ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΦΠΑ: Η Επιτροπή ανοίγει παράθυρο απαλλαγής για τις μικρές επιχειρήσεις



Τρέχοντα ζητήματα

ΦΠΑ: Η Επιτροπή ανοίγει παράθυρο απαλλαγής για τις μικρές επιχειρήσεις
Η κοινοτική οδηγία προβλέπει εξαίρεση για άτομα των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ

31 Μαρτίου 2024 – 08:30

Διάγραμμα 0 για τον ΦΠΑ: Η Επιτροπή ανοίγει το παράθυρο απαλλαγής για τις μικρές επιχειρήσεις

Το παράθυρο για την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις ανοίγει μια κοινοτική οδηγία που προβλέπει εξαίρεση για εκείνες των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ.

Σήμερα στην Ελλάδα το όριο τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι 10.000 ευρώ, ενώ εν όψει της νέας οδηγίας, η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 85.000 ευρώ. Αυτό είναι ένα μέγιστο ποσό και εναπόκειται στα κράτη μέλη να ορίσουν ένα χαμηλότερο όριο για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με την οδηγία, κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να ορίσει το εθνικό του όριο εξαίρεσης σε {επίπεδο} που ταιριάζει καλύτερα στις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες του.

Τι αλλάζει με την οδηγία;

Οι κύριες αλλαγές που εισάγει η οδηγία και τις οποίες τα κράτη μέλη πρέπει να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο:

✔ Ο ορισμός των «μικρών» εταιρειών θα καλύπτει όλες τις εταιρείες των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ΕΕ στην ενιαία αγοράστρια δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

✔ Επιτρέπει στα κράτη μέλη να ορίσουν το ετήσιο όριο κύκλου εργασιών για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε {επίπεδο} που δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ (ή το ισόποσο ποσό σε εθνικό νόμισμα). Ικανότητα για τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να εφαρμόσουν την εξαίρεση των ΜΜΕ να θέσουν το όριο σε {επίπεδο} που αντικατοπτρίζει καλύτερα το συγκεκριμένο οικονομικό και νομικό τους πλαίσιο. Η απαλλαγή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι εγκατεστημένες στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιούν παραδόσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

✔ Για κάθε μικρή επιχειρηματίας που μπορεί να επωφεληθεί από την εξαίρεση σε κράτος μέλος όπου δεν είναι εγκατεστημένη, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

i) ο ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχείρησης σε αυτό το κράτος μέλος πρέπει να είναι κάτω από το όριο απαλλαγής της· και

(ii) ο συνολικός κύκλος εργασιών του στην ενιαία αγοράστρια (ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

✔ Καθιερώνεται μια μεταβατική περίοδος για τους μικρούς επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εξαίρεση των ΜΜΕ των οποίων ο κύκλος εργασιών σε ένα δεδομένο έτος υπερβαίνει το όριο απαλλαγής.

Το υπάρχον σύστημα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη ξεπερασμένο επειδή βασίζεται σε παρεκκλίσεις. Η ίδια η οδηγία ΦΠΑ προβλέπει τη ικανότητα απόκλισης από το βασικό όριο απαλλαγής για τις ΜΜΕ των 5.000 ευρώ, θέτοντας σαφή όρια για 19 κράτη μέλη.

Ωστόσο, ήδη 14 κράτη μέλη επωφελούνται επί του παρόντος από παρεκκλίσεις από το τρέχον όριο και έχουν ήδη υποβληθεί αρκετά νέα αιτήματα παρέκκλισης (όριο 25.000 ευρώ για Κάτω Χώρες και Βέλγιο, όριο 35.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, όριο 40.000 ευρώ στην Πολωνία, Λετονία και Εσθονία, όριο Ουγγαρίας 48.000 ευρώ, όριο Λιθουανίας 55.000 ευρώ, Κροατία όριο 45.000 ευρώ, όριο Μάλτας 30.000 ευρώ, Σλοβενία ​​όριο 50.000 ευρώ, Τσεχικό όριο 85.000 ευρώ, Ρουμανία όριο 85.000 ευρώ και Ιταλία όριο 85.000 ευρώ).