ΟΑΕΔ – ΠΑΡΟΧΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ κάντε κλικ εδώ
Το Μέρος ΙΙΙ του νόμου 4808/2021 ευθυγραμμίζει την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για γονείς και κηδεμόνες. Αυτοί οι κανόνες θέτουν ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις ευκαιρίες στην αγοράστρια εργασίας και τη μεταχείριση στην απασχόληση, διευκολύνοντας τον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Καθιερώνονται δικαιώματα άδειας και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τους γονείς και τους φροντιστές, ενώ περιλαμβάνονται εγγυήσεις για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Ευέλικτες συνθήκες εργασίας
Οποιοσδήποτε εργαζόμενος γονέας ή κηδεμόνας παιδιών κάτω των δώδεκα (12) ετών έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις για λόγους που σχετίζονται με τη φροντίδα, όπως, ειδικότερα, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση.
Για να δικαιούται ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχούς ή διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με τον ίδιο εργοδότη, εκτός εάν αυτό είναι ευνοϊκότερο σε ειδικές διατάξεις, διατάγματα και κανονισμούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. διατροφικές αποφάσεις και συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο εργοδότης θα εξετάζει και θα διεκπεραιώνει κάθε αίτημα για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας εντός ενός (1) ημερολογιακού μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της εταιρείας και του εργαζομένου. Ο εργοδότης τεκμηριώνει την απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή την αναβολή της χορήγησης ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας. Εάν η ευέλικτη ρύθμιση εργασίας έχει περιορισμένη διάρκεια, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή απασχόλησης μετά τη συμφωνηθείσα περίοδο. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην αρχική μορφή απασχόλησης πριν από τη λήξη της συμφωνηθείσας περιόδου, κατόπιν αιτήματός του και εφόσον δικαιολογείται από ειδική αλλαγή των συνθηκών. Οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα για πρόωρη επιστροφή εξετάζεται και αντιμετωπίζεται από τον εργοδότη σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Του νόμου
Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν γονική άδεια, άδεια ανατροφής ή ευέλικτη σύμβαση εργασίας με τον Ν. 4808/2021 διατηρούν τα κεκτημένα ή δεδουλευμένα δικαιώματα μέχρι τη λήξη της άδειας ή απουσίας από την απασχόληση ή της ελαστικής σύμβασης.
Μετά τη λήξη της άδειας ή της ευέλικτης σύμβασης, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να επιστρέψουν στην ίδια ή ισοδύναμη ή παρόμοια θέση, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις απασχόλησης, και να επωφεληθούν από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας που διαφορετικά θα τους επιτρεπόταν να όφελος από.
– Διαφήμιση –
Τέλος, αυτό δεν επηρεάζει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργαζομένους βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικές αποφάσεις, κανονισμούς εργασίας και ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνίες εργοδότη-εργαζομένου.
Μη διάκριση
Απαγορεύεται κάθε δυσμενής ή λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση των εργαζομένων επειδή έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν λάβει άδεια ή έχουν ασκήσει τα δικαιώματά τους ως γονείς ή κηδεμόνες.
– Διαφήμιση –
Οποιαδήποτε δυσμενή ή λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση από τον εργοδότη των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, καθώς και τυχόν δυσμενείς συνέπειες για αυτούς, επειδή έχουν υποβάλει καταγγελία στην εταιρεία ή έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες για την επιβολή των δικαιωμάτων των γονέων και κηδεμόνων.
Προστασία από απόλυση και βάρος απόδειξης
Καταγγελία σύμβασης εργασίας με εργαζόμενο λόγω αιτήματος άδειας ή ευέλικτης σύμβασης από τον εργαζόμενο ή λόγω άσκησης των δικαιωμάτων γονέων και κηδεμόνων, απαγορεύεται και είναι άκυρη.
Εάν ένας εργαζόμενος απολυθεί επειδή έχει ζητήσει ή έχει κάνει άδεια ή ευέλικτες ρυθμίσεις για τους γονείς ή τους φροντιστές, ο εργοδότης πρέπει να παράσχει γραπτώς τους λόγους της απόλυσης. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής από τον εργοδότη συνιστά μαχητό τεκμήριο ότι η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε κατά παράβαση των ανωτέρω.
Εάν ένας υπάλληλος που πιστεύει ότι έχει απολυθεί κατά παράβαση των ανωτέρω αποδείξει σε δικαστήριο ή άλλη αρμόδια αρχή γεγονότα που μπορεί να υποστηρίξουν την πεποίθηση ότι απολύθηκε ως {αποτέλεσμα} της αίτησης ή της λήψης γονικής άδειας ή εγκαταστάσεις, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για άλλους λόγους. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για ποινικές διαδικασίες.
Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 συμπληρώνεται με την απαγόρευση και ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης ή της εργασιακής σχέσης εργαζομένου πατέρα από τον εργοδότη για διάστημα έξι (6) μηνών μετά τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει έγκυρη. λόγος της καταγγελίας καθώς αφορά ήδη την έγκυο εργαζόμενη/μητέρα. Προστασία έναντι καταγγελίας σύμβασης ή εργασιακής σχέσης παρέχεται τόσο στον εργοδότη όπου ο εργαζόμενος/γονέας απασχολείται χωρίς να έχει απασχοληθεί προηγουμένως αλλού πριν από τη λήξη της περιόδου προστασίας, όσο και στον νέο εργοδότη όπου ο εργαζόμενος/γονέας απασχολείται και εργαζόμενος/γονέας απασχολείται και μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου σε αυτό προθεσμίας. Οποιαδήποτε μείωση της παραγωγικότητας της εγκύου στην απασχόληση λόγω εγκυμοσύνης ή οικογενειακών υποχρεώσεων ενός εργαζόμενου γονέα δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική αιτία.
ΟΑΕΔ – ΠΑΡΟΧΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ κάντε κλικ εδώ
Νομική προστασία
Κάθε εργαζόμενος που θεωρεί ότι έχει υποστεί ζημία λόγω μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Μέρους ΙΙΙ του Ν. 4808/2021, ακόμη και αν έχει λήξει η σχέσης με την οποία φέρεται ότι συνέβη η διάκριση, έχει δικαίωμα δικαστικής προστασία, καθώς και το δικαίωμα προσφυγής στις αρμόδιες διοικητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών διαμεσολάβησης που διεξάγει η Επιθεώρηση Εργασίας. και ο Συνήγορος του Πολίτη. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών δεν επηρεάζει τις προθεσμίες για ένδικα και διοικητικά ένδικα μέσα.
Νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων που έχουν σχετικό έννομο συμφέρον μπορούν, με τη γραπτή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, να υποβάλουν προσφυγή για λογαριασμό του στις αρμόδιες διοικητικές ή δικαστικές αρχές. Μπορούν επίσης να παρέμβουν για την υπεράσπισή του ενώπιον διοικητικών ή δικαστικών αρχών.
Εργατική νομοθεσία – δείτε εδώ
Διαβάστε επίσης:
Έδωσα αίμα – δικαιούμαι να φύγω;
Προστασία της οικογένειας: Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς παιδιών με αναπηρία
Οικογενειακή άδεια: ευέλικτες συνθήκες εργασίας
Εργαζόμενοι γονείς: Οι διακοπές που δικαιούνται
Γονική άδεια και άδεια πατρότητας – τι δικαιούστε;
Συγκατάθεση να υποβληθούν σε μεθόδους ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Άδεια προγεννητικών και γυναικολογικών εξετάσεων
Οικογενειακή προστατευτική άδεια – ευέλικτες συνθήκες εργασίας
Γονική άδεια (μειωμένο ωράριο)
Γονική άδεια για την ανατροφή ενός παιδιού
Ασθένεια και παροχές – Τι παρέχεται
Άδεια μητρότητας: Πώς περνάει στον πατέρα – Έως επτά μήνες
Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες