ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η νέα ελάχιστη αύξηση έχει θετικό αντίκτυπο σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους

Τι είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον πληθωρισμό, τη συνάφεια και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών – Αποτύπωμα στο εισόδημα

Για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων με αναδρομική ισχύ έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο MEGA.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα λάβουν μόνο 560.000 άτομα. εργάζονται για τον κατώτατο μισθό. Θα γίνουν αποδεκτοί από όσους, αν όχι λίγο περισσότερους, εργαζόμενους σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενεργού απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Άτομα που λαμβάνουν επίδομα μητρότητας, το οποίο θα παρέχεται και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για 9 μήνες. Αλλά και πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας λαμβάνουν τακτικά επίδομα ανεργίας. Επομένως, η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει άμεσα πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.

Επιπλέον, όλοι οι μισθωτοί θα έχουν πολλαπλασιαστικό {αποτέλεσμα} μισής μονάδας για κάθε μονάδα. Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4%, από 780 ευρώ σε 830 ευρώ, θα επηρεάσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους κατά 3-3,5% λόγω του υψηλότερου κατώτατου μισθού».

Πόσα άτομα κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε σύγκριση με το 2019

«Το 2019 το 27% των εργαζομένων έλαβε τον κατώτατο μισθό. Το 2023, με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό, το ποσοστό των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό μειώθηκε στο 22%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εργαζομένων που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί σημαντικά».

Για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την αγοραστική δύναμη

«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο. Ποιος είναι αυτός; Ότι στην Ευρώπη έχουν αντίστοιχη αύξηση τιμών και υψηλότερους μισθούς. Η πραγματικότητα είναι ότι από τις 22 χώρες με κατώτατο μισθό, είμαστε στη μέση, και να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε από τα κάτω και τώρα είμαστε 11οι σε 22 ευρωπαϊκές χώρες με κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στο σκέλος του πληθωρισμού, δηλαδή στις αυξήσεις των τιμών, από το 2019, κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 22% και στην Ελλάδα κατά 16%.
Επιπλέον, με την τέταρτη συνεχή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Έλληνας έχει τρεις κατώτατους μισθούς περισσότερους στην τσέπη του και είναι σχετικά καλύτερα εξοπλισμένος από τον μέσο Ευρωπαίο, που δυστυχώς έχει αισθανθεί πληθωρισμό στο νοικοκυριό του, αυξήσεις τιμών ακόμη υψηλότερες από τον Έλληνα. στους οποίους παρέχουμε έκτακτη στήριξη, όπως το επίδομα άδεια μητρότητας, επίδομα τοκετού. (*1*)

Για επαγγελματικά επιδόματα και ασφάλιστρα

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ του τρόπου με τον οποίο ενδυναμώνουμε τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά και τι μπορεί να αντέξει η αγοράστρια, τι μπορεί να αντέξει ο εργοδότης, όχι τι μπορεί να αντέξει ο εργοδότης, ο πλούσιος, ο μεγαλοβιομήχανος, η μικρομεσαία επιχειρηματίας. αυτού του μεγέθους μπορεί να χειριστεί τη μισθοδοσία χωρίς να απολύσει το άτομο που μόλις προσέλαβε.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στα ασφάλιστρα που έγιναν στην προηγούμενη διοίκηση, ανήλθαν σε 4,4 μονάδες. τοις εκατό Αυτό δεν έγινε μονομιάς, αλλά σταδιακά, ακριβώς για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματιστούν περαιτέρω μειώσεις στα ασφάλιστρα για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς κάθε μονάδα ποσοστιαίας μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Για την αναδρομική περίοδο από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιο 2016

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Αναμένουμε λοιπόν την απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει. Σεβόμαστε τις αποφάσεις του δικαστηρίου και περιμένουμε την τελική ετυμηγορία της δικαιοσύνης».

Για τα Τέμπη

«Δεν υπήρχε συγκάλυψη, ούτε άνθρωποι, ούτε διαδικασίες. Η υπόθεση των Τεμπών δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά μια εθνική τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να απονεμηθεί από εμάς, είμαστε κράτος δικαίου, και αυτός που αποδίδει τη δικαιοσύνη είναι άλλος. Η δικαιοσύνη ενήργησε πολύ γρήγορα σε αυτή την υπόθεση».