Η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια νέα μονάδα παραγωγής σε ολλανδικό έδαφος έως το 2027
Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού και η επακόλουθη αύξηση επηρέασαν τις πωλήσεις και την κερδοφορία της ΦΑΓΕ, οι οποίες τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2019 και 2023, ξεπερνώντας ακόμη και το +400%.
Χάρη στο κύριο όχημα, το Total skimmed milk, που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1970 ο Γιάννης Φιλίππου – μαζί με τον Κυριάκο Φιλίππου, ιδρυτές και δημιουργούς της εμβληματικής εταιρείας – η εταιρεία συνεχίζει να κατακτά τις παγκόσμιες αγορές, διατηρώντας το τιμόνι σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ιταλικής και ιδιαίτερα ανταγωνιστικής ελληνικής αγοράς.
ΦΑΓΕ: Τετραπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους
Με ισχυρή παρακαταθήκη την ιστορική διαδρομή της οικογένειας για 98 χρόνια – ήδη από το 1926, όταν ο Αθανάσιος Φιλίππου άνοιξε ένα γαλακτοκομείο-ζαχαροπλαστείο στην οδό Πατησίων – η τρίτη γενιά που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. Η ΦΑΓΕ, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου Αθανασίου-Κύρου Φιλίππου και του Προέδρου Ιωάννη Φιλίππου, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη νέα παραγωγική μονάδα της εταιρείας στην Ολλανδία, η οποία θα προσθέσει χιλιάδες τόνους παραγωγικής ικανότητας για να καλύψει την υψηλή ζήτηση στην ελληνική αγοράστρια και όχι μόνο.
Πωλήσεις και κέρδη
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ομίλου, η αύξηση των πωλήσεων οφειλόταν κυρίως στην αύξηση του όγκου, η οποία αντιστάθμισε τις χαμηλότερες μέσες τιμές ανά μονάδα πωλήσεων και την δημιουργικότητα προϊόντων και τη παραγωγή νέων προϊόντων, που προσέλκυσαν υψηλότερες τιμές.
Οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ περιλαμβάνουν έσοδα που προέρχονται κυρίως από την πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγει ή διανέμει στους πελάτες της και παρουσιάζονται καθαρά από ενδοομιλικές ή διεταιρικές συναλλαγές. Το ύψος αυτών των εσόδων επηρεάζεται από τον όγκο των προϊόντων που πωλούνται και τις τιμές στις οποίες πωλούνται.
Επομένως, σε σύγκριση με το 2023 και το 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,9% στα 629,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αύξηση οφειλόταν κυρίως στην αύξηση κατά 8,6% της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές, στην αύξηση κατά 4,3% στον όγκο πωλήσεων και στη θετική επίδραση κατά 1% στις πωλήσεις αξίας λόγω του ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας . Οι πωλήσεις κατά αξίας αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα κατά 29,4%, 13,9%, 11,7% και 6,5% αντίστοιχα.
Σε {επίπεδο} όγκου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3%, λόγω της αντίστοιχης ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο (+12,1%), στις ΗΠΑ (+5,5%) και στην Ελλάδα (+1%), αντισταθμίζοντας τη μείωση των πωλήσεων όγκου στην Ιταλία κατά 2%.
Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 70,3% στα 292,2 εκατ. USD και ως ποσοστό των πωλήσεων ανήλθαν σε 46,4% από 31,1% το 2022. Ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης ήταν οι χαμηλότερες τιμές του γάλακτος που χρησιμοποιείται στα ελληνικά εργοστάσια κατά 31,7% και στις ΗΠΑ κατά 21,4%. Τα λειτουργικά κέρδη ξεπέρασαν τα 125,8 εκατ. USD, σημειώνοντας αύξηση 124,3%, ενώ υπολογιζόμενα ως ποσοστό των πωλήσεων ανήλθαν στο 20% από 10,2%. Ως {αποτέλεσμα}, τα κέρδη προ φόρων ήταν 117,5 εκατομμύρια δολάρια από 35,9 εκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά κέρδη ήταν 82,7 εκατομμύρια δολάρια από 29,3 εκατομμύρια δολάρια το 2022.
αμερικανική αγοράστρια
Ο ετήσιος όγκος πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 2009. Από το 2008 που άνοιξε το εργοστάσιο στο Johnstown της Νέας Υόρκης, η παραγωγή γιαουρτιού έχει επηρεάσει θετικά το μικτό περιθώριο και την κερδοφορία καθώς το κοστούς παραγωγής έχει μειωθεί σημαντικά. Μετά από μια επέκταση του εργοστασίου που ξεκίνησε στις αρχές του 2013 και ολοκληρώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η μονάδα στις ΗΠΑ έχει τώρα παραγωγική ικανότητα 160.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως.
Η λιανική αγοράστρια γιαουρτιού των ΗΠΑ σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη ιδεών το 2023 καθώς συνεχίστηκαν οι αυξήσεις τιμών από το 2022 καθώς και μειωμένη συχνότητα και βάθος των προωθήσεων, σύμφωνα με το Circana/IRI. Οι λιανικές πωλήσεις γιαουρτιού αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,7% σε περίπου 8,225 δισεκατομμύρια δολάρια από 7,570 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Οι περισσότερες από τις πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην αγοράστρια των ΗΠΑ είναι στην αγοράστρια του απλού γιαουρτιού. Οι κύριοι ανταγωνιστές της είναι η General Mills με το σήμα Yoplait, η Groupe Danone, η Stonyfield, η Oikos και η Chobani.
Το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς της General Mills και της Groupe Danone σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων ξεπερνά το 60% σε αξίας πωλήσεων. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αντιπροσωπεύουν περίπου το 9,5%.
αγοράστρια ως προς την αξίας πωλήσεων. Σύμφωνα με το Circana/IRI, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς σε αξίας πωλήσεων, με μερίδιο αγοράς περίπου 4,8%.
Υποχώρηση στην Ιταλία
Η συνολική ιταλική αγοράστρια γιαουρτιού αποτιμήθηκε σε 1,71 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πενήντα δύο εβδομάδες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 13,2% σε αξίας και 2,6% σε όγκο σε σύγκριση με το 2022. Σε αυτήν την αγοράστρια ΦΑΓΕ σημείωσε αύξηση 0,3% σε όγκο πωλήσεων και αύξηση 11,0% στην αξίας πωλήσεων, αναφέρει η Circana.
Συνολικά, η ΦΑΓΕ κατέγραψε πτώση 0,2 μονάδων στο 8,1% της αγοράς. Με μερίδιο 25,3% το 2023, η Total έγινε η νούμερο ένα ιταλική μάρκα απλού γιαουρτιού από άποψη αξίας πωλήσεων, αντιπροσωπεύοντας το 19,6% της συνολικής αγοράς και αποτελείται από δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων: την κατηγορία με πλήρη λιπαρά, που αντιπροσωπεύει περίπου το 44,8% και την κατηγορία των χαμηλών λιπαρών, με το υπόλοιπο 55,2%.
Η ΦΑΓΕ μείωσε το μερίδιο αξίας της στο 8,1% (-0,2 μονάδες) το 2023 και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πίσω από τις Danone (18,4%), Müller (14,2%) και Latteria Sociale Vipiteno (8,3%). Κατά τη διάρκεια του 2023, η μάρκα Müller μείωσε ελαφρά το μερίδιο αξίας της (-0,3 μονάδες), ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνέχισαν να αυξάνουν τα μερίδιά τους το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (+2,0 τμχ.), με μερίδια 14,2% και 18,6%.
Πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η συνολική αξίας της αγοράς γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2023 θα είναι 1,63 δισεκατομμύρια λίρες
παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 11,6% σε αξίας και μείωση σε όγκο κατά 2,9% από το 2022.
Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έγιναν αισθητά πιο έντονα λόγω του Brexit – συνολικά επηρέασαν τις αλλαγές στον πληθωρισμό το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Τα προϊόντα ΦΑΓΕ συμμετέχουν στην κατηγορία των ελληνικών γιαουρτιών και των φυσικών γιαουρτιών στην τοπική αγοράστρια, όπου κατέχουν μερίδιο 5,3% σε αξίας και 3,3% σε όγκο.
Το 2023, η ΦΑΓΕ ήταν η δεύτερη πιο πολύτιμη μάρκα στην κατηγορία Ελληνικών, Ελληνικών και Φυσικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με μερίδιο αξίας 12,5%, ενώ οι ίδιες ετικέτες αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους στο 28,9% σε βάρος των επώνυμων εμπορικών σημάτων καθώς οι καταναλωτές προτιμούν φθηνότερες εναλλακτικές ενώ το κοστούς ζωής αυξάνεται.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, η αγοράστρια γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελείται από πέντε κύριες κατηγορίες προϊόντων: γιαούρτια, γαλακτοκομικά επιδόρπια, γάλα, κρέμα γάλακτος και τυρί. Σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων, η ΦΑΓΕ εστιάζει κυρίως στην αγοράστρια του γιαουρτιού, η αξίας της οποίας εκτιμήθηκε ότι το 2023 ήταν περίπου 301,6 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας ηγετική θέση.
Το μέγεθος της αγοράς για το ελληνικό γιαούρτι (εξαιρουμένου του συμβατικού γιαουρτιού) εκτιμάται σε περίπου 70.579 μετρικούς τόνους και η αξίας του σε περίπου 301,6 εκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση περίπου 3,1% και 9,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις πενήντα δύο εβδομάδες που έληξαν τον Ιανουάριο 2022 .
Η τάση των πωλήσεων όγκου έγινε θετική σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και η τάση των πωλήσεων αξίας επιταχύνθηκε περαιτέρω λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου το γιαούρτι είναι συνήθως μόνο επιδόρπιο ή προϊόν πρωινού, στην Ελλάδα είναι κυρίως γιαούρτι.
τρώγεται κυρίως ως αυτόνομο σνακ ή ως μέρος ενός γεύματος. Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική ελληνική αγοράστρια γιαουρτιού, το κορυφαίο επώνυμο προϊόν είναι η ΦΑΓΕ με 16,2% κατ’ όγκο και 18,9% σε αξίας και ακολουθεί η ΚΡΙ ΚΡΙ με 13,8% κατ’ όγκο και 15,2% σε αξίας. Ακολουθούν η Vivarta, η Olympus, η Δωδώνη, η Friesland, η ΜΕΒΓΑΛ, η Danone, η Φάρμα Κουκάκη και μια σειρά από άλλες περιφερειακές, διακρατικές και τοπικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της Circana δείχνουν ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κυριαρχούν στην αγοράστρια με μερίδιο 32,8% σε όγκο και 20,7% σε αξίας.
Επενδύσεις
Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2023, η εταιρεία πραγματοποίησε συνολική επένδυση 82,3 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 41,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της επέκτασης της μονάδας παραγωγής της στις ΗΠΑ που βρίσκεται στο Johnstown της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή τον Απρίλιο του 2008. Η FAGE Η μονάδα των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη από τις εγκαταστάσεις της ΦΑΓΕ όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα, καθώς παράγει προϊόντα γιαουρτιού για την αγοράστρια των ΗΠΑ και την υπόλοιπη Αμερική.
Δύο εργοστάσια στην Ελλάδα παράγουν γιαούρτια και τυριά. Τα προϊόντα διανέμονται σε περίπου 300 αλυσίδες που διαθέτουν προϊόντα ΦΑΓΕ σε περίπου 50.000 καταστήματά τους σε 31 χώρες.
Νέα μονάδα παραγωγής
Καθώς οι δραστηριότητές της επεκτείνονται και οι όγκοι πωλήσεων αυξάνονται στην Ευρώπη, η εταιρεία σχεδιάζει να συμπληρώσει τις δυνατότητες των ελληνικών εγκαταστάσεων της με μια νέα εγκατάσταση στην Ευρώπη, στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Ολλανδία.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, η νέα εγκατάσταση αναμένεται να παρέχει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής ικανότητας γιαουρτιού ετησίως μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Η ΦΑΓΕ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου, έχει ήδη υπογράψει συμφωνία προαίρεσης για οικόπεδο 15 στρεμμάτων με τον δήμο Hoogeveen και συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής έως το τέλος του 2027.