Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 8 Απριλίου.
Το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από λύσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας, χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και ενισχύουν τη σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών σε φορολογικά θέματα. Ανάμεσά τους και η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου φέτος
μεταρρύθμιση που απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η φορολογική δήλωση θα συντάσσεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και θα οριστικοποιείται αυτόματα και ο φορολογούμενος θα έχει τη ικανότητα να προβάλει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της διαφάνειας, τη βελτίωση των υπηρεσιών των πολιτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και απλοποιώντας διαδικασίες, σχέσεις
πολίτη με τις φορολογικές αρχές βελτιώνεται στην πράξη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Βασικός στόχος του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών επικοινωνίας των πολιτών με την ΑΑΔΕ. Η ταχύτητα, η {αποτελεσματικότητα} και η πρακτικότητα των διαδικασιών είναι η αόρατη αλλά όχι λιγότερο σημαντική πλευρά της φορολογικής δικαιοσύνης. Ένα νομοσχέδιο που καταδεικνύει την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για βελτίωση της καθημερινότητας κάθε Έλληνα πολίτη».
Οι σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Πρακτικά καταργείται η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που τα εισοδήματα τους προέρχονται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (ανά 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και επίσης οριστικοποιείται αυτόματα εάν ο φορολογούμενος δεν προβάλει αντιρρήσεις μέχρι την προθεσμία της φορολογικής δήλωσης. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο προσυμπλήρωση εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και δεν υπάρχει αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων.
Κατάργηση της υποχρέωσης παρουσίασης βιβλίων
Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με απλό λογιστικό σύστημα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής λογιστικών εγγράφων στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) αποστέλλονται στο myDATA. πλατφόρμα. Το προηγούμενο σύστημα προβλέπει πρόστιμο 2.500 ευρώ για μη έκδοση των βιβλίων.
Επιπλέον, παρατείνεται από 5 σε 10 ημέρες η προθεσμία παροχής στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους.
Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας προς και από ΑΑΔΕ
– Η επικοινωνίας της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά. Η έντυπη αλληλογραφία, που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, εξαφανίζεται. Όλα τα έγγραφα θα τεθούν στη διάθεσή τους με τη φόρτωσή τους στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λάβει ειδοποίηση στην ηλεκτρονική του καθοδήγηση και θα μπει στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να διαβάσει το έγγραφο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε {περίπτωση} ορισμένων ειδοποιήσεων που γίνονται από την ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. σε {περίπτωση} πληρωμής δόσης φόρου εισοδήματος, η ΑΑΔΕ αποστέλλει e-mail στον φορολογούμενο με πληροφορίες για πρέπει να εισέλθετε στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσετε» την {απόδειξη} πληρωμής δόσεων). Η επικοινωνίας με «κλασικές» μεθόδους (γράμματα, παραστάσεις κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Το κύριο όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, εκτός από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής καταγραφή τους, χάρη στην οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο χρόνος, η μορφή και το περιγραφή των επικοινωνιών στο δικαστήριο, γεγονός που απαλλάσσει επίσης από το βάρος των δικαστηρίων.
– Η τήρηση όλων των εγγράφων της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και σε ψηφιακή μορφή, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ψηφιοποιούνται τα έντυπα έγγραφα της ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που εκδίδονται και λαμβάνονται από αυτή τη διοίκηση.
Ταχύτερη έκδοση φορολογικών στοιχείων
Υιοθετήθηκε η διαλειτουργικότητα μεταξύ κρατικών αρχών ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών πολίτη και άρα να εκδίδει ή όχι βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας. Στην πράξη, σε σχέσης με αυτή τη ρύθμιση, κυρίως ΟΤΑ, αλλά και άλλες δημόσιες αρχές, θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο με ηλεκτρονικά μέσα (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση παροχής πληροφοριών είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. . Έτσι, εξετάζονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις: ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς τον δήμο αλλά δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα γιατί δεν έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για την πληρωμή.
Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τους φορολογικούς ελέγχους
Ως ανώτατη προθεσμία ολοκλήρωσης φορολογικού ελέγχου ορίζεται, κατά κανόνα, 1 έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με ικανότητα παράτασής της κατά 6 μήνες εάν έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει ο έλεγχος και κατά άλλους 6 μήνες εάν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Σήμερα δεν υπάρχει ρύθμιση σχετικά με τη μέγιστη διάρκεια ενός ελέγχου, που καθορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.
Επεξηγήθηκαν επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, τοπικού ή απομακρυσμένου ελέγχου.
Τέλος, καθιερώνεται η ικανότητα προσωρινού προσδιορισμού του φόρου σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνδυασμός κριτηρίων που υποδηλώνουν άμεσο και άμεσο κίνδυνο φοροδιαφυγής (π.χ. νεοσύστατες εποχιακές επιχειρήσεις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος προτίθεται να φύγει από τη χώρα). Επί του παρόντος, υπάρχει κατάλληλη πρόβλεψη για τον προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται στην πράξη καθώς ισχύει μόνο για περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία φυγής από τη χώρα. Αυτή η διάταξη έχει πλέον γίνει πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την {εφαρμογή}. Η ΑΑΔΕ έκρινε απαραίτητη τη ικανότητα προσωρινής επιβολής φόρου καθώς παρατηρείται συχνά ότι οι νεοσύστατες εποχικές επιχειρήσεις λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και κλείνουν μια νύχτα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Οριο
Η ανακοίνωση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει εντός της πενταετίας που ορίζεται στην παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε η πράξη να εκδόθηκε μόνο μέσα σε πέντε χρόνια και από εκεί και πέρα έπρεπε να δηλωθεί και στον φορολογούμενο.