Γιατί οι ΜΜΕ στον τομέα του εμπορίου επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή τους και όχι στον μεσοπρόθεσμο μετασχηματισμό τους – Τι προτείνει η ΕΣΕΕ για τη σύνδεσης του εμπορίου και του τουρισμού
«Χρειάζονται κίνητρα και διευκολύνσεις για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή», σημειώνει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μιλώντας στο ΟΤ για τους συνεχιζόμενους μετασχηματισμούς που συνθέτουν τον ψηφιακό και τον «πράσινο» κόσμο. το μέλλον του λιανεμπορίου, όπως τονίστηκε από το Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024».
Το μέλλον του λιανικού εμπορίου 2024: Παγκόσμιας κλάσης Συνέδριο ESEE Retail
Με βάση το καινοτόμο concept της ΕΣΕΕ, που συνδυάζει το ίδιο το συνέδριο με την παράλληλη λειτουργία της έκθεσης τεχνολογίας, διοργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 5 και 6 Απριλίου, το Retail Innovation Lab – the Future of Retail 2024.
Με κάθε ευκαιρία να επισημάνετε ότι το μέλλον του ελληνικού λιανεμπορίου εξαρτάται από την προσαρμογής του στην ψηφιακή εποχή και τον οικολογικό μετασχηματισμό (αειφορία). Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Σε ποιο βαθμό ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός έχουν επηρεάσει τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις; Έχουν ειδικά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες την απαραίτητη στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις;
Είναι αλήθεια ότι η ΕΣΕΕ εφιστά εδώ και καιρό συνεχώς την προσοχή στην ανάγκης προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή και στον πράσινο μετασχηματισμό. Για παραδείγματα, το πρώτο συνέδριο «Future of Retail», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2020, ανέδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια την ανάγκης των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν τις ψηφιακές συναλλαγές, κάτι που επιβεβαιώθηκε αμέσως με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης (COVID-19). Από την άλλη πλευρά, η ΕΣΕΕ προώθησε ήδη εκπαιδευτικά προγράμματα πράσινων μετασχηματισμών για εμπορικές ΜΜΕ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Ωστόσο, όπως επίσης τονίζεται στη φετινή Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου, οι ΜΜΕ σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή τους και όχι στον μεσοπρόθεσμο μετασχηματισμό. Αυτή η προοδευτικότητα οφείλεται στον σωρευτικό αντίκτυπο της τριπλής κρίσης (χρέος, πανδημία και ενέργεια/τιμές) σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα που προκύπτει από πολεμικές συγκρούσεις και τα εμπόδια στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Φυσικά, μια τέτοια μεταμόρφωση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτόματη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μεταφοράς και αποθήκευσης, υπαλλήλους με ψηφιακές δεξιότητες, ικανότητα για μεγαλύτερες παραγγελίες και, κυρίως, οικονομικούς πόρους για τη παραγωγή, προώθηση και συντήρηση ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Ωστόσο, η τελευταία θεωρείται ευσεβής καθώς μόνο 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικής αξιολογεί την κατάστασή της ως καλή, με κύριες προκλήσεις τη {διαχείριση} των περιθωρίων, τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και την περιορισμένη πρόσβαση στη ρευστότητα.
Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η ριζωμένη πεποίθηση ότι η υιοθέτηση απρόσωπων ψηφιακών συναλλαγών θα σήμαινε επίσης απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πολύ μικρών επιχειρήσεων έναντι των μεγαλύτερων: προσωπική, άμεση και υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης πελατών.
Επιπλέον, ο πράσινος μετασχηματισμός δεν περιορίζεται στην αντικατάσταση της παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρων με άλλες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά απαιτεί έναν πλήρη επανασχεδιασμό του τρόπου κατασκευής, προμήθειας, επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των προϊόντων. Αλλά αυτό ξεπερνά τα στενά όρια μιας μικρής εμπορικής επιχείρησης.
Όλα αυτά προϋποθέτουν μια ανανεωμένη προσέγγιση από το κράτος στις ανάγκες των επιχειρήσεων λιανικής. Χρειάζονται τόσο κίνητρα όσο και διευκόλυνση για να μπούμε σε μια νέα εποχή.
Το συνέδριο ESEE Future of Retail συνδέει θεωρητικά το παρόν με το μέλλον του λιανικού εμπορίου. Πόσο έφτασε στον στόχο του; Έχει αποκτήσει ευρωπαϊκό αποτύπωμα; Τι διαφορετικό θα είναι φέτος;
Πιστεύουμε ότι το συνέδριο ESEE Future of Retail, που έγινε θεσμός φέτος καθώς πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος, έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους του. Εκθέτει τις ελληνικές ΜΜΕ στις νέες τεχνολογίες, τις καινοτομίες και τις αναπόφευκτες αλλαγές που συντελούνται στο «επιχειρείν», παρουσιάζοντας έτσι τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο μέλλον. Ταυτόχρονα, επισημαίνει και υπογραμμίζει τις ελλείψεις των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρότερων, και τους χώρους όπου απαιτείται κρατική παρέμβαση και στήριξη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τους επιλεγμένους ομιλητές, θα έλεγα ότι το συνέδριο έχει αποκτήσει όχι μόνο ευρωπαϊκή εμβέλεια, αλλά και έντονα διεθνή. Για παραδείγματα, στο Future of Retail 2024, εκτός από εξαιρετικούς ομιλητές σε ευρωπαϊκό {επίπεδο} (EuroCommerce, Ακαδημαϊκό ίδρυμα της Οξφόρδης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.λπ.), έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Κινέζο πρέσβη στην Ελλάδα, τον πρόεδρο της Κινεζικής Ένωσης των Chain Stores and Franchises, ο διευθύνων σύμβουλος της International Association of Retail Stores and Franchises συμμετέχουν ενεργά Goods, Πρόεδρος της Australian National Association of Online Stores και Chief Economist και Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιχειρήσεων, Μικρών και Μεσαίων του ΟΟΣΑ Επιχειρήσεις και Τουρισμός.
