Με την τροπολογία που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη βάση για το γενικό βαθμό εξέτασης 50 στην κλίμακα 1-100. ΑΣΕΠ.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 απόσπασμα 3 του Ν. 4765/2021: «Η βαθμολογία για την εξέταση γνώσεων και την εξέταση δεξιοτήτων και απόδοσης εργασίας καθορίζεται σε κλίμακα από 1 έως 100 για καθένα από αυτά. Η προκήρυξη παρέχει συγκεκριμένο αριθμό μορίων, τουλάχιστον 50 σε κλίμακα από το 1 έως το 100, που αποτελούν τη βάση για τη συνολική βαθμολογία της γραπτής εξέτασης ή/και τα επιμέρους στοιχεία της. Μπορεί επίσης να αναμένεται αρνητική {αξιολόγηση}».
Πλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το ΑΣΕΠ θα θέσει τη βάση τόσο της συνολικής αξιολόγησης της γραπτής εξέτασης όσο και των επιμέρους συνιστωσών της και η βάση για κάθε γραπτή εξέταση θα αναγράφεται στην ανακοίνωσή του.
Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση των θεμάτων και των ερωτήσεων των διαγωνισμών καθώς και των απαντήσεών τους.
Ειδικότερα, με την τροπολογία προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:
Στην τέχνη. 11 ενότητα 3 του ν. 4765/2021 (Α’ 6) σχετικά με την {αξιολόγηση} υποψηφίων στον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού τροποποιείται ως εξής: (α) προστίθενται νέα δεύτερη και τρίτη απόσπασμα, (β) στο τέταρτο εδάφιο, (βα) οι λέξεις «και/ή δίνει αρνητική {αξιολόγηση}», (γ) το τέταρτο εδάφιο διαγράφεται και η απόσπασμα 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο λογοτεχνία:
«3. Το {αποτέλεσμα} του τεστ γνώσεων και του τεστ δεξιοτήτων αποδοτικότητας εργασίας καθορίζεται σε κλίμακα από το 1 έως το 100 για καθένα από αυτά. Οι ερωτήσεις, τα θέματα και οι απαντήσεις του τεστ δεξιοτήτων και απόδοσης δεν δημοσιοποιούνται. Δείγματα ερωτήσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή τη γραπτή εξέταση είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη μπορεί να προσδιορίζει συγκεκριμένο αριθμό μορίων, που αποτελούν τη βάση για τη συνολική {αξιολόγηση} της γραπτής εξέτασης ή/και των επιμέρους στοιχείων της ή/και αρνητική {αξιολόγηση}.
2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής ΑΣΕΠ: Γίνονται εξετάσεις ΚΑΤ και επίθετων σε μόνιμα κέντρα;
Για την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών, το ΑΣΕΠ ετοιμάζεται να ανοίξει νέα ιστοσελίδα κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής.
Ενώ το ΑΣΕΠ βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια των διαδικασιών που θα χρησιμοποιήσει για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό και τους χιλιάδες μόνιμους εισακτείς στο κράτος, προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξυπηρέτησης των αιτούντων, συμβάλλοντας παράλληλα στην τυποποίηση των διαδικασιών. .
Μια δημιουργικότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά είναι η διεξαγωγή της δεύτερης γραπτής εξέτασης ηλεκτρονικά, με τους υποψηφίους να απαντούν σε υπολογιστές.
Ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και είναι κάτι που ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου έχει επανειλημμένα τονίσει και θέλει να συμβεί.
Μάλιστα, η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ έχει ήδη αλλάξει πλήρως, γεγονός που θα διευκολύνει την αναζήτηση προσφορών εργασίας και όχι μόνο.
Μια άλλη δημιουργικότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό είναι το CAT test (Computerized Adaptive Testing – CAT), το οποίο είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της αξιολόγησης υποψηφίων.
Το ΑΣΕΠ αναμένει τη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των προσλήψεων διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία για να εκτιμηθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον 2ο γραπτό διαγωνισμό.
Σύμφωνα με την Εξέταση Επιλογής Διαχειριστή Νοσοκομείου, εάν αυτό ισχύει και για τον διαγωνισμό, οι υποψήφιοι θα δώσουν στις εξετάσεις κατόπιν ραντεβού με βάση το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερα Σαββατοκύριακα για να δώσουν τις εξετάσεις.
Αν λοιπόν υλοποιηθούν όλα αυτά, οι γραπτές εξετάσεις του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού θα πρέπει να γίνουν σε εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα, παρά σε σχολικές τάξεις, ώστε να παρέχεται το απαραίτητο δίκτυο για την εγκατάσταση υπολογιστών.
Δείτε όλες τις ειδήσεις και ενημερώσεις καθώς συμβαίνουν