ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σούπερ μάρκετ: Γιατί αναμένεται πτώση των τιμών μετά την εφαρμογή των μέτρων;

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,8% δεν ήταν μόνο πληθωριστικού χαρακτήρα, σημειώθηκε και αύξηση του όγκου των πωλήσεων μονάδων κατά 1,1%

Με αύξηση τζίρου ξεκίνησαν το 2024 τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Circana, η συνολική αξίας πωλήσεων τον πρώτο μήνα του έτους ανήλθε σε 825 εκατ. ευρώ έναντι 807 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.

Η αύξηση του τζίρου κατά 1,8% δεν ήταν καθαρά πληθωριστική, καθώς σημειώθηκε και αύξηση του όγκου των πωλήσεων μονάδων κατά 1,1%, που μεταφράζεται σε αύξηση τιμών κατά 0,7%. Παράλληλα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν κατά 3,6%, φτάνοντας το 27% του συνολικού μεριδίου αγοράς, με την αύξηση των τροφίμων.

e-katanalotis: Πάνω από 3.500 κωδικοί που αλλάζουν γρήγορα στη νέα πλατφόρμα

Όσον αφορά την προωθητική δραστηριότητα, το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω της προσφοράς αυξήθηκε για τα προϊόντα FMCG στο 25,4% από 22% τον περασμένο Ιανουάριο. Αύξηση στις προσφορές καταγράφηκε στα τρόφιμα (25%), στα απορρυπαντικά και καθαριστικά (25,8%), στα είδη προσωπικής υγιεινής και στα καλλυντικά (29,1%). Τα στοιχεία Circana δείχνουν επίσης ότι μειώσεις σημειώθηκαν στα γαλακτοκομικά προϊόντα (-4,4%), στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (-5%), στα άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης (-4,1%) και στα αλκοολούχα ποτά (-0,2%). Με τη σειρά τους, οι μειώσεις τιμών αφορούσαν σνακ (5,1%), μαγειρικά υλικά (3,5%), μη αλκοολούχα ποτά όπως χυμοί, αναψυκτικά (3,4%), κατεψυγμένα τρόφιμα (1,8%) και συσκευασμένα τρόφιμα (1,1%).

Παράλληλα, από την 1η Μαρτίου τέθηκαν σε εφαρμογή οι ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξάλειψη της κανονικότητας που φαίνεται να οδηγεί σε αναπροσαρμογή των εμπορικών πολιτικών των εταιρειών.

Περιγράφοντας τη νέα κατάσταση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγοράστρια μετά από δύο εξαιρετικά χρόνια με υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, ο Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Circana, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Τύπου, σημειώνει: «βάσει για τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις εκτιμούμε ότι αυτή «Η χρονιά θα είναι μοναδική γιατί η πορεία της επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει υλοποιήσει ενέργειες με στόχο τον περιορισμό της έντασης της ακρίβειας».

Φτηνά προϊόντα

Όπως εξηγεί ο κ. Μπορέτος, συνεχίζεται η ανοδική πορεία στην αγοράστρια των σούπερ μάρκετ και προϊόντων σταθερού barcode με άνοδο της αξίας πωλήσεων 1,8% και στα σταθμισμένα ή «χαλαρά» προϊόντα με άνοδο της αξίας πωλήσεων 3,3%, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο μάρκες. δικά σας και μικρότερα προϊόντα συσκευασίας για να γεμίσετε τα καλάθια σας. Ταυτόχρονα, τα μικρά καταστήματα έως 400 m2 επιλέγουν όλο και περισσότερο να ψωνίσουν, κάτι που οι αλυσίδες εκμεταλλεύονται γρήγορα προσαρμόζοντας τα επενδυτικά τους σχέδια.

Αναφερόμενος στις τιμές, σημειώνει ότι αυξάνονται, αλλά με πτωτικούς ρυθμούς, δηλαδή η μέση τιμή μονάδας αυξήθηκε στο +0,7% τον Ιανουάριο, ενώ το 2023 έκλεισε στο +6,6%. «Βλέπουμε ότι οι συνολικές αυξήσεις τιμών έχουν πτωτική τάση. Αυτό είναι θετικό, αλλά για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενισχύονται με μερίδιο 27%, με μεγαλύτερη προωθητική πίεση σε ορισμένες κατηγορίες λόγω των ενεργειών που έγιναν. Μάλιστα, σε ολόκληρη την αγοράστρια, η πίεση προώθησης αγγίζει το 25,4% από 22% πέρυσι. Οι καταναλωτές στρέφονται επίσης σε μικρότερες συσκευασίες. Για παραδείγματα, πριν από ενάμιση χρόνο, ήταν σπάνιο να αγοράσω συσκευασίες ελαιόλαδου με χωρητικότητα μικρότερη από ένα ή δύο λίτρα. Σήμερα, όμως, το μισό ράφι ελαιολάδου αποτελείται από μικρότερες συσκευασίες του ενός λίτρου. Όλα αυτά μιλούν για αυτό που λέμε πτώση της τιμής ανά πακέτο. Αυξάνεται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης όπως πέρυσι».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάπτυξη ιδεών του κλάδου

