Πτώση 3% στις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου για τις μικρές επιχειρήσεις – όπως δείχνει ο νέος δείκτης λιανικών πωλήσεων της ESA
Ο κύκλος εργασιών όλου του λιανικού εμπορίου το 2023 αυξήθηκε κατά 7,0% και ανήλθε σε 68,14 δισεκατομμύρια PLN σε σύγκριση με 63,70 δισεκατομμύρια PLN το 2022.
Στην {περίπτωση} του λιανικού εμπορίου, εξαιρουμένων των οχημάτων τροφίμων και καυσίμων, ο τζίρος το 2023 ήταν 24,82 δισ., σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σύγκριση με το 2022, όπου ανήλθε σε 23,50 δισ.
Ψηφιακό φύλλο εργασίας: με «εμπόδια και προβλήματα» στην υλοποίησή του
Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν την προοδευτικότητα του τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής και του δείκτη ESA και εκπονήθηκαν από τον Γ. Μπαλτά, καθηγητή στο Οικονομικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα Αθηνών, διευθυντή μεταπτυχιακών σπουδών στο marketing analytics.
Νέος δείκτης
Μετά από παρέμβαση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών στον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τις λιανικές πωλήσεις στη χώρα, ο εμπορικός κόσμος μπορεί σήμερα για πρώτη φορά να αξιολογήσει πλήρως τα αποτελέσματα του 2023 σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2022, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από εσάς.
Με το εργαλείο που προτείνει η ESA, το οποίο η Στατιστική Υπηρεσία συμπεριέλαβε στα στοιχεία της από το 2022, δημιουργήθηκε ένας νέος Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων της ESA, που περιλαμβάνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (με απλά και διψήφια στοιχεία), ο οποίος όμως εξαιρεί το καύσιμο. και των τομέων τροφίμων και της αυτοκινητοβιομηχανίας, που λόγω του μεγέθους τους και των ανεξέλεγκτων διακυμάνσεων επηρεάζουν δυσανάλογα τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.
Σύγκριση τέταρτου τριμήνου 2022 και 2023
Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τομέων τροφίμων, καυσίμων και αυτοκινήτων, η πραγματικότητα που καταγράφεται για πρώτη φορά φέτος, συγκρίνοντας το 2023 με το 2022, δείχνει ότι, ναι, η περσινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, σημειώνοντας εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση 18% το πρώτο τρίμηνο, αλλά όσο πλησιάζαμε στο τέλος του, τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο δύσκολα και έκλεισαν με αναιμικό {κέρδος} 1,55%.
Το χειρότερο όμως είναι ότι στην {περίπτωση} των εταιρειών με απλά στοιχεία, οι περισσότερες πολύ μικρές, το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 3% για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.
Ειδικά:
• Ο συνολικός κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικής το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 10,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2022, που ανήλθε σε 10,48 δισ. ευρώ.
• Ο συνολικός κύκλος εργασιών των ΜΜΕ λιανικής, εξαιρουμένων της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων και των καυσίμων, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2022, που ήταν 5,06 δισ. ευρώ.
Καφούνης: Το real trade διανύει ακόμα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο
Με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ESA Retail Index, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:
«Έτσι τα αποτελέσματα που καταγράφονται από τον Δείκτη ESA δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Το πραγματικό λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δείχνει ότι διανύει μια άλλη εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, γιατί σε μια πληθωριστική περίοδο που αγνοείται η ρευστότητα, έκλεισαν δυστυχώς τη χρονιά με ένα τεράστιο μείον 3%, και αν λάβουμε υπόψη τη γιγάντια αύξηση του λειτουργικού κόστους, είναι κατανοητό γιατί όλοι υπόκεινται σε καθεστώς ασφυξίας.
Εμείς, τώρα με αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια μας που δεν επιτρέπουν πλέον τη δικαιολογία ότι «οι έμποροι πάντα κλαίνε», κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την επείγουσα ανάγκης λήψης αποφασιστικών μέτρων για την τόνωση της ζήτησης, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε ο ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, διαφορετικά, δυστυχώς, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα φαινόμενα μαρασμού και λουκέτο, που κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει».
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας