Φορολογικά νέα
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μια ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και άλλα μέτρα είσπραξης φόρων, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να επανενταχθούν στις παλιές, χαμένες ρυθμίσεις.
Η μερική αποκατάσταση των παλαιών ρυθμίσεων στην εφορία που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον νέο φορολογικό κώδικα έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν 107 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο το 5,8% του πραγματικού υπολοίπου ή ευρώ 4,7 δις στον κανονισμό !
Ωστόσο, η επανέναρξη των ρυθμίσεων έχει υψηλό τίμημα, καθώς όλες οι πληρωμένες δόσεις από την απώλεια του διακανονισμού θα πρέπει να καταβληθούν. Η αποκατάσταση των παλαιών λύσεων θα γίνει υπό προϋποθέσεις μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, η αφύπνιση αφορά αυτούς που έκαναν συμφωνία και την έχασαν. Εάν πράγματι οι φορολογικές αρχές κράτησαν ή κατάσχεσαν τα χρήματα και η ρύθμιση είχε ήδη χαθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν, δηλαδή θα πιστωθούν για την κάλυψη των δόσεων που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Στην πράξη, δηλαδή χάρη στις νέες διατάξεις του Κώδικα, δίνεται η ικανότητα αναβίωσης διατάξεων που πρακτικά χάθηκαν για τη φορολογική διοίκηση με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δόσεων, ανεξαρτήτως ύψους, μέχρι την έναρξη ισχύος της πράξης. Ωστόσο, εάν μέρος των παραπάνω δόσεων έχει ήδη καταβληθεί, οι φορολογούμενοι χρειάζεται μόνο να επιστρέψουν το υπόλοιπο ποσό για να συνεχίσουν τη ρύθμιση.
Ειδικότερα, πρόκειται για περιπτώσεις οφειλετών που μετά την απώλεια της ρύθμισης:
Ή, με δική τους πρωτοβουλία, πλήρωσαν καθυστερημένα δύο ή περισσότερες δόσεις, μη γνωρίζοντας ότι τις έχασαν
Αν οι εφορίες παρακράτησαν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνταν
Το αν είχαν αφαιρεθεί χρήματα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων
Η διάταξη του άρθ. Το άρθρο 87 του Νόμου προβλέπει ότι όλα αυτά τα ποσά θα πιστωθούν καταρχήν στις ληξιπρόθεσμες δόσεις που χορηγούνται στους οφειλέτες δυνάμει του νόμου ή απόφασης διοικητικού οργάνου.
Εάν μετά την καταγραφή των ποσών αυτών εξοφληθούν οι εκκρεμείς δόσεις της ρύθμισης ώστε να τηρηθούν οι όροι συμμόρφωσής τους, οι οφειλέτες θα ενταχθούν στις απολεσθείσες ρυθμίσεις. Εάν οι εκκρεμείς δόσεις των ρυθμίσεων δεν καταβληθούν στο ακέραιο και εξακολουθούν να μην τηρούνται οι όροι συμμόρφωσής τους, τότε θα επιβεβαιωθεί η απώλεια των ρυθμίσεων.
Οι κανόνες σχετικά με την απώλεια των ρυθμίσεών σας αλλάζουν
Επιπλέον, το νομοσχέδιο απλοποιεί τους κανόνες σχετικά με την απώλεια ευρημάτων. Σήμερα, η μη υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή καθυστέρηση έστω και μία ημέρα στην υποβολή τους έχει ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της δυνατότητας αποπληρωμής των υπολοίπων οφειλών.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν έστω και για μία ημέρα και έχουν ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της ρύθμισης. Με τους κανονισμούς που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, αυτά τα δεδομένα αλλάζουν και οι φορολογούμενοι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στις τρέχουσες ρυθμίσεις τους.
Ειδικά:
Απώλεια λόγω αδυναμίας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ.: Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν εφαρμόσει ορισμένες από τις διατάξεις επειδή δεν υπέβαλαν τις απαιτούμενες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ κατά την περίοδο που ίσχυαν οι κανονισμοί. Στους οφειλέτες στις περιπτώσεις αυτές δίνεται προθεσμία υποβολής αδιάθετων δηλώσεων μετά την προθεσμία της 31ης Μαΐου 2024, εφόσον οι προθεσμίες για την υποβολή ορισμένων (αυτών) δηλώσεων έχουν λήξει έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 ή προθεσμία για την υποβολή μη υποβληθέντων δηλώσεων μετά την προθεσμία έως τρεις μήνες, καθώς οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων έληξαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Απώλεια λόγω εκκρεμών νέων οφειλών: Κάποιοι άλλοι έχασαν τον διακανονισμό επειδή δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν ή να διακανονίσουν νόμιμα τις νέες οφειλές που προέκυψαν μετά τη σύναψη μόνιμων ρυθμίσεων. Οι οφειλέτες που έχουν χάσει μόνιμες ρυθμίσεις για το λόγο αυτό έχουν προθεσμία τριών μηνών για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν νόμιμα τις νέες εκκρεμείς οφειλές. Ωστόσο, αυτό το περιθώριο ισχύει μόνο για νέες οφειλές των οποίων η κανονική ημερομηνία αποπληρωμής ή διακανονισμού λήγει εντός του 2024.
Εφόσον οι οφειλέτες στην {περίπτωση} αυτή εξοφλήσουν πλήρως τις νέες οφειλές τους εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής ή τις επιλύσουν με νέα ρύθμιση εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, θα αποκτήσουν το δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση. έχασαν.
«Χάρτης» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία
Από τα 107 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 26,3 δισ. ευρώ χαρακτηρίστηκαν ως ανείσπρακτα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2024, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 80,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 59,6% ή 48,1 δισ. ευρώ αφορά φορολογικές υποχρεώσεις (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) και το υπόλοιπο από ανείσπρακτες χρηματικές ποινές και μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, προκαταβολές κ.λπ.).
Μόνο το 5,8% του πραγματικού υπολοίπου του χρέους, ή 4,7 δισ. ευρώ, είναι σε εκκρεμότητα. Το υψηλότερο ποσοστό όλων των ρυθμιζόμενων οφειλών (23,8%) είναι μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ υψηλότερο ποσοστό (30%) ρυθμισμένων οφειλών αφορά νομικά πρόσωπα από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής καθιστούν το οικονομικό περιθώριο των πολιτών όλο και πιο δύσκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν μικρές οφειλές προς την εφορία. Στις κατηγορίες χαμηλού χρέους, σχεδόν το σύνολο του ανεξόφλητου υπολοίπου προέρχεται από ιδιώτες, με το 98,2% των οφειλών κάτω των 50 € και το 88,2% των οφειλών κάτω των 10.000 €. Καθώς αυξάνεται το ύψος του χρέους, αυξάνεται και ο ρόλος των νομικών προσώπων στη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
Ειδικότερα, στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων υπολοίπων άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα έχουν μερίδιο 69,3% στο χρέος και το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους στο τέλος Ιανουαρίου 2024 φτάνει τα 57 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των νομικών προσώπων με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ ήταν 5.743, που αποτελεί το 61,2% του αριθμού των οφειλετών σε αυτό το εύρος οφειλών.