ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Deutsche Bank: Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων αποδόσεων τους πρώτους 3 μήνες του 2024.

Ένας βασικός καταλύτης για αυτήν την κατάσταση πραγμάτων ήταν οι αυξανόμενες ελπίδες για μια ήπια οικονομική προσγείωση, λέει η Deutsche Bank

(*10*)

Μπορεί ο Μάρτιος να μην ήταν καλός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο συνολικός δείκτης έχασε 0,17%, αλλά δεν έχασε τη θέση του στην πρώτη δεκάδα παγκόσμιων αποδόσεων σε τριμηνιαίο {επίπεδο}, μετά τις εξαιρετικές αποδόσεις τον Ιανουάριο (+5,74%). και Φεβρουαρίου (+ 4,19%).

Αυτό προκύπτει από συγκεντρωτικά στοιχεία της Deutsche Bank, η οποία υπογραμμίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κατέγραψαν υψηλές αποδόσεις και αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους στην ιστορία. Βασικός καταλύτης για αυτό ήταν οι αυξανόμενες ελπίδες για μια ήπια οικονομική προσγείωση, καθώς και η ατέλειωτος αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Deutsche Bank: Σενάρια επιτοκίου ΕΚΤ 3+1 – τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στους δανειολήπτες [γραφήματα]

(*3*)

Πράγματι, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 10% το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που καταγράφει διαδοχικά διψήφια τριμηνιαία κέρδη.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του από το 1989. Ωστόσο, ενώ τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία είχαν καλή απόδοση, τα ομόλογα υποαπέδωσαν καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και η ισχύς της οικονομίας οδήγησαν τους επενδυτές να ευνοήσουν το σενάριο λιγότερων μειώσεων επιτοκίων.

«Νικητές» του τριμήνου

Μετοχές: Ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις μετοχές, με τους S&P 500 (+10,6%), STOXX 600 (+7,8%) και Nikkei (+21,4%) να σημειώνουν ισχυρά κέρδη. Ενώ οι αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν χαμηλή απόδοση, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό θετικές, με τον δείκτη MSCI EM Index να σημειώνει άνοδο +2,4%.

Δολάριο ΗΠΑ: Δεδομένου ότι η Fed δεν μείωσε τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις αποτιμήσεις της αγοράς στις αρχές του τριμήνου, υπήρξε στήριξης για το δολάριο ΗΠΑ. Ενισχύθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10, με τον δείκτη του δολαρίου να αυξάνεται κατά 3,1% το πρώτο τρίμηνο.

Κρυπτονομίσματα: Σύμφωνα με τον ευρύτερο τόνο κινδύνου, ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να σημειώνει άνοδο +66,7%.

Πετρέλαιο: Καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου, με το Brent (+13,6%) και το WTI (+16,1%) να αυξάνονται.

Πολύτιμα μέταλλα: Ενώ ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη, αλλά η Fed συνεχίζει να σηματοδοτεί μειώσεις των επιτοκίων φέτος, τα πολύτιμα μέταλλα είχαν ένα ισχυρό τρίμηνο. Αυτό σήμαινε αύξηση του χρυσού κατά 8,1% και του ασημιού κατά 4,9%. Επιπλέον, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 9,1% μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία απόδοση από τον Ιούλιο του 2020.

«Χαμένοι» του τριμήνου

Ομόλογα: Καθώς τα σημάδια πληθωρισμού συνέχισαν να αυξάνονται και οι κεντρικές τράπεζες αναπρογραμμάτισαν μειώσεις επιτοκίων, τα ομόλογα δυσκολεύτηκαν. Αυτό αφορούσε τα αμερικανικά ομόλογα (-1,0%), την Ευρώπη (-0,7%) και τη Μεγάλη Βρετανία (-1,8%).

Γεωργικά προϊόντα: Ενώ αρκετές τιμές βασικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, οι συνολικές τιμές των γεωργικών βασικών προϊόντων μειώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του σίτου (-10,8%), του καλαμποκιού (-6,2%) και της σόγιας (-7,9%).

Γιεν Ιαπωνίας: Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, το ιαπωνικό γεν συνέχισε να υποτιμάται κατά -6,8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επιφυλακτικό τόνο, δηλώνοντας ότι αναμένει ότι «οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα συνεχιστούν προς το παρόν».