ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΑΔΕ: Νέα ευκαιρία για 232.000 οφειλέτες – «Ψηφιακό ξυπνητήρι» και ευέλικτοι όροι για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις



Τρέχοντα ζητήματα

ΑΑΔΕ: Νέα ευκαιρία για 232.000 οφειλέτες – «Ψηφιακό ξυπνητήρι» και ευέλικτοι όροι για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις
Δεύτερη ευκαιρία για επαναφορά των χαμένων ρυθμίσεων με την Εφορία δίνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες εξοφλώντας όλες τις εκκρεμείς δόσεις μαζί.

4 Απριλίου 2024 – 08:00

Φωτογραφία 0 για την ΑΑΔΕ: Νέα ευκαιρία για 232.000 οφειλέτες - «Ψηφιακό ξυπνητήρι» και ευέλικτοι όροι για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις

Με την αποκατάσταση 232.000 ρυθμίσεων απολεσθέντων οφειλών προς την εφορία και την έναρξη ενός νέου ψηφιακού μηχανισμού έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρυθμίσεων, οι χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι «στοιχηματίζουν» ότι θα ρυθμίσουν εκκρεμείς οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, από την επαναρρύθμιση και την τακτοποίηση έως την ολοκλήρωση, 232.000 ρυθμίσεις έχασαν αναμενόμενα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Με το ισχύον καθεστώς, η μη υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή καθυστέρηση έστω και μία ημέρα στην υποβολή τους έχει ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της διευθέτησης των λοιπών υποχρεώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν έστω και για μία ημέρα και έχουν ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της ρύθμισης.

Δοσολογικές ρυθμίσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρυθμίσεις καλύπτουν μόνο 4,7 δισ. ευρώ οφειλών. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών συνολικά (23,8%) εμφανίζεται στο εύρος από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ, ενώ σε αυτό το εύρος το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών φτάνει το 26,2% για ποσά από 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι τιμές διαφέρουν για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν χρέη από 10.000 έως 100.000 ευρώ (30%) σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Χαμηλά ποσοστά αποπληρωμής χρεών εμφανίζονται τόσο για χαμηλά ποσά χρέους (ειδικά κάτω των 500 ευρώ) όσο και για υψηλά ποσά χρέους (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).

Νέο ψηφιακό σύστημα

Χάρη στο νέο, ψηφιακό σύστημα ενιαίας παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, που θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς και στον μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για την επικείμενη απώλεια ρυθμίσεων:

Όλες οι προϋποθέσεις συμμόρφωσης με τους κανονισμούς θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.

Εάν ο φορολογούμενος δεν πληροί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λάβει ειδοποίηση συμμόρφωσης για να τακτοποιήσει τις καθυστερήσεις του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της συμφωνίας θα γίνει μέσω μιας κεντρικής διαδικασίας και όχι από κάθε τοπικό επικεφαλής του DOU.

Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει πλέον στους οφειλέτες μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στις χαμένες συμφωνίες με τη φορολογική διοίκηση, αποπληρώνοντας όλες τις εκκρεμείς δόσεις μαζί με τους αρμόδιους φορείς, δηλώνοντας ότι σε {περίπτωση} επιστροφής χρημάτων στους φορολογούμενους, η κοινωνία θα μπορεί να ανακτήσει το ποσό 1,2 δισ. ευρώ στις ρυθμίσεις τους.

Όταν η ρύθμιση δεν έχει χαθεί

Χάρη στις νέες διατάξεις του σχεδίου πράξης – Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, που αποτελεί αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις οφειλές τους εάν:

Υπέβαλαν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Εάν η προθεσμία έληξε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβληθούν 5 μήνες αργότερα, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου 2024.

Έχουν εξοφλήσει ή διευθετήσει νέες οφειλές εντός 3 μηνών από την ημερομηνία λήξης.