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς μέσα στη χρονιά, ο κ. Μπορέτος σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Αναμένουμε αλλαγή στις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσφορές. Εκτιμούμε επίσης ότι οι συνολικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε αξίας θα αυξηθούν κατά 3,2% το 2024 σε σχέσης με το 2023, με αύξηση 1,7% στις τιμές μονάδας», τονίζει και προσθέτει: «Η τιμή γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό σημαντικό σημείο συζήτησης. Τόσο οι προμηθευτές όσο και οι λιανοπωλητές αγωνίζονται διαρκώς για να κάνουν τα προϊόντα και τα καταστήματά τους όσο το δυνατόν πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές, ώστε οι τελευταίοι να μην διστάζουν ή να ανησυχούν κατά την αγοράστρια.

Στο ίδιο πνεύμα, το Ινστιτούτο Έρευνας Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) κατέγραψε τις {απόψεις} των στελεχών του κλάδου για τα κυριότερα κλαδικά ζητήματα και προκλήσεις φέτος. Η μελέτη διεξήχθη την περίοδο από 15 έως 31 Ιανουαρίου 2024 χρησιμοποιώντας μια δομημένη έρευνας σε δείγμα 130 ανώτερων και ανώτατων στελεχών (αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές FMCG) από το διοικητικό προσωπικό και τα τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, αγορών, οικονομικών , πληροφορική κ.λπ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διοίκηση του κλάδου αναμένει αύξηση της αξίας πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024 (+1,6%) σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2023 και μείωση του όγκου πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024 (-1, 3%) σε σύγκριση για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024 και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Αναμένουν επίσης συνεχείς θετικές οικονομικές συνθήκες, αλλά και πιο ήπιο αντίκτυπο των ανατιμήσεων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και μειωμένη κρίση των μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων.

Σε σχέσης με τις προσδοκίες πωλήσεων του κλάδου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, 62%, πιστεύει ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες (έναντι 80% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ένα μικρό ποσοστό 15% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί δείχνει μια παρακμή. Το διοικητικό προσωπικό που συμμετέχει στη μελέτη εκτιμά ότι στα μέσα Ιανουαρίου 2024-Ιούνιος 2024 θα υπάρξει αύξηση των πωλήσεων κατά 1,6% σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2023. Το διοικητικό προσωπικό εκτιμά μείωση του όγκου πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2023 (-1,4%) σε σύγκριση με το ίδιο έτος το 2023, που είναι ακόμη ελαφρώς ισχυρότερο από την προηγούμενη μέτρηση (-1,1%). Η διαφορά αυτή αποδίδεται σε τάσεις πληθωρισμού που επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες, με τους καταναλωτές να προσαρμόζουν τις δαπάνες τους στο κατάλληλο {επίπεδο} τιμών.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και η πλειοψηφία (38%) ότι έχει επιδεινωθεί. Σημειωτέον ότι η μέτρηση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη σε σύγκριση με τη μέτρηση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, και η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, λόγω ενός συνδυασμού εκτιμήσεων της διοίκησης (πωλήσεις, τιμές, οικονομικές συνθήκες). Ο δείκτης καταγράφηκε στο 0,33, ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη μέτρηση και το σχετικά υψηλό {επίπεδο} που αναφέρθηκε σε αυτή τη μελέτη. Η αποκλιμάκωση οφείλεται στις εκτιμήσεις για χαμηλότερη αύξηση των πωλήσεων και στις εκτιμήσεις για μείωση των γενικών εξόδων.

Τα θέματα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν την {αξιολόγηση} της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών, αλλά και τις επιπτώσεις των αναπροσαρμογών. Η πλειοψηφία των εταιρειών, σε ποσοστό 58%, αναμένει καλύτερο οικονομικό {αποτέλεσμα} από πλευράς κερδοφορίας το 2024, ενώ το 17% αναμένει χειρότερο οικονομικό {αποτέλεσμα}. Οι υπόλοιπες εταιρείες του δείγματος είτε δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα της κατάστασης είτε δεν αναμένουν αλλαγές. Ουσιαστικά η πλειονότητα των εταιρειών λιανικής και τροφίμων (7 στις 10 εταιρείες) αναμένει να είναι ελαφρώς κερδοφόρες το 2024, ενώ λιγότερες από 1 στις 10 αναμένουν ζημιά.

Όσον αφορά τους παράγοντες που θα προκαλέσουν αυξήσεις τιμών το 2024, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αυτοί είναι: κοστούς μεταφοράς (85%), διεθνείς τιμές πρώτων υλών (75%), κοστούς ενέργειας (60%), κοστούς εργασίας (59%), κυβερνητικούς κανονισμούς (55%) και κόστους χρήματος (53%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