ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο πλεόνασμα – έκπληξη άνω του 1,3% του ΑΕΠ



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Στο πλεόνασμα – έκπληξη άνω του 1,3% του ΑΕΠ
Αποκαλύψεις για το πώς τελείωσε το 2023 και τι έχει απομείνει στο βαρέλι για το 2024 – αναμονή ανακοινώσεων της Eurostat

30 Μαρτίου 2024 – 08:00

Φωτογραφία 0 για Στο πλεόνασμα – έκπληξη άνω του 1,3% του ΑΕΠ

Νέα «θετική είδηση» από τη χώρα μας για τις διεθνείς αγορές, αλλά και αφετηρία νέας αναζήτησης χώρου για οφέλη, περιμένει η Αθήνα τον Απρίλιο, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις που θα ανακοινώσει η Eurostat στις 22 του μήνα, ποσό των πλεονασμάτων για το 2023. Η Employees Economics εκτιμά ότι ο στόχος δέσμευσης πρωτογενών πλεονασμάτων του 2023 στο 1,1% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν «απροσδόκητη» υπέρβαση του ποσού μεγαλύτερη από 1,3% του ΑΕΠ ή περισσότερο ή πιθανώς έως 1,5%.

Σε κάθε {περίπτωση}, με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat, θα εξηγήσει όχι μόνο πόσο ήταν το πλεόνασμα του τομέα των δημόσιων οικονομικών το 2023, αλλά και ποιο μέρος του πλεονάσματος 1,5 δισ. PLN που παρουσίασε το πρώτο δίμηνο του 2024, θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός μεταφέρθηκαν πέρυσι (π.χ. για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και δόσεις φόρου εισοδήματος για το 2023 που εισπράχθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο).

Επιπλέον – λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα όλων των κρατικών φορέων της γενικής κυβέρνησης – θα γίνει σαφές τι από όλα αυτά έχει απομείνει για φέτος, ώστε το ποσό αυτό να αποτελέσει αφετηρία και «μαγιά» για το φετινό πλεόνασμα – ότι είναι, για ορισμένα πιθανά οφέλη από το αναδυόμενο νέο πλεόνασμα.

Ως προς τα αποτελέσματα του 2023, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια είναι έσοδα του 2022 που αποκτήθηκαν τους πρώτους δύο μήνες του 2023. Πρέπει να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα του περασμένου έτους (μεταφέρονται στο 2022), αλλά η Eurostat θα προσθέσει τα αντίστοιχα έσοδα από φέτος έως το 2023. Αυτό που απομένει θα είναι η αφετηρία και το σημαντικό σημείο αναφοράς για το 2024, μαζί με τυχόν πλεονάσματα (ή ελλείμματα) της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το 2024 είναι έτος με μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα διπλάσιο από πέρυσι (2,1% αντί 1,1%, που ήταν ο στόχος για το 2023). Μέχρι στιγμής, τα κρατικά έσοδα που φαίνεται να υποστηρίζουν τον στόχο του 2024 είναι κυρίως:

· Έσοδα από ΦΠΑ, που το πρώτο δίμηνο ανήλθαν σε 4,443 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 127 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

· Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα κ.λπ.) που ανήλθαν σε 1,023 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

· έσοδα από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 136 εκατ. ευρώ σε σχέσης με τον προβλεπόμενο στόχο. Ακόμη και αν αφαιρεθούν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος του περασμένου έτους, μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για αυξημένους μισθούς των εργαζομένων που παρακρατούνται και καταβάλλονται μηνιαίως, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% από την 1η Απριλίου 2024.

· αντίστοιχα έσοδα από ασφάλιστρα

· έσοδα στην κατηγορία «Πώληση παγίων» που ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ (έναντι μηδενικού στόχου) και με την αναδρομική ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελ Βενιζέλου και της τράπεζας Πειραιώς.