Τι είπε για τους μεικτούς ισολογισμούς, ποιους «αθώωσε» και ποιους κατηγόρησε για την κατάρρευση της Folli Follie
Εκκρεμεί η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Ο ιδρυτής της Folli Follie, μετά από πέντε χρόνια σιωπής, όπως είπε, μίλησε στην ακρόαση για εμπλοκή του σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας – όπως το χαρακτήρισε μεγάλο μέρος του Τύπου.
Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος επιχειρηματίας είπε πολλά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στις πρώτες του μέρες, κάτι που φαίνεται στα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι ισχυρίστηκε και πώς αποκωδικοποιείται η γραμμή υπεράσπισης που ακολούθησε ενώπιον του Τριδικαστικού Εφετείου Κακουργημάτων.
«Κάποιος πήγε να καταστρέψει το διαμάντι» – τι είπε ο Δ. Κουτσολιούτσος στη δίκη της Folli Follie
“Ήταν όλα αλήθεια”
Ο κ. Κουτσολιούτσος ξεκίνησε δηλώνοντας ότι το τεκμήριο της αθωότητάς του είχε γίνει προσχηματικό και ότι, ως {αποτέλεσμα} των επιθέσεων ορισμένων Τύπου, αναγκάστηκε να μείνει σπίτι για 5 χρόνια, ενώ υπερασπίστηκε με ιδιαίτερη επιμονή το επιχειρηματικό του σχέδιο – που, όπως είπε, «είχε χτιστεί εδώ και δεκαετίες», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι «ήταν όλα ψεύτικα».
Υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία που τον ενέπνευσε και την οποία ίδρυσε με τη σύζυγό του Καίτη Κουτσολιούτσου και ήταν και κατηγορούμενος στην υπόθεση, πρόσφερε στο ελληνικό κράτος «1,5 δισ. σε μια δεκαετία». Έκανε μάλιστα ειδική παραπομπή στην πρόλογος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο λέγοντας ότι «μπήκαμε με το σπαθί».
Αηδιασμένος για τη συγγνώμη, θέλοντας να δείξει πόσο επιτυχημένη ήταν η εταιρεία και πώς κατάφερε να αποκτήσει διεθνή φήμη, ανέφερε ότι η εύνοιά της είχε φτάσει στο Χόλιγουντ και ότι στους πελάτες της ήταν ακόμη και η Madonna, η οποία της παρήγγειλε σκουλαρίκια. «Λειτουργώ ως απατεώνας σε μια εταιρεία που δεν υπήρχε όταν υπήρχαν πάνω από 500 καταστήματα», σημείωσε σε άλλο σημαντικό σημείο της απολογίας.
«Μερικά πράγματα… ωραιοποιημένα»
Η απάντησή του προκάλεσε αίσθηση όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Tribunal of Criminal Appeals για το τι αρνητικά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στην Ασία, που φέρεται να είναι η «μήτρα» της μεγάλης απάτης.
Αφού παραδέχτηκε ότι τα πρώτα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται γύρω στο 2009 επειδή χρειάζονταν υπερβολικοί οικονομικοί πόροι για την ανάπτυξη ιδεών της εταιρείας, μίλησε για ωραιοποίηση της εικόνας της εταιρείας, αρνούμενος ωστόσο οποιαδήποτε ποινική ευθύνη
Αντίθετα, κατηγόρησε έμμεσα τον περιφερειακό διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής της FFGS και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της ασιατικής υποομάδας, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Όπως υποστήριξε, τους ήρθε η ιδέα της αύξησης του τζίρου στις οικονομικές καταστάσεις.
Επρόκειτο για δύο άτομα τα οποία, όπως είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, εμπιστεύτηκε απόλυτα και τους εμπιστεύτηκε την οικονομική {διαχείριση} των δραστηριοτήτων της ομάδας στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύγκρουση με τον γιο Γιώργο
Σε μια προσπάθειας να ωραιοποιήσει την εικόνα της εταιρείας, ισχυρίστηκε ότι ήρθε σε σύγκρουση με τον γιο του Γιώργο, υποστηρίζοντας ότι «ελάχιστα μιλούσαν μεταξύ τους». Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφασης, δήλωσε ότι ήταν «ματαιοδοξία και όραμα».
Ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος υπερασπίστηκε τον γιο του, υποστηρίζοντας ότι είχε αναλάβει την ομάδα στην Ευρώπη και δεν είχε καμία απολύτως σχέσης με την Ασία. Προσπάθησε να κατηγορήσει και τη σύζυγό του, η οποία -όπως είπε- του έδωσε τιμητικά τον τίτλο του αντιπροέδρου και υπερασπίστηκε τους άλλους εταίρους με τους οποίους μοιράζονται το εδώλιο του κατηγορουμένου.
«Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμία σχέσης με αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά και τους ζήτησε συγγνώμη, γιατί -όπως σημείωσε- «βοηθούσαν στην εξυγίανση της εταιρείας εδώ και 20 χρόνια, χωρίς καμία σχέσης με όλα αυτά».
Το «διαμάντι» που κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν…
Ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι «κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν το διαμάντι», δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η εταιρεία είχε ήδη δυνατότητες αν εμφανιστούν νέοι επενδυτές. Κάτι που πιστεύει ότι θα συμβεί μόλις φύγουν οι παρόντες.
…και πυρά κατά των ελεγκτών
Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρο τα ελεγκτικά γραφεία των οποίων τα ευρήματα οδήγησαν τη διοίκηση της Folli-Follie στα δικαστήρια και αμφισβήτησε τα στοιχεία: «Οι ελεγκτικές εταιρείες που συνέταξαν την ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης δεν πήγαν πουθενά. Δεν έκαναν τίποτα. Τα περισσότερα στοιχεία προήλθαν από ανακρίσεις. Αμφισβητώ όλους τους αριθμούς. Τους είπαν να ελέγξουν όλη την ομάδα, αλλά έλεγξαν μόνο την οικογένεια Κουτσολιούτσου και η εταιρεία χρεοκόπησε εξαιτίας αυτού. Και φυσικά εμείς σαν οικογένεια πανικοβληθήκαμε. Παραιτήθηκα αμέσως ενώ έπρεπε να καθίσω στο τιμόνι της εταιρείας», είπε απαντώντας στην απολογία του.
«Δεν χρωστάω τίποτα»
Το κοινό εντυπωσιάζεται και αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του να υποστηρίζει την εταιρεία με προσωπικά χρήματα όταν τα πράγματα περιπλέκονται.
«Τον Μάιο του 2018, αντί να το πάρω, έβαλα 6,5 εκατομμύρια στην εταιρεία, όταν ήταν δύσκολο, αγόρασα μετοχές, δεν τις πούλησα», σημείωσε και ανέφερε ότι πλήγωσε την οικογένειά του γιατί έβαλε ό,τι είχε. μέσα σε αυτό. εταιρεία: «Όλα τα 40 χρόνια προσπαθειών μου πέρασαν από το 2018 μέχρι σήμερα. Δεν χρωστάω τίποτα. Με κατηγορούν ότι ήταν όλα ψεύτικα, όταν όλα ήταν αληθινά», είπε σε άλλο σημαντικό σημείο.
Έκθεση – ο πυρήνας του QCM
Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα που διέπραξαν συνολικά 13 κατηγορούμενοι στην υπόθεση Folli Follie, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Δ. Κουτσολιούτσου, είναι πολύ σοβαρά: πλαστογραφία ισολογισμών (παραχάραξη), χειραγώγηση αγοράς και παραγωγή εγκληματικής οργάνωσης.
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, όταν το ταμείο QSM, μαζί με το ξεσκέπασμα του αφεντικού του, Γκάμπριελ Γκρέκο, αποκάλυψαν τη «μεγάλη απάτη» και έδωσαν τον «σπόρο» για να αρχίσουν να ξεκαθαρίζονται ορισμένες πτυχές της υπόθεσης. . Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν ταραχώδη.
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους δημοσιεύτηκε το καταλήγοντας των Alvarez και Marsal, το οποίο έδειξε χαοτικές αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών μεγεθών και των καφέ μεγεθών που παρουσίασε η ομάδα. Υπολογίζεται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας έχασαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ!
Στη φυλακή για 18 μήνες
Το φθινόπωρο του 2020, οι δυόμισιχρονοι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζόρτζης Κουτσολιούτσος πέρασαν το κατώφλι της φυλακής μετά από ώρες απολογίας στον ανακριτή που ερευνούσε το σκάνδαλο. Η σύζυγος και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και με εγγύηση 100.000 ευρώ.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023, λίγες μέρες πριν την εκπνοή των 18 μηνών, του ανώτατου ορίου της προφυλάκισης, άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής στους Δημήτρη και Γιώργο Κουτσολιούτσο. Ωστόσο, τους επιβλήθηκαν αυστηροί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απέλασης από το νομό Αττικής και απαγόρευση αναφοράς στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τις δύο πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα.
Μετά από περαιτέρω αναβολές και διακοπές, η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά από μια σύντομη αναβολή στα τέλη Δεκεμβρίου, ξεκίνησε στις αρχές του νέου έτους.