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, οι ομιλητές μας θα αναλύσουν τις νέες εμπορικές τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες, καθώς και θα αξιολογήσουν πολιτικές και πρακτικές που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν, εστιάζοντας στις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εκτός από την ευκαιρία να επισκεφθούν το «Εργαστήριο Καινοτομίας», οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εστιασμένα εργαστήρια σε αρκετούς τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος. Είναι μια εμπειρίας συνεδρίου 3 σε 1 που ελπίζουμε να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό πωλητή της εποχής μας.
Το εμπόριο και ο τουρισμός είναι «πλοία επικοινωνίας». Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της ΕΣΕΕ; Πώς προχωρά η πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για ανάπτυξη ιδεών των Αγορών στην Ελλάδα σε συνεργασίας με τον ΕΟΤ;
Εδώ και αρκετά χρόνια, η ΕΣΕΕ επισημαίνει στις δημόσιες ομιλίες της ότι όλοι εμείς, το κράτος και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του τουρισμού και του εμπορίου, πρέπει να γίνουμε πιο καινοτόμοι και «εφευρετικοί» στις προτάσεις μας για τη συνέργεια και τη διασύνδεση των δύο αυτών βασικών τομέων. αναπτυξιακών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εταιρειών σε κάθε έναν από τους δύο κλάδους και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Πρέπει να ενισχύσουμε το αποτύπωμα που αφήνουν οι αυξημένες τουριστικές ροές στις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι δεδομένο, το αντίθετο.
Όπως φαίνεται από την τελευταία μεγάλη μελέτη ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε όλους τους σημαντικούς τουριστικούς πόλους της χώρας, μόνο το 15% των τουριστικών δαπανών κατευθύνεται σε εμπορικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Πρέπει και μπορούμε να δράσουμε άμεσα για να αυξήσουμε σημαντικά αυτό το ποσοστό.
Οι άμεσοι στόχοι και οι προτάσεις της ΕΣΣΕ τοποθετούνται σε τέσσερα επίπεδα:
α) ορισμός από το κράτος μιας εμπορικής τουριστικής επιχείρησης, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ως βασικής θεσμικής παρέμβασης με στόχο την προώθηση της απαραίτητης πολιτικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης,
β) ψηφιοποίηση των τουριστικών αγορών και η μετάβαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ιδεών, παράλληλα με τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη παραγωγή καλύτερων συνθηκών και ευκαιριών για επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εκσυγχρονισμός των καναλιών διανομής για την υπηρεσία με συνέπεια της εξωτερικής ζήτησης που δημιουργείται από τη τουριστική ζήτηση
και δ) τον εκσυγχρονισμό των δυναμικών τουριστικών προϊόντων και την ενίσχυση των διασυνδέσεων με τους τομείς της δημιουργικής οικονομίας (π.χ. βιοτεχνίες) και των αγροδιατροφικών τομέων.
Με βάση αυτές τις φιλοδοξίες, η εκστρατεία «Αγορές στην Ελλάδα» που έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Τουρισμού, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει καταλύτης για τους πολλαπλασιαζόμενους δεσμούς μεταξύ τουρισμού και εμπορίου, προσφέροντας προστιθέμενη αξίας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και στις τοπικές κοινωνίες όπου χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπορικού τουρισμού.
Κύριε Πρόεδρε, μια τελευταία ερώτηση για την αγοράστρια. Ποια είναι τα μηνύματα του 2024; Πώς ήταν το πρώτο τρίμηνο; Τι περιμένετε από την περίοδο του Πάσχα;
Οι ανακοινώσεις αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυτές για τις οποίες μας ετοίμασε η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2023, που παρουσίασε η ΕΣΕΕ πριν λίγες εβδομάδες, η οποία περιέχει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τα στοιχεία είναι ο κίνδυνος στασιμότητας, ο οποίος αντανακλάται στα βασικά μεγέθη των επιχειρήσεων λιανικής. Οι περισσότερες ΜΜΕ θεωρούν τη βιωσιμότητα ως προτεραιότητα και την έλλειψη ρευστότητας και τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση ως κύρια προβλήματά τους.
Φυσικά, η ακρίβεια, ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, φαίνεται να παρεμποδίζει τον κύκλο εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον περιορισμού για μεγάλο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων. Σε κάθε {περίπτωση}, η περίοδος του Πάσχα είναι το πρώτο ορόσημο του 2024 όσον αφορά τις αναμενόμενες πωλήσεις. Το θετικό ή αρνητικό ισοζύγιο της πασχαλινής αγοράς σε σχέσης με πέρυσι θα καθοριστεί από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.