετά την ανάπτυξη ιδεών και τη σταθεροποίηση που παρουσίασε τα προηγούμενα τρία εξάμηνα, τείνει να επιδεινωθεί, πιθανότατα λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, που τροφοδοτείται τόσο από το ρευστό οικονομικό περιβάλλον. και τις ισχύουσες πολιτικές αυξάνοντας την επιχειρηματική αβεβαιότητα, όπως ένας νέος τρόπος τεκμαρτής φορολογίας μεμονωμένων εταιρειών.

(*6*)

Στα θετικά ευρήματα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα χρήσης υπηρεσιών για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για το 2023, όπου περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσαν ότι είχαν {κέρδος}, αύξηση σε σύγκριση με το 2022 (51%). Υψηλό είναι και το ποσοστό των εταιρειών που πραγματοποίησαν επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (37,2%).

Από την άλλη, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις του πληθωριστικού κύματος που συνεχίζεται εδώ και περίπου 2 χρόνια είναι ορατές στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο – σύμφωνα με στα ευρήματα της έρευνας – αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35%.

Κύρια συμπεράσματα

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Το 57,3% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν κέρδη το 2023
  • Το προβληματισμός ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παραμένει προβληματισμός. 1 στις 4 (25,5%) εταιρείες δεν έχει δωρεάν μετρητά, ενώ για το 25,1% τα διαθέσιμα κεφάλαια επαρκούν για ένα μήνα το πολύ
  • Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 35% (κατά μέσο όρο) τα τελευταία 2 χρόνια.

Δείτε την πλήρη έρευνα