Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Οι πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες υποβολής φορολογικών δηλώσεων ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις και κυρώσεις, οι οποίες προκύπτουν από τις αλλαγές που περιέχονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αναλυτικά, κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες και οι λογιστές δεν πρέπει να διαπράττουν τα ακόλουθα αδικήματα για να αποφύγουν την καταβολή προστίμων:
1. Ανακριβής φορολογική δήλωση
Εάν η φορολογική δήλωση είναι λανθασμένη και το ποσό φόρου που προκύπτει από τη δήλωση είναι χαμηλότερο από το ποσό φόρου που προκύπτει από τη φορολογική διόρθωση που έγινε από τη Φορολογική Διοίκηση, τότε ο πολίτης υπόκειται σε πρόστιμο στο ποσό της διαφοράς που προκύπτει ως ακολουθεί:
10% του ποσού της διαφοράς: Αυτό συμβαίνει εάν αυτό το ποσό είναι μεταξύ 5% και 20% του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση,
25% του ποσού της διαφοράς: Αυτό συμβαίνει εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει το 20% και ανέρχεται στο 50% του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση,
50% του ποσού της διαφοράς: Αυτό συμβαίνει εάν το ποσό υπερβαίνει το 50% του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση.
2. Λανθασμένες δηλώσεις ΦΠΑ/παρακράτησης φόρου
Οι πολίτες που υποβάλλουν λανθασμένες δηλώσεις ΦΠΑ/Δηλώσεις παρακράτησης φόρου θα πληρώσουν πρόστιμο 50% της διαφοράς.
3. ΠΟΖ
Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν λανθασμένη δήλωση σχετικά με την κατοχή, απόκτηση, αλλαγή ή διακοπή λειτουργίας POS θα πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ.
4.Ε9
Οι πολίτες που υποβάλλουν λανθασμένη δήλωση ιδιοκτησίας (Ε9) θα πληρώσουν πρόστιμο 100€. Ωστόσο, εάν οι δηλώσεις σχετικά με τα ακίνητα υποβάλλονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, θα επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο εάν επαναληφθούν οι ίδιες αλλαγές.
Οι ενιαίες δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας – έγγραφα προσδιορισμού φόρου που συντάσσονται ηλεκτρονικά από τη φορολογική διοίκηση – δεν επιβάλλονται κυρώσεις